Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1734

Ι. ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
    

Ιερά Αγρυπνία, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των αυξημένων υγειονομικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χθες Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021, στο Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, εντός του Επισκοπείου στην Κόρινθο, επί τη εορτή της μνήμης Της.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στη σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στον βίο και τα μαρτύρια της Αγίας Φωτεινής και των αδελφών, υιών και των συν Αυτή Αγίων Μαρτύρων, ενώ στη συνέχεια εδεήθη, όπως Κύριος ο Θεός, δια πρεσβειών της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, φωτίσει όλους τους υπευθύνους ώστε να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις για το καλό όχι μόνο της Πατρίδας μας αλλά και όλου του Κόσμου.

Την επομένη το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε το Μυστήριο του Ι. Ευχελαίου, προκειμένου οι Πιστοί να λάβουν την ευλογία και την ίαση των ψυχών και των σωμάτων.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ & ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΟΥΚΟΥΛΗ- ΒΙΛΙΑΛΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
  

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, η αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. κ. ΜαρίαΕλένη Σούκουλη–Βιλιάλη, στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας και η κ. Σούκουλη, παρουσία και του Πρωτοσυγκέλλου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συζήτησαν σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα θέματα, που άπτονται της τρέχουσας επικαιρότητας σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και σε θέματα θρησκευτικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού ενδιαφέροντος. Επίσης, τόσο ο Σεβασμιώτατος όσο και ο Θεοφιλέστατος καταδίκασαν την πρόσφατη επίθεση με «γκαζάκια», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο της Βουλευτού στην Κόρινθο, και της εξέφρασαν την συμπάθεια και συμπαράστασή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε θερμά την κ. Σούκουλη για την ευγενική επίσκεψή της προσφέροντάς της συμβολικά δώρα και ευχήθηκε ο Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Παύλου, προστάτου και εφόρου της πόλεως μας, να την στηρίζει και να την ενδυναμώνει στα πολυεύθυνα καθήκοντα της!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ & Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΦΑΚΗ ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

   

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησε την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, σύμφωνα πάντοτε με τα υγειονομικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αρχικά αναφέρθηκε στο κατανυκτικό Τριώδιο και στην συνέχεια επεξήγησε την Ευαγγελική περικοπή, την αναφερόμενη στην παραβολή του Ασώτου. Κάποιοι Θεολόγοι, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, για να καταδείξουν την μεγάλη σημασία της παραβολής αυτής, έχουν εκφράσει την άποψη ότι, ακόμη και αν χαθεί το Ι. Ευαγγέλιο και διασωθεί μόνο αυτό το απόσπασμα, είναι αρκετό να το αντικαταστήσει, να τοποθετήσει τον άνθρωπο στον σωστό δρόμο και να κατακτήσει έτσι την αιώνια ζωή. Τόνισε δε, ότι με αυτή την απλή, όμορφη, διδακτική και συνάμα θεολογική «ιστορία» - παραβολή ο Χριστός μας διδάσκει ότι ο Θεός και Πατέρας μας ανεξάρτητα από το, εάν τα τέκνα Του, οι άνθρωποι, ζουν κατά Θεό ή ασώτως, δεν παύουν ποτέ να είναι πλασμένα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Του, επομένως είναι παιδιά Του. Ο Θεός επιθυμεί την σωτηρία όλων των παιδιών Του κι εμείς οφείλουμε να μην ασχολούμεθα με το τι πράττει ο πλησίον μας, αλλά με το τι πράττουμε εμείς για τον εαυτό μας και για τον πλησίον μας. Αυτός ο τρόπος ζωής συνεπικουρούμενος από την ειλικρινή μετάνοια οδηγεί με ασφάλεια τους ανθρώπους στον δρόμο του Θεού και στην σωτηρία ακόμα και στα «στερνά» της ζωής τους. Ο Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε το κήρυγμα του επισημαίνοντας ότι, ειδικά τώρα, που οδηγούμαστε προς την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ο αγώνας προς την μετάνοια πρέπει να κορυφώνεται, ώστε με την έλευση της Αναστάσεως του Κυρίου μας να απολαύσουμε τα αιώνια αγαθά της Βασιλείας Του! Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας τέλεσε το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Τούντα, δεόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του!

Την ίδια ημέρα ο Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού στο Λουτράκι.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφερθείς στο Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας τόνισε ότι οι Πιστοί οφείλουν να λατρεύουν τον Θεό και με το πνεύμα τους αλλά και με το σώμα τους για τρεις θεολογικούς λόγους:

α) ότι «τα σώματα (ημών) μέλη Χριστού εστίν», β) ότι «το σώμα (ημών) ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος εστίν» και γ) ότι «ηγοράσθη(μ)εν τιμής».

Τούτων ένεκα οφείλουμε οι Χριστιανοί να λατρεύουμε τον Θεό και με το σώμα και με το πνεύμα και με την ψυχή, αφού η Αποστολική προτροπή είναι: «δοξάσατε δὴ τὸν Θεὸν ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καὶ ἐν τῷ πνεύματι ὑμῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ.» (Α΄ Κορ.στ΄,20).

Την 11:30 το πρωί της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος και ο Θεοφιλέστατος μετέβησαν στο Α΄ Κοιμητήριο Κορίνθου, όπου και ετέλεσαν την Εξόδιο Ακολουθία της αοιδίμου Ευγενίας Χρυσοφάκη, υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ Κορίνθου. Στον επικήδειο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με ένθερμους λόγους, αναφέρθηκε στο ήθος και στο έργο της θανούσης αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση που είχαν, λόγω της θητείας της ως μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και επί μακαριστού Παντελεήμονος Καρανικόλα και επί Τοποτηρητείας και επί των ημερών του, και μάλιστα κατά τον πρώτο καιρό της εγκαταστάσεως του στην Ι. Μητρόπολή μας, που με την συμμετοχή της και τις γνώσεις της βοήθησε στην ομαλή λειτουργία του διοικητικού αυτού οργάνου της Ι. Μητροπόλεως και στην θεαματική ανόρθωση των οικονομικών της. Δεν παρέλειψε επίσης να παραμυθήσει τους «οικογενείς» της – σύζυγο, παιδιά της …- και ν᾿ ανακοινώσει ότι η κηδεία της αοιδίμου θα γίνει «τιμής ένεκεν» Μητροπολιτική δαπάνη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια