Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1768

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Στη Βουλή φέρνει ο Γ. Ψυχογιός το θέμα της ακαρπίας και την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Κορινθίας.
  

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνυπογράφει και ο αρμόδιος τομεάρχης, Στ. Αραχωβίτης, και με την οποία ζητά την άμεση στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κορινθίας που είδαν την παραγωγή τους να είναι σχεδόν μηδενική λόγω ακαρπίας, γεγονός που έχει τραγικές συνέπειες για το φυτικό κεφάλαιο του Νομού και το εισόδημά τους.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

19/11/2021 ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

ΘΕΜΑ: Μηδενική σχεδόν παραγωγή ελιάς λόγω ακαρπίας και επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Άμεση στήριξη των παραγωγών και νοικοκυριών της Κορινθίας.

Το 2021 είναι μια καταστροφική χρονιά για τον πρωτογενή τομέα της χώρας, σχεδόν στο σύνολο των καλλιεργειών. Πανδημία, κλιματική κρίση, πληθωριστική κρίση έχουν πλήξει την αγροτική παραγωγή από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.

Στην ίδια κατάσταση με τους συναδέλφους τους βρίσκονται και οι αγρότες της Κορινθίας. Πυρηνόκαρπα, σταφύλια επιτραπέζια και οινοποιήσιμα, κορινθιακή και ξανθιά σταφίδα, λεμόνια, όσπρια και κηπευτικά έδωσαν μειωμένη παραγωγή και πολύ χαμηλό εισόδημα στους παραγωγούς σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που διέθεσαν τα προϊόντα τους.

Τώρα, ήρθε η σειρά των ελαιοπαραγωγών να διαπιστώσουν το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής τους, μιας και ήρθε η ώρα της ελαιοσυλλογής. Σχεδόν μηδενική παραγωγή στις περισσότερες περιοχές του Νομού λόγω των επιπτώσεων των παγετών, αλλά και των καυσώνων που ακολούθησαν.

Σε δημόσιες ανακοινώσεις τους, αλλά και σε επιστολές που μας κοινοποίησαν οι καλλιεργητές ελιάς του Νομού, επισημαίνουν την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την καθολική ακαρπία για το φυτικό κεφάλαιο αλλά και το εισόδημά τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται πλήρως και από τις δικές μας επισκέψεις τα χωριά της Κορινθίας.

Όπως είναι προφανές από τα παραπάνω, οι όποιες προσδοκίες του αγροτικού κόσμου για να αποφευχθεί η κατάρρευση του εισοδήματός του, εξανεμίστηκαν οριστικά μετά και την έναρξη της συλλογής του ελαιόκαρπου.

Αλλά και οι ελπίδες για στήριξη του εισοδήματος τους, εξανεμίστηκαν από την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Στύλιου σε απάντηση Επίκαιρης Ερώτησης κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο: «Ποιά αποζημίωση, ποιος φάκελος…;!». Εντελώς κυνικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, δηλώνει ότι απαξιεί, έστω και να καταθέσει φάκελο στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας στην Ε.Ε. Όπως έκανε άλλωστε, και με τον φάκελο για τις ζημιές από τον παγετό που οι αγρότες της Κορινθίας δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ένα Ευρώ!

Επειδή, η οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου της Κορινθίας είναι τραγική, Επειδή, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα έχουν οδηγήσει τους κορίνθιους αγρότες στην απόγνωση και πλήττουν ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα του Νομού, Επειδή, οι τεράστιες αυξήσεις σε ενέργεια και εφόδια, δημιουργούν ακόμα χειρότερο οικονομικό πρόβλημα στο σύνολο των αγροτών, Ερωτάται ο κ. Υπουργός, Ποια μέτρα προτίθεται να ενεργοποιήσει, ώστε να στηρίξει άμεσα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και συνολικά των αγροτών της Κορινθίας που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν σφοδρά από την ακαρπία;

Προτίθεται έστω και τώρα να καταθέσει φάκελο στήριξης στην Ε.Ε., για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω κλιματικής κρίσης και πανδημίας;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Στη Βουλή φέρνει ο Γ. Ψυχογιός την ανάγκη άμεσης ανανέωσης των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας του Γ.Ν. Κορίνθου

  23/11/2021 Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία θέτει το κρίσιμο θέμα του επικουρικού προσωπικού και των εργαζόμενων στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου και ζητά την άμεση ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους, σε μια περίοδο που η συμβολή τους στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

23/11/2021 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: Ανανέωση συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και των εργαζομένων σε φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου απασχολούνται περίπου πενήντα (50) συνολικά εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας, καθώς και επικουρικό προσωπικό.

Ο Υπουργός Υγείας, ενώ γνωρίζει πως στις 31-12-2021 λήγουν οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη δημόσιων νοσοκομείων δεν προχωρά στην έκδοση απόφασης για την παράτασή των συμβάσεων αυτών που καλύπτουνπάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα και συνεργεία εργολάβων που αναλαμβάνουν να καλύψουν αυτές τις υπηρεσίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κορίνθου με διαδοχικές αποφάσεις της έχει ήδη προβεί σε σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με απευθείας αναθέσεις, ύψους 14.632 Ευρώ ανά μήνα, σε εργολαβικό συνεργείο.

Ο προϋπολογισμός κόστους των ανωτέρω απευθείας αναθέσεων δείχνει τι θα συμβεί αν δοθούν σε ιδιώτες και οι λοιπές υπηρεσίες και υπερβαίνει κατά πολύ το τελικό κόστος σε περίπτωση που η Διοίκηση και η Κυβέρνηση προχωρούσαν σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ή έστω συνέχιζαν την πολιτική των ατομικών συμβάσεων, που ήταν μια καίρια παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στην Κορινθία για τις δημόσιες δομές υγείας, με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ),αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους, ανθρώπινο ωράριο, πληρωμένες υπερωρίες και εξαιρέσιμα.

Ταυτόχρονα, εκτός από την εργασιακή εκμετάλλευση και την επιβάρυνση των Νοσοκομείων και τελικά των φορολογούμενων πολιτών της χώρας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους τομείς αυτούς είναι σαφώς χειρότερες όταν τις αναλαμβάνουν συνεργεία εργολάβων, όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί.

Οι προθέσεις της Διοίκησης σχετικά είναι ξεκάθαρες για το τι επιδιώκει να εφαρμόσει στη συνέχεια. Εξάλλου, σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας τοτ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Γ.Ν.Κορίνθου, ο Διοικητής ήταν σαφής ότι θα προχωρήσει σε αυτή την επιλογή για όλες τις υπηρεσίες, αναγνωρίζοντας τα κενά που άφησε η κυβέρνηση με την αναστολή των ανεμβολίαστων εργαζόμενων, αλλά και τη μη ενίσχυσή του σε νευραλγικούς τομείς, με το αναγκαίο ιατρικό αλλά και λοιπό προσωπικό.

Επειδή, το επικουρικό αυτό προσωπικό απέκτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια σημαντική εμπειρία και στήριξε τις Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Κορίνθουκαι εν μέσω πανδημίας με τον καλύτερο τρόπο, ενώ είναι σαφές ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την εύρυθμη και επαρκή λειτουργία του, Επειδή, η Διοίκηση του Νοσοκομείου προτίθεται να σπαταλήσει χιλιάδες Ευρώ επιπλέον για υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης, εξασφαλίζοντας κέρδη σε εργολάβους ενοικίασης προσωπικού, ενώ έχει αποδειχθεί στην πράξη πως το δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ είναι πολλαπλά χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε συνεργεία, Επειδή με τα χρήματα αυτά που προφανώς διαθέτει το Νοσοκομείο Κορίνθου μπορούν και πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης προκειμένου να διασφαλιστούν τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα αλλα και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Προτίθεται έστω και τώρα να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική και να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων και μετά τις 31/12/2021, ώστε να καλύπτονται σταθερά και ποιοτικά οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες και να μη μείνει το Νοσοκομείο Κορίνθου χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο;

Ποιο είναι το συνολικό κόστος των υπηρεσιών φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας, όπως αυτό προκύπτει στο διάστημα που στο Νοσοκομείο Κορίνθου απασχολούνταν προσωπικό με ατομικές συμβάσεις αντί να παρέχουν τις υπηρεσίες εργολάβοι ενοικίασης εργαζομένων;

Για ποιους λόγους επανέρχεται σε ένα μοντέλο που δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία στα Νοσοκομεία και άλλες δημόσιες δομές της χώρας και θα οδηγήσει σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας, μείωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και υπέρογκο κόστος για τους πολίτες που δοκιμάζονται από την υγειονομική και οικονομική κρίση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια