Header Ads

Η ΣΤΥΜΦΑΛΙΔΑ ΥΔΡΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ Φ.1761

Η Στυμφαλίδα Ύδρα κι εμείς
  

Γράφει ο Κώστας Τζαναβάρας*

Στα πρότυπα της μυθικής Λερναίας Ύδρας, διαφαίνεται σύγχρονο πρόβλημα-τέρας που κρύβεται στη λίμνη Στυμφαλία. Οπότε, όπως με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, θα χρειασθεί -πρώτα!- να κτυπήσουμε τα κρόταλα, για να δούμε τί κρύβεται.

Η υδροδότηση της Κορίνθου από τη λίμνη Στυμφαλία, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν είναι εξασφαλισμένη -τουλάχιστον όσο νομίζαμε.

Χρειάσθηκε να επιστρατευθούν γεωτρήσεις, υποβαθμίζοντας την ποιότητα. Και ουδείς δεσμεύεται -δημοσίως σίγουραγια το μέλλον. Ούτε λέξη για τον επόμενο χρόνο.

Υπάρχει σαφώς ζήτημα επάρκειας. Το ότι δεν υπήρξε πρόβλημα τα πρώτα 12 χρόνια, δεν επαρκεί για να στηρίξει το απλοϊκό συμπέρασμα:

θα έχουμε πρόβλημα μιά φορά στα 13 χρόνια.

Αρκεί να σκεφθούμε ότι, μετά το 2009, υδροδοτήθηκαν διαδοχικά όλες οι κοινότητες του Δήμου Κορινθίων, ενώ από το 2019 υδροδοτείται και το Κιάτο, μαζί και με κάποια χωριά.

Ακούσθηκανδημοσίως και αμετροέπειες. Ακούσαμε ότι φταίει που άλλαξε δήμαρχος το 2019, ενώ -προφανώς- είναι ...ασήμαντη σύμπτωση η ταυτόχρονη υδροδότηση του Κιάτου. Ευκαιρίας δοθείσης, πληροφορηθήκαμε ότι εμπνευστής της λύσης Στυμφαλίας, το μακρινό 1990, ήταν άλλος συμπολίτης μας γεωλόγος από αυτόν που ξέραμε και χαιρετούσαμε με ευγνωμοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, μετά από εκείνο το δημοσίως και κατηγορηματικώς προφερθέν «είναι ψέμα», καταλάβαμε ότι το βασικό έργο υποδομής της πόλης και του δήμου, αντιμετωπίζεται μάλλον σαν έργο αλλουνού. Υπερβάλλω;

Ουδείς, λοιπόν, αναφέρθηκε στο ισοζύγιο ύδατος της λίμνης. Ουδείς, δηλαδή, έδωσε αριθμητικά στοιχεία για το πόσο νερό μπαίνει και πόσο βγαίνει από την ευρύτερη λεκάνη απορροής, έκτασης κάπου 220 τ. χλμ. Μία πρώτη γεύση των μεγεθών: κατά μέσο όρο μπαίνουν 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ενώ οι δύο δήμοι χρειάζονται χοντρικά 5-10 εκ.κ.μ.

Φαίνεται, ασφαλώς, μικρή η ποσότητα, αλλά -φευ!- δεν είναι.

Αφ’ ενός τα ως άνω 250 δεν καταλήγουν όλα στη λίμνη. Υπάρχει η απορρόφηση από τα δένδρα και τα φυτά, υπάρχει και η εξάτμιση. Το κυριότερο στην πλευρά των εισροών, όμως, είναι ότι τα 250 είναι μέσος όρος. Αν πάει 350, έχει καλώς. Αν πάει 150; Και πόσο πήγε άραγε φέτος;

Δεν θα έπρεπε να μας το πουν; Ή μήπως δεν το ξέρουν; Ή το θεωρούν άνευ σημασίας;

Ακούσαμε, αίφνης, ότι έχει καιρό να βρέξει, αλλά δεν μάθαμε κάτι συγκεκριμένο για το συνολικό ύψος υετού (βροχή & χιόνι) στο κρίσιμο 12 μηνο. Σωστά;

Αφ’ ετέρου, στην πλευρά των εκροών, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι που προσπαθούν φιλότιμα να αδειάσουν τη λίμνη, πολύ πριν την Κόρινθο και το Κιάτο. Έχουμε και λέμε:

Πρώτον, άρδευση και ύδρευση του κάμπου της λίμνης.

Δεύτερον, γενναία άρδευση γειτονικής περιοχής της Αργολίδας.

Τρίτον, ο μεγάλος καταναλωτής: ο αγωγός του ΑΟΣΑΚ για άρδευση της Βόχας.

Και τέταρτον, οι γνωστές καταβόθρες. Αν δεν κάνω κάποιο λάθος, το νερό καταλήγει στον γνωστό Ανάβαλο στη ...Λέρνη.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλάβει ότι έχουμε να κάνουμε κάποιου είδους «ταμείο». Τουτέστιν: Τί μπαίνει στη λίμνη και τί παίρνουμε. Πιό «κρεμούλα»;

Ομολογώ, προφανώς, ότι δεν έχω αριθμητικά στοιχεία για όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Αισθάνομαι χρήσιμος, όμως, για αυτούς που επιθυμούν κατατοπιστική ενημέρωση. Αναμφισβήτητα, άλλωστε, κάποιες -αν όχι όλες- οι ως άνω ερωτήσεις έχουν απαντηθεί σε εγκεκριμένες μελέτες. Τυπικά, απαραίτητες για αδειοδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις...

Οπότε, πολύ απλά, προκύπτει η κρίσιμη ερώτηση: στις εγκεκριμένες μελέτες, είχε προβλεφθεί το φετινό φαινόμενο λειψυδρίας; Αν όχι, πού πάμε; Αν ναι, γιατί ο καβγάς κι ο πανικός;

Εδώ που φθάνουμε, εν τέλει, το βασικό ερώτημα είναι απλό: ποιός επιθυμεί κατατοπιστική ενημέρωση, δηλαδή αξιοπρεπή; Και το ερώτημα απευθύνεται και στις δύο πλευρές: και σε αυτούς που ενημερώνουν, και σε αυτούς που ενημερώνονται.

Καλό είναι, φρονώ, να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Επιγραμματικά διατυπωμένες, δημοσίως. Όχι κρυμμένες σε κάποιες ογκώδεις μελέτες, χωμένες σε συρτάρια. Έτσι θα έχουμε πολιτισμένη και αξιοπρεπή ενημέρωση. Ή θα δούμε ποιοί δεν θέλουν να έχουμε σωστή ενημέρωση.

Μετά, ίσως θα μπορούμε να δούμε και ιδέες δημιουργικών λύσεων.

26 Σεπτεμβρίου 2021 

* Ο κ. Κώστας Τζαναβάρας είναι σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας από την Κόρινθο

Δεν υπάρχουν σχόλια