Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1761

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟΥ.
  

Την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως μας, Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος άγει τα ονομαστήριά του, τελέστηκε στην ως άνω Κοινοβιακή Ι. Μονή Αρχιερατική Θ. Λειτουργία επί τη μνήμη του Άγιου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας Αυτού Θεοπίστης, Αγαπίου και Θεοπίστου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εορτάζων Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος με την παρουσία του συμπροσευχομένου Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, συλλειτουργούντων των Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, Αιδεσ. π. Πέτρου Καγιούλη, Πανοσιωτάτου Ιερομ. π. Λογγίνου Αρχόντη και του Διακόνου π. Γεωργίου Μαρινάκη. Τα Ιεροψαλτικά αναλόγια διακόνησαν ο Σύγκελλος π. Πρόδρομος Αντωνίου, αδελφός της Ι. Μονής, ο Συμβολαιογράφος Ξυλοκάστρου κ. Παναγιώτης Καρμόγιαννης και ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Παναγιώτης Φιλίππου.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος απευθυνόμενος στον εορτάζοντα άγιο Κεγχρεών τόνισε ότι, καθώς φέρει το όνομα του υιού του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου Αγίου Αγαπίου, έχει δεσμευθεί ισοβίως, να εφαρμόζει την εντολή της αγάπης, να διδάσκει την αγάπη του Θεού και να μοιράζει αφειδώς αγάπη προς όλους. Στην συνέχεια μίλησε για την συνεργασία τους, αφού ο Θεοφιλέστατος αποτελεί βακτηρία και υποστήριγμα στην άσκηση των Αρχιερατικών του καθηκόντων κατά το Αγιογραφικό: «ἀδελφἀς ἀπἀ ἀδελφοἀ βοηθοἀμενος ἀς πἀλις ἀχυρἀ» (Παρ. Σολ. ιη΄, 19) και του ευχήθηκε να έχει ευστάθεια, τα έτη του να είναι πολλά και παραγωγικά, γεμάτα από χάριτες και ευλογίες προς δόξαν Θεού!

Αντιφωνώντας ο Θεοφιλέστατος κ. Αγάπιος, αφού εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου μας, επεσήμανε ότι επί δεκαπέντε (15) ολόκληρα χρόνια είναι αποδέκτης της αγάπης του Σεβασμιωτάτου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι’ αυτό. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα μεθέορτα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στους εορταζόμενους Αγίους καθώς ολόκληρη η Οικογένεια του Αγίου Ευσταθίου αγωνίσθηκε, όπως όλοι οι Άγιοι Μάρτυρες οι κατά τους προκωνσταντίνειους Χριστιανικούς χρόνους μαρτυρήσαντες, να «υψώσει» τον Τίμιο Σταυρό στην ειδωλολατρική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και με την πράξη της αυτή προτρέπει διαχρονικά όλους εμάς να αγωνιστούμε, ώστε να κρατήσουμε με την σειρά μας το «σκήπτρο» του Ιησού Χριστού, τον Σταυρό, ψηλά.

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του Μνήματος του μακαριστού Επισκόπου Κανώπου κυρού Σπυρίδωνος υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτού και των γονέων του Ευσταθίου και Αλεξάνδρας, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε «κέρασμα» και η Μοναστηριακή Τράπεζα κατά τα Μοναχικά ειωθότα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Ι. Μονή επισκέφτηκε ο νέος Διοικητής του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού κ. Νικόλαος Παπαμαργαρίτης, Αντισυνταγματάρχης, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για υπηρεσιακά, κοινωνικά και φιλανθρωπικά θέματα, ευχήθηκαν δε οι Αρχιερείς στον νέο Διοικητή ο Θεός να τον προστατεύει, να τον φωτίζει και να τον καθοδηγεί στην επιτέλεση των ομολογουμένως δύσκολων καθηκόντων του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΥΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  


Την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Χρήστου Οικονόμου, συνταξιούχου Κληρικού της Ι. Μητροπόλεως μας, ο οποίος μετέστη προς Κύριον πλήρης ημερών, τέλεσε την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθικίων, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος.

Στον επικήδειο λόγο, που εξεφώνησε ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών, αναφέρθηκε στο «μυστήριο» του θανάτου και την αντιμετώπιση αυτού από την Εκκλησία μας αφού γι᾿ Αυτήν, κατά τους λόγους του θείου Παύλου , ο θάνατος είναι «ανάλυσις», δηλαδή αναχώρηση και μετακίνηση σε άλλο τόπο, την Ουράνια Βασιλεία,δεν είναι ούτε αφανισμός ούτε πορεία στην ανυπαρξία, αλλά συνάντηση μετά του Σωτήρος Χριστού.

Ομίλησε για την προσφορά του μακαριστού Κληρικού, ο οποίος από το έτος 1975, που χειροτονήθηκε, έως του έτους 2010, που συνταξιοδοτήθηκε, διακόνησε σε διάφορες Ενορίες της Ι. Μητροπόλεως μας «σπείροντας» και «καλλιεργώντας» το «του Θεού γεώργιον». Τέλος μετέφερε συλλυπητήριες ευχές προς τα παιδιά και τους συγγενείς του τεθνεώτος εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος κωλυόμενος, ένεκα προγραμματισμένων υποχρεώσεων του, δεν ηδυνήθη να παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια