Header Ads

Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης! Φ.1773

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Η Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το ΚΠΙΣΝ αποχαιρετούν το 2021 με μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση.


Το 2021 έφτασε στο τέλος του και όλοι μας αναμένουμε να ανατείλει ένα νέο έτος, που θα χαρίσει και πάλι την ελπίδα και την αισιοδοξία στον άνθρωπο, απομακρύνοντας τα όσα «στρεβλά», «μίζερα», «απόκοσμα», «απάνθρωπα», «εξωπραγματικά» σενάρια επιστημονικής φαντασίας νομίζαμε ότι θα μείνουν σενάρια…

Το 2021 πέρασε με το φόβο της νόσου, με την αδιαφορία ή/και την αγανάκτηση των πολλών για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν βάναυσα στη ζωή μας, με πολιτιστικές/κοινωνικές, κ.α. εκδηλώσεις μεγάλου ενδιαφέροντος που ακυρώνονταν λόγω πανδημίας, με τους ανθρώπους είτε να προσπαθούν να «κρατηθούν» ψυχολογικά επιστρατεύοντας κάθε μέσο, είτε να εγκαταλείπουν τελικά την όποια προσπάθεια πραγματικής ζωής...υπό το βάρος της οικονομικής ανέχειας, της ακοινωνησίας και της απομόνωσης.

Δεν ξέρουμε εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν να παρευρεθούμε και παρακολουθήσουμε τις ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις, αλλά πολλοί φορείς συνεχίζουν το έργο τους παρά τις αντιξοότητες.

Με αυτό το πνεύμα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) , παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης» από 29/12/2021 έως 27/02/2022 (Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 09.30 - 20.00) στο Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ.

Ποια είναι, όμως, τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης;

Πότε ξεκινά και ποια είναι η διάρκεια της λειτουργίας τους;

Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη λειτουργία τους;

Ποια είναι η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση;

Η εγκατάσταση και λειτουργία τυπογραφείων στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο ξεκινά λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη του Αγώνα. Καθώς πρόκειται για -σχεδόν στο σύνολό τους- βραχύβια εγχειρήματα, τα τυπογραφεία γίνονται γνωστά και καθιερώνονται ιστορικά από τους τόπους όπου λειτουργούν: Καλαμάτα, Κόρινθος, Ύδρα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Ψαρά, Ναύπλιο, Αίγινα. Τα τυπογραφεία από το 1821 έως το 1827 υπηρετούν ποικιλοτρόπως τους σκοπούς της Επανάστασης παρά τις δυσκολίες σε θέματα τόσο τεχνικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Σαράντα τέσσερα μικρά κατά το μάλλον ή ήττον βιβλία, επτά εφημερίδες και τουλάχιστον διακόσια είκοσι μονόφυλλα αποτελούν την παραγωγή των τυπογραφείων αυτών.

Αντιπροσωπευτικά δείγματά τους, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζονται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα εκείνα χρόνια.
  

Σελίδα τίτλου έκδοσης του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Δ.Σολωμού.

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού , για παράδειγμα, εκδόθηκε για πρώτη φορά στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο στο Μεσολόγγι το 1825 , ενώ είχε ήδη εκδοθεί δύο φορές στη Γαλλία, το 1824 και το 1825.

Η έκθεση υλοποιείται με χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση με τίτλο «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους» . Έργα επιφανών στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (Λοκ, Βολταίρος, Εγκυκλοπαιδιστές, Μπεκαρία, κ.ά.) παρουσιάζονται συνδυαστικά με τις μεταφράσεις τους στα ελληνικά από εξίσου σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Ευγένιος Βούλγαρης, Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής).

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νεότερη Ευρώπη».

Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19, στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: 
• πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύ για τους ενήλικες 
• πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύ, pcr (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών) ή self test (24 ωρών) για τους ανήλικους τεσσάρων (4) έως (17) ετών. 
Κατά την είσοδο των επισκεπτών, τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της έκθεσης.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία -είμαι σίγουρη ότι- θα εξυμνεί την απαρχή της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στην Ελλάδα… Κάτι που στις ημέρες μας, δυστυχώς, παραβιάζεται καθημερινά! Ο ελεύθερος τύπος τότε τάχθηκε υπέρ του Αγώνα για την Ελευθερία, αντιτάχθηκε στην σκλαβιά, στην καταπίεση! Εξύμνησε την Αξία της Γνώσης, της Ανέλιξης του Ανθρώπου, του Πνεύματος! Σίγουρα η εν λόγω έκθεση θα πρέπει να προβληματίσει τα σύγχρονα συστηματικά ΜΜΕ, τα οποία είναι κατά την πλειοψηφία τους κατευθυνόμενα …

Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Χρονιά θα αποκαταστήσει τα όσα στρεβλά της προηγούμενης!

Το είχαμε ευχηθεί και πέρυσι τέτοιες ημέρες, το ευχόμαστε και φέτος με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η ευχή μας θα πραγματοποιηθεί…

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους ευχόμαστε, με Υγεία!

Ας επιστρέψουν γρήγορα οι ασθενείς στα σπίτια τους και όλοι μαζί να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο της απώλειας και να ξαναχτίσουμε έναν κόσμο ελευθερίας, αλληλοσεβασμού, αγάπης, κατανόησης, αλληλεγγύης, χέρι-χέρι ο ένας με τον άλλον!

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2022!



* Η Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος 
Διαμεσολαβήτρια 
Msc στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων 
Απ. Παύλου 40 Κόρινθος 
τηλ. 27410 84568 6944964225 
email: ekokklaw@otenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια