Header Ads

ΕΝΑΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΘΗΡΑΣ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΣ φ.1764

Η απαγόρευση θήρας της Κίσσας τείνει να εξαφανίσει την πανίδα άλλων πτηνών στο λεκανοπέδιο του Φενεού Κορινθίας
  


Ξεκινώντας από το «αξίωμα» ο άνθρωπος δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει στη φύση, τόσο στην ύπαιθρο χώρα (δάση - ποτάμια), όσο και στον ζωικό χώρο (ζώα, πτηνά) πρέπει να είναι σεβαστό από όλους, Όμως σε κάποιες περιπτώσεις η υπέρμετρη αύξηση κάποιων ειδών δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους (καταστροφή καλλιεργειών) όσο και στα συγγενικά τους είδη. Στην περίπτωση μου το πρόβλημα είναι το πτηνό «κίσσα» που επηρεάζει αρνητικά το οικοσύστημα της περιοχής μου , του λεκανοπεδίου Φενεού Κορινθίας.

Η απαγόρευση τα τελευταία χρόνια της θήρωσής της άρα και η υπέρμετρη αύξηση της έχει σαν αποτέλεσμα τον εξαφανισμό - με την επιθετικότητα της - άλλων πτηνών (σπουργίτια, κοτσύφια, καρδερίνες, αηδόνια, κοκκινολαίμηδες κ.α. είτε τρώγοντας τα νεογνά είτε τα αυγά τους.

Η ισορροπία που υπήρχε παλαιότερα διαταράχτηκε με την απαγόρευση του κυνηγιού της (βάσει οδηγιών της Ε.Ε. που ίσως δεν έλαβε υπ’όψην της τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά των χωρών που δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά).

Ευελπιστώ όπως η παρούσα επιστολή τύχει της απαιτούμενης προσοχής και μελέτης των αρμοδίων για λήψη αποφάσεων προς επίλυση του προβλήματος. Τίθεται δια της τοπικής εφημερίδας Η Φωνή της Κορινθίας, υπόψη των κυνηγετικών Συλλόγων και αρμοδίων Νομαρχιακών Υπηρεσιών 

Φενεάτης κυνηγός 
15 Οκτωβρίου 2021 

Κίσσα (μυθολογία) 
Μία επί των εννέα θυγατέρων του Πιέρου.
«Ελθούσα εις τον Ελικώνα μετά των αδερφών της δια να συναγωνισθεί εις το άσμα προς τας Μούσας,, μεταμορφωθεί δια την ασέβεια της εις το ομώνυμον πτηνόν.» 
*Εγκυκλοπαίδεια «ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια