Header Ads

ΕΚΔΗΜΙΑ: ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ φ.1747

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ


Γιάννης Ν. Μάρκελλος 
Επιχειρηματίας – Βιομήχανος
  


   Με βαθειά συγκίνηση και φιλικό χρέος απευθύνω τα συλλυπητήριά μου από τις στήλες της εφημερίδας « Η Φ.τ.Κ. » προς την οικογένεια του εκλιπόντος συμπολίτη μας Γιάννη Ν. Μάρκελλου, που έφυγε από κοντά μας, αλλά να ενημερώσω επίσης τους αναγνώστες μας για την απώλειά του, γιατί η λεγόμενη «Πανδημία του Ιού » με τα περιοριστικά μέτρα μας έκανε ξένους στην ίδια μας την πόλη.

   Ο Γιάννης Μάρκελλος , ευυπόληπτος συμπολίτης και φίλος, έφυγε αθόρυβα από τη ζωή όσο αθόρυβα την έζησε, αν και ήταν μεταξύ των εκλεκτών συνανθρώπων μας της Κορίνθου. Γεννημένος στο Χιλιομόδι το 1929, μεγάλωσε στην Κόρινθο ό,που απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων της εποχής του. ΄Ηταν από τα νεανικά του χρόνια γαλουχημένος από Αγροτική Αστική Οικογένεια γι΄αυτό και ασχολήθηκε στην αρχή με την πατρική κτηματική περιουσία. Ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής του, ως ανήσυχο και εργατικό πνεύμα τη δεκαετία των μεγάλων αλλαγών στη μετεξέλιξη της περιοχής μας από την Αγροτική στη Βιομηχανική Οικονομία προχώρησε στην επόμενη φάση της ζωής του Συγκεκριμένα το 1966 στράφηκε στην αναδυόμενη τότε επιχειρηματικότητα. Δημιούργησε με τη σύμπραξη φιλικών συγγενικών προσώπων και συγκεκριμένα με τον Αθανάσιο Δασκαρόλη και Σταμάτιο Ράπτη τη χοιροτροφική Μονάδα ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΦΑΡΜ Σ Α.Ε. με δύο εγκαταστάσεις στις περιοχές Πύργος Κορίνθου και Αετόπετρα Λεχαίου. Η Εταιρεία αυτή αναδείχθηκε Διεθνώς και βραβεύτηκε κατ΄ επανάληψη, ως πρότυπη στο είδος της. Το 1970 ο εκλιπών προσεκλήθη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, επισκέφθηκε πολλές Πολιτείες της Αμερικής και έφερε καινοτόμες τεχνολογίες διατροφής και πολλαπλασιασμού, πράγματα που ήταν πρωτόγνωρα την εποχή εκείνη στην πατρίδα μας. Και ενώ ο φίλος Γιάννης εργαζόταν στον πάρα πάνω τομέα, ακολούθησε παράλληλα και το πνεύμα της Οικοδομικής ανάπτυξης της δεκαετίας του «70 ». Aρχικά με την ανέγερση πολυκατοικίας στο πατρικό του σπίτι στην κεντρική Πλατεία Κορίνθου ό,που σήμερα στεγάζεται η Ελληνική Αστυνομία και στη συνέχεια με σύμπραξη των εταίρων του συγγενικών προσώπων με την τετραώροφη πολυκατοικία της οδού Δαμασκηνού ό,που αρχικά στεγάστηκε η Καφετέρια SEA WAY.

   Ανήσυχο πνεύμα, όπως ήταν ο Γιάννης Μάρκελλος, όπως όλοι οι άνθρωποι της δημιουργίας και της προσφοράς, το 1975 ίδρυσε με τον σύγαμπρον Αθανάσιο Δασκαρόλη τη Βιομηχανία Αλλαντικών και Κρέατος ΒΕΚΚΑ Α.Ε., η οποία δέσποζε στο χώρο παραγωγής και εμπορίου επί δεκάδες χρόνια όσο την είχαν στα χέρια τους. Εκατοντάδες νέοι και νέες της Κορινθίας βρήκαν εργασία και έφτιαξαν τη ζωή τους κοντά στο δίδυμο Μάρκελλος – Δασκαρόλης.

   Ο εκλιπών ευτύχησε να συνδέσει τη ζωή του με την αγαπημένη του σύζυγο Λεμονιά Ράπτη και την κόρη τους Αρετή, που του συμπαραστάθηκαν σε όλη την οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική του πορεία, ως σύζυγος και κόρη. Συντάχτηκαν μαζί του σε όλες τις επιλογές του με αγάπη και αφοσίωση μέχρι που έφυγε για το τελευταίο ταξίδι προς την αιωνιότητα. 
   Ο φίλος και συμπολίτης καθόλη τη ζωή του υπήρξε αντάξιος της Πατρίδας και της Κορινθιακής Κοινωνίας, ενώ πέρα από τη λιτότητα, σεμνότητα και απλότητα που τον διέκριναν, ήταν βαθιά ανθρωπιστής. Αγαπούσε τους ανθρώπους, συμβούλευε και αγαπούσε πατρικά τους νέους. Η βοήθειά του προς τον συνάνθρωπο που είχε την ανάγκη του ήταν διακριτική και αθόρυβη.

   Ο Γιάννης Μάρκελλος, όπως τον έζησα προσωπικά σε μια χρονική περίοδο που ήμασταν ομοτράπεζοι στα Καφέ SEA WAY και αλλαχού υπήρξε ευγενής, μετριόφρων, ευπροσήγορος, ταπεινός, λιγόλογος στις συζητήσεις του με μετρημένες παρεμβάσεις, άνθρωπος της προσφοράς.        Εκεί που πήγε η ψυχή του θα βρει προηγηθέντες φίλους της τότε παρέας όπως τον Κ. Μάρα των Αλευρόμυλων, τον Κ. Αρμπή και Γ. Καρύδη της ΔΕΗ και τον πρόσφατα αποχωρήσαντα Χρυσόστομο Κατσαρό Υποθηκοφύλακα.         Εμείς οι ελάχιστοι που απομείναμε ευχόμαστε ο Θεός του Ελέους να αναπαύσει την ψυχή του απελθόντα φίλου μας και να δώσει την εξ Ύψους παρηγορίαν στην Οικογένειά του… 

Βαγγέλης Κόκκινος 
Μάϊος 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια