Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ


Τουρκία : Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να συνεχιστεί

Η συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία θα πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος εθνικιστικού κινήματος (MHP) στις 26 Ιουνίου, αντικρούοντας τις υποσχέσεις του εκλογικού του συμμάχου, του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
«Πιστεύουμε ότι η απειλή που θέτει η FETÖ συνεχίζεται», δήλωσε ο Mustafa Kalaycı, αναφερόμενος σε ό,τι οι αρχές ονομάζουν τρομοκρατική οργάνωση των Γκιουλενιστών που πιστεύεται ευρέως ότι έχει ενορχηστρώσει την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CNN Türk, ο Kalaycı αναφέρθηκε επίσης σε εν εξελίξει πράξεις εναντίον του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο γειτονικό Ιράκ.
«Φαίνεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει λίγο περισσότερο», είπε.
Η καάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και έκτοτε παρατάθηκε σε τριμηνιαίες περιόδους, η τελευταία από τις οποίες θα λήξει στις 19 Ιουλίου.
Ωστόσο, μετά από κριτική της αντιπολίτευσης για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε επίσης να άρει την εφαρμογή της μετά τις γενικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
«Θεού θέλοντος, θα επανεξετάσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις εκλογές και ενδεχομένως να την τερματίσουμε. Θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό αφού δημιουργήσουμε νέα κυβέρνηση. Το θέμα δεν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα κάνουμε ένα βήμα και θα συνεχίσουμε «, δήλωσε ο Ερντογάν στις 8 Ιουνίου.
Η Τουρκία έχει «σαφή βούληση» για την άρση της, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπέκιρ Μπόζνταγ μια μέρα μετά τις εκλογές.
«Είχαμε δώσει μια υπόσχεση πριν από τις εκλογές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήγει στις 19 Ιουλίου. Όταν λήξει, θα λάβουμε την τελική απόφαση. Η βούλησή μας είναι πολύ ξεκάθαρη και για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αλλά το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί «, δήλωσε ο Μποζδάγκ.
Το ΑΚΡ του Ερντογάν και το ΜΗΡ σχημάτισαν την «Λαϊκή Συμμαχία» πριν από τις εκλογές, οι οποίες έχουν πλέον αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν συνεχίσουν να συνεργάζονται. Το MHP υποστήριξε επίσης τον Ερντογάν ως προεδρικό υποψήφιο.


Πηγή: Huriyet Daily News



Δεν υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ιβανόφ

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ δεν υπέγραψε την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Aθήνα και Σκόπια. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωσή του, ο Ιβανόφ έλαβε την απόφαση αυτή, ενεργώντας πάντα υπεύθυνα και ασκώντας τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας.
Επίσης, ανέφερε ότι δεν έχει εντολή να υπογράψει το διάταγμα περί έκδοσης του νόμου επικύρωσης επειδή ένας από τους άξονες της πολιτικής του στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα.
«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι στις «διαφορές» για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τόνισε ο Ιβανόφ.
Μετά από αυτή την -αναμενόμενη- εξέλιξη, το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας επιστρέφει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπου πρέπει να περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος (61 βουλευτές).


Πηγή: Ε.ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια