Header Ads

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ φ.1717

 

Πρέσβης Αρμενίας στο Πενταπόσταγμα: «Πλατφόρμα προβολής τουρκικής επιρροής το Αζερμπαϊτζάν»

  


Συνέντευξη στον Ευάγγελο Δ. Κόκκινο, τον νεώτερο*

Αρμένιοι αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι θεωρούν τη σύγκρουση ως συνέχεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σχολίασε στο Πενταπόσταγμα ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα κ. Φαντέι Τσαρτσογλιάν καταδικάζοντας τις - υποκινούμενες από την Αγκυρα - ενέργειες των Αζέρων και παρουσιάζοντας ακράδαντα στοιχεία για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά του αρμενικού λαού.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει το Αζερμπαϊτζάν σε μια πλατφόρμα προβολής επιρροής σε μια ευρύτερη περιοχή (νότιο Καύκασο, κεντρική Ασία), ενώ η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης έχει τεθεί σε κίνδυνο, λόγω της ανικανότητας των οργανισμών να επηρεάσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Επιπλέον, κ. Τσαρτσογλιάν εξέφρασε την ικανοποίηση του Γερεβάν για την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας στην Αρμενία.
  

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Οι τελευταίες πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ υποδεικνύουν πως η Αρμενία έχει χάσει τον έλεγχο των συνόρων με το Ιράν, καθώς και τον έλεγχο του νότιου μέρους του Καραμπάχ. Ποια είναι η κατάσταση των Αρμενικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή;

Στις 20-21 Οκτωβρίου του 2020, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, προέβησαν σε επιθέσεις στη βόρεια κατεύθυνση της γραμμής επαφής, χρησιμοποιώντας αεροπορία και πυροβολικό. Επίσης οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προέβησαν σε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο νότιο μέτωπο. Ως αποτέλεσμα των αντιμέτρων που έλαβε ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποχώρησαν προς στη νότια κατεύθυνση προς τη δεξαμενή Χουνταφερίν και υπέστησαν σοβαρές απώλειες. Νωρίς το πρωί, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξανάρχισαν τον βομβαρδισμό οικισμών, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μαρτακέρτ και των γειτονικών χωριών, χρησιμοποιώντας απαγορευμένα όπλα. Οι Δυνάμεις Αεράμυνας του Αρτσάχ στη νότια κατεύθυνση κατέρριψαν ένα αεροσκάφος των αζέρων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, οι Δυνάμεις Αεράμυνας του Αρτσάχ κατέρριψαν επίσης ένα Μπαϊρακτάρ - μη επανδρωμένου αεροσκάφους τουρκικής κατασκευής. Το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξανάρχισαν το βομβαρδισμό της πρωτεύουσας του Αρτσάχ, του Στεπανακέρτ. Υπέστησαν ζημιές κατοικήσιμα κτίρια και αγωγός αερίου. Στοχοποιήθηκαν επίσης πόλη Μαρτουνί και η κοινότητα Αβεταράντς της περιοχής Ασκεράν. Την ίδια ημέρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Αρμενίας κατέρριψαν εντός του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας με επανδρωμένο αεροσκάφος του Αζερμπαϊτζάν (βορειοανατολική κατεύθυνση).

Στις 24 Οκτωβρίου, το Αζερμπαϊτζάν για άλλη μία φορά έβαλε κατά τους ειρηνικούς οικισμούς της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Με τα συστήματα Smerch και Grad χτυπήθηκαν η πόλη Μαρτουνί και η κοινότητα Ταχαβάρντ της ίδιας περιοχής. Η πόλη Μαρτακέρτ βομβαρδίστηκε με χρήση των στρατιωτικών αεροσκαφών. Ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ κατέστρεψε τον στρατιωτικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης 1 TOS1 - βαρέο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών θερμοβαρικών πυραύλων και 1 με επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το βράδυ 24-25 Οκτωβρίου, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με χρήση του πυροβολικού έβαλαν προς την κατεύθυνση των κοινοτήτων Karmir Shuka, Taghavard, Gishi, Spitakashen της περιοχής Μαρτουνί και του χωριού Αβεταρανότς της περιοχής Ασκεράν, καθώς επίσης και προς την κατεύθυνση των παρακείμενων εκτάσεων γεωργικής χρήσεως. Βάση των δεδομένων της 25ης Οκτωβρίου του 2020, οι απώλειες ανάμεσα στο άμαχο πληθυσμό έχει φτάσει στο 40 άτομα και 120 τραυματίες. 13.100 ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, υποδομές και μονάδες παραγωγής καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Η Τουρκία εμφανώς στηρίζει τους Αζέρους με μεταφορά ισλαμιστών μισθοφόρων. Υπάρχουν ενδείξεις για παρουσία τουρκικών τακτικών δυνάμεων στο Αρτσάχ;

Ναι, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι οι μαχητές είναι εκεί. Η διαφορά από τον πόλεμο των αρχών της δεκαετίας του 1990 είναι ότι τότε υπήρχαν μερικοί τζιχαντιστές -μισθοφόροι από το Αφγανιστάν και άλλα μέρη, αλλά ήταν μετρημένοι. Αυτή τη φορά είναι ισλαμιστές μαχητές ή τρομοκράτες, τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες είναι απαγορευμένες από διαφορετικές χώρες. Εκείνοι βρίσκονται τώρα στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, πολεμούν εναντίον των Αρμενίων του Αρτσάχ και όλα αυτά τα οργανώνει η Τουρκία. Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γαλλίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών. Υπάρχουν βίντεο, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις κ.λπ.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αρμενική πλευρά έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους εταίρους της, τους διεθνείς οργανισμούς και το κοινό, ότι οι Σύριοι μισθοφόροι θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα μακροχρόνιας αποσταθεροποίησης στην περιοχή και μια σοβαρή απειλή όχι μόνο για τον Νότιο Καύκασο και τις γειτονικές χώρες, αλλά και για άλλες περιοχές και για την ΕΕ. Σημειώνουμε με λύπη ότι χώρες εκτός Ευρώπης είναι απασχολημένοι με άλλα θέματα, όπως η επιδημία του COVID και άλλα.

Τώρα δεν πρέπει να σκεφτόμαστε για τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ήδη υπάρχουν, αλλά να σκεφτόμαστε για την τουρκική εμπλοκή. Και για το ότι η Τουρκία μάχεται κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Και αυτό είναι γεγονός. Εχουν F-16, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμμετέχουν ενεργά σε στρατιωτικές και μη στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς βομβαρδίζουν τον άμαχο πληθυσμό.

Θα θέλαμε να προτρέψουμε όλους εκείνους που αυτές τις ημέρες εγείρουν ανησυχητικές ερωτήσεις « γιατί συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, γιατί η αζερική πλευρά δεν τον σταματά, ενώ η διεθνής κοινότητα απαιτεί κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» να απαιτήσουν από τις διεθνείς οργανισμούς πότε τελικά η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει επιτέλους πίεση στην Τουρκία για να βγει από αυτήν τη σύγκρουση.

* Ο κ. Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεώτερος, είναι επί πτυχίο δημοσιογράφος από την Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια