Header Ads

«Η Βόχα στον Χρόνο» φ.1764

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

«Η Βόχα στον Χρόνο»



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Το πρωτοποριακό Επετειακό Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Βέλου-Βόχας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!


Το 2ήμερο 16-17 Οκτωβρίου 2021 , πραγματοποιήθηκε στο Βραχάτι Κορινθίας, ένα πολύ πρωτοποριακό επιστημονικό συνέδριο από τον Δήμο Βέλου-Βόχας και το Ν.Π.Δ.Δ. Ανέλιξη «Η Βόχα στον χρόνο»!

Το Επετειακό Συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία , αφού η αίθουσα συνεδρίων του Alkyon Resort Hotel & Spa γέμισε από φίλους του Τόπου, της Ιστορίας, της Πολιτικής, του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης, που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους 28 εισηγητές του προγράμματος να αναπτύσσουν τις εργασίες τους σε έξι συνεδρίες και δύο στρογγυλές τράπεζες με θέματα προοπτικών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Βόχας.
  

Το φιλόδοξο εγχείρημα του Δημάρχου Βέλου Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκου, της Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. «Ανέλιξη», Μαρίας Καλλίρη και της διοργανωτικής επιτροπής να επιχειρήσουν να ψηλαφίσουν μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου, με τη βοήθεια ειδικών Επιστημόνων «την ιστορία του δικού τους τόπου, της εύφορης γης που έζησε εκατοντάδες γενιές ανθρώπων, της Βόχας με την ξεχωριστή, μοναδική και πολυδιάστατη ιστορία της που απλώνεται στον Χρόνο και ταξιδεύει στον Καιρό» επέτυχε, ενώ συγκινητική ήταν η αφιέρωση του συνεδρίου στη μνήμη του Μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη !

Σπουδαίοι επιστήμονες απάρτισαν την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου, όπως οι: Βουδούρης Κώστας, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Δουλαβέρας Αριστείδης, τ.Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Λώλος Γιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανοπούλου Αγγελική, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Πέρρα Φωτεινή, Επίκουρος Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πουλόπουλος Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις.

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν οι εργασίες αξιόλογων ομιλητών-επιστημόνων/πολιτικών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης με την εξής θεματολογία: «Γεωλογικά-Σεισμολογικά και Υδατικά της Βόχας», «Αναπτυξιακές Προοπτικές της Βόχας», «Τα Αρχαιολογικά της Βόχας», «Αρχιτεκτονική και τα μνημεία του τόπου», «Επαναστατική και μετα-επαναστατική κοινωνία της Βόχας», «Πολιτισμός και Πρόσωπα της Βόχας».

Φλέγοντα ζητήματα για τον τόπο σε σχέση με το αντικείμενο και τα καθήκοντά τους ανέπτυξαν και οι Πολιτικοί-Επιστήμονες της Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Νικόλαος Ταγαράς, Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας, Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την Παρουσίαση αυθεντικών παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών -ανδρικών και γυναικείων- από διάφορες περιοχές της χώρας μας -εξαιρετικά δείγματα της ελληνικής παραδοσιακής κεντητικής και ραπτικής τέχνης. Οι φορεσιές ανήκουν στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» και η παρουσίαση έγινε από τον Χορευτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Στιμάγκας «Θύαμις», με τη συνεργασία και επιμέλεια του Θεάτρου «Δόρα Στράτου».

Στο τέλος των εργασιών της δεύτερης μέρας του συνεδρίου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τραγούδια από τον κύκλο Επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη , μεταγραμμένα για κλασική κιθάρα σε ερμηνεία του διεθνώς διακεκριμένου κιθαριστή Ιάκωβου Κολανιάν. Σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε παράλληλη Έκθεση Ιστορικών Εγγράφων, Επιστολών και Χαρτών-Γκραβούρων από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και τις πρώτες δεκαετίες του Νεοελληνικού Κράτους.

Η ΦτΚ, αφού συγχαρεί τον Δήμαρχο Βέλου-Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκο, την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. «Ανέλιξη», Μαρία Καλλίρη, και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής: Δημητρίου Κωνσταντίνα, Μασούρη Κατερίνα και Αθανασούλη Γιώτα, για το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, εύχεται τα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου να αξιοποιηθούν στο έπακρο για την ορθή και επωφελή για τον τόπο οικονομική, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξή του !


*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225



Δεν υπάρχουν σχόλια