Header Ads

Στην κόψη του ξυραφιού Ιράν – ΗΠΑ φ. 1676



«Όρκοι» εκδίκησης από Τεχεράνη –

Στέλνουν πυραύλους οι Αμερικανοί.


Αποτέλεσμα εικόνας για «Όρκοι» εκδίκησης από Τεχεράνη – Στέλνουν πυραύλους οι Αμερικανοί.


Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ, καθώς το φάντασμα της «εκδίκησης» της Τεχεράνης για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί πλανάται πάνω από τη Μέση Ανατολή






 Πηγή :in.gr7 Ιανουαρίου 2020, 11:14

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ, καθώς το φάντασμα της «εκδίκησης» της Τεχεράνης για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί πλανάται πάνω από τη Μέση Ανατολή. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην επιθετική ρητορική, με την αμερικανική κυβέρνηση να απορρίπτει το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η οποία θα του επέτρεπε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Τη δήλωση έκανε αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Παρ’όλα αυτά και το Ιράν δεν δείχνει σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω απαντώντας στον ίδιο τόνο, ενώ παράλληλα έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση από όσους ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί. Οι αλυσιδωτές εξελίξεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Σουλεϊμανί έχουν συμβάλει στην κατακόρυφη αύξηση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, τη στιγμή που το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή έχει χτυπήσει κόκκινο. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ο οποίος προειδοποιεί ότι τα αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί θα είναι αναλογικά και θα έρθουν τη στιγμή και στο μέρος που θα επιλέξει η Τεχεράνη.

«Ο μάρτυρας Κασέμ Σουλεϊμανί είναι πιο ισχυρός και ζωντανός τώρα που πέθανε» και «πιο επικίνδυνος για τον εχθρό» διαβεβαίωσε σήμερα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, μπροστά από το φέρετρο του στρατηγού που ήταν εκτεθειμένο ανάμεσα σε στεφάνια στην πλατεία Αζαντί («Ελευθερία» στα περσικά) της Κερμάν. Μάλιστα, οι ΗΠΑ φαίνεται να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τους κινδύνους της κατάστασης. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή φρόντισαν να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Μια από αυτές είναι η προ ημερών αποστολή στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τεσσάρων ελικοφόρων τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικών C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα έξι αυτά αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο. Στέλνουν και πυραυλικά συστήματα Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει πάνω από 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, ενώ σύμφωνα με όσα γράφονται μαζί με τους στρατιώτες συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένα τάγμα με πυραύλους Patriot. «Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη με το Ιράν, αλλά έχουμε πάρει θέση και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια