Σπουδαίες Εκθέσεις Τέχνης σε Παρίσι και Αθήνα! φ.1761
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ |
Σπουδαίες Εκθέσεις Τέχνης σε Παρίσι και Αθήνα!
Γράφει - Επιμελείται Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη* |
«Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919»
«ΚΑΛΛΟΣ! Η Υπέρτατη Ομορφιά»
Σημαντικές εκθέσεις τέχνης πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο σε Παρίσι και Αθήνα! «Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919» στο Μουσείο του Λούβρου.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινίασε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στο Μουσείο του Λούβρου την έκθεση τέχνης «Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919», που θα διαρκέσει από 30 Σεπτεμβρίου έως 7 Φεβρουαρίου 2022.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Λούβρο την φθινοπωρινή περίοδο, με την υποστήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και εξετάζει επιρροές, που συνδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της Ελλάδας από το 17ο έως τον 20ο αιώνα, από την βυζαντινή κληρονομιά και την ορθοδοξία έως το ευρωπαϊκό πνεύμα της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του φιλελληνισμού.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός:
«Εγκαινιάζεται μια πολύ ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητες να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους – κράτους στο ΝΑ άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα… μέρος αυτής της έκθεσης είναι επίσης ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της ελληνικής ανεξαρτησίας…
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έργα τέχνης δημιουργήθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Και είναι όντως ενδεικτικό, θεωρώ, ότι ίσως ο πιο εμβληματικός πίνακας που κινητοποίησε την κοινή γνώμη για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων, «Η Σφαγή της Χίου» , έχει πλέον αποκατασταθεί στα αρχικά του χρώματα, με τρόπο εξαιρετικό. Και μπορείτε πλέον να το δείτε στο Μουσείο του Λούβρου.
… αυτά τα 200 χρόνια απεικονίζουν την περίπλοκη ιστορία της δημιουργίας του ελληνικού έθνους-κράτους και τη συνεχή πάλη των ανθρώπων που θεωρούσαν εαυτούς «φύλακες» ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Πάσχιζαν να διατηρήσουν, με τη δημιουργία της νεοσύστατης χώρας τους, το πνεύμα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, ο οποίος κράτησε τον Ελληνισμό και το Ελληνικό Πνεύμα ζωντανό στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Συμφιλίωσαν αυτές τις ιστορικές καταβολές με την επιθυμία της δημιουργίας ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού έθνους- κράτους. Και νομίζω ότι είναι ακριβώς η πολυπλοκότητα αυτού του ταξιδιού, που αντικατοπτρίζεται τόσο λαμπρά σε αυτή την υπέροχη έκθεση …
Ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμάς. Δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ακριβώς όπως θέλαμε λόγω Covid. Αλλά καθώς η χρονιά τελειώνει, είμαι πολύ χαρούμενος που οι επισκέπτες του Λούβρου θα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν μέσω αυτής της έκθεσης, τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και τη συμβολή της Γαλλίας στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού έθνους-κράτους…».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος – κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε» .
(Αναδημοσίευση από https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/egkainia-apo-mitsotaki-makron-tis-ekthesis-technis-parisi-athina-toy-moyseioy-toy-loyvroy-fotografies/).
«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!
Την ίδια στιγμή, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, ξεκίνησε μία μεγάλη, εμβληματική, αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» , στην οποία παρουσιάζονται οι πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη της L’Oréal και θα διαρκέσει από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.
Τριακόσιες (300) εμβληματικές αρχαιότητες παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους.
Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων , σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα.
Προέρχονται από ολόκληρη τη μητροπολιτική και νησιωτική Ελλάδα για να γίνει έτσι κατανοητή η συμμετοχή των περισσότερων πόλεων της ελληνικής αρχαιότητας και η διάχυση της έννοιας του Κάλλους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Η έκθεση φιλοξενεί επίσης αντίστοιχο αριθμό αρχαιοτήτων από τη Μεγάλη Ελλάδα για να μπορέσει ο επισκέπτης να κατανοήσει το φαινόμενο της διασποράς της έννοιας του Κάλλους και στις αποικίες της Δύσης.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης αντικείμενα από το Μουσείο του Βατικανού, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Φλωρεντίας, της Νάπολης, της Ρώμης, της Μπολόνια, της Βενετίας, των Συρακουσών, της Κατάνια και το Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο της Όστια. (Πηγή: Επίσημη Ιστοσελίδα Μουσείου https://cycladic.gr/page/kallos-i-ipertati-omorfia).
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν @ Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
Διαμεσολαβήτρια
Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO)
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος
Τηλ. 2741084568 & 6944964225
Αφήστε ένα σχόλιο