Header Ads

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΈΛΛΗΣ φ.1723

 

Ἡ Ναυμαχία τῆς Ἕλλης





του Χρήστου Φαραντάτου*


Στις 3 Δεκεμβρίου 1912 (Α΄Βαλκ. Πόλεμος) συνήφθη παρά το ακρωτήριον της Έλλης, στο Ανατ. Αιγαίο, η ομώνυμος, ναυμαχία μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού στόλου. Αρχηγός του ελληνικού στόλου ήτο ο Υδραίος υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855–1935), ο οποίος κατεναυμάχησε τους Τούρκους, που τους ηνάγκασε να τραπούν εις άτακτον φυγήν και να εγκλεισθούν στα Στενά των Δαρδανελλίων.

Ολίγον προ της ιστορικής ναυμαχίας ο ναύαρχος Κουντουριώτης εξέπεμψε το εξής λακωνικόν σήμα: «Με την βοήθειαν του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως μας πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν εις την νίκην κατά του εχθρού του Γένους!». Έτσι, ο ελληνικός στόλος με επί κεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίον ο ίδιος είχε παραλάβει το 1911 από την Αγγλία και οδήγησε στην Έλλάδα, εξησφάλισε την κυριαρχία στο Αιγαίο, καταλαβών τας νήσους του Β. Αιγαίου (Θάσον – Σαμοθράκην – Ίμβρον – Τένεδον) και λίγο αργότερα την Λέσβο και τα Ψαρά.

Στις 5 Ίανουαρίου 1913 ο τουρκικός στόλος εξήλθε και πάλιν των Στενών, διεκδικών την κυριαρχία του Αιγαίου, οπότε συνήφθη η ναυμαχία της Λήμνου, οι δε Τούρκοι κατέφυγαν και πάλιν στα Δαρδανέλλια οριστικώς, μη τολμήσαντες νέαν έξοδον.

Οι νίκες εκείνες είναι λίαν επίκαιρες και διδακτικές διά τους Τούρκους, οι οποίοι σήμερα αλωνίζουν κυριολεκτικώς το Αιγαίον με απειλές, παραβιάσεις και παραβάσεις εις βάρος της Έλλάδος και παρά τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Έστω δε υπ’ όψιν των, ότι όπως υπήρχαν τότε Κανάρηδες, Μιαούληδες και Πιπίνοι, υπάρχουν και σήμερα Κουντουριώτες, ικανοί και πανέτοιμοι να υπερασπίσουν τα απαράγραπτα δικαιώματα της Έλλάδος. Το Αιγαίον είναι Έλληνική θάλασσα, είναι το σπίτι μας!

* Ο κ. Χρίστος Φαραντάτος, είναι Υποστράτηγος ε.α. διαμένων στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια