Header Ads

H ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΝΗΡΙΑ


Καθαρή στάση από την ΕΕ που δεν διευρύνει την τελωνειακή ένωση: Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για τις διαπραγματεύσεις
Η ΕΕ την ώρα που έπαιρνε την απόφαση να μην αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, ανακοίνωσε πως για να διασφαλιστεί πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ρπέπει να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στην Τουρκία.
H Τουρκία μετά από την συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ το 1995 κι εντεύθεν, θέλιε την διεύρυνση που να περιλάβει τα γεωργικά προϊόντα και τον τομέα των υπηρεσιών. Η διευρυνση αυτή αναμένεται πως θα διασφαλίσει πολλά πλεονεκτήματα στην Τουρκία.
Γερμανίδα πρωθυπουργός Άγγελα Μέρκελ πέρσι, επικαλούμενη τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, είχε αναφέρει πως δεν είναι δυνατή η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης. Αλλά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ δεν είχε καθοριστεί μια επίσημη γραμμή για αυτό το θέμα.
Απορρίφθηκε το αίτημα της Αυστρίας για τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
Σύμφωνα με την είδηση από την DW, μετά από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται πως αποφασίστηκε να μην αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτή την στιγμή. Επίσης το αίτημα της Αυστρίας να τερματισθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία δεν απέσπασε πλειοψηφία στήριξης.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η Τουρκία διατηρεί το στάτους της ¨υποψήφιας χώρας¨ , υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει και υπογραμμίζεται πως πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από θεμελιώδεις αλλαγές στην Τουρκία.
Από το 2016 και μετά έχουν ανασταλεί
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ άρχισαν επίσημα το 2005, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 αποφασίστηκε να μην ανοίξει άλλο κεφάλαιο τις διαπραγματεύσεις. Ενώ τον Νοέμβριο του 2017 αποφασίστηκε περικοπή στην χρηματική βοήθεια που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία.
Τονίστηκε η σημασία της συμφωνίας για τους πρόσφυγες
Ως λόγος για το ότι δεν αναστέλλονται επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προβάλλεται πως είναι η προσφυγική κρίση. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην ανακοίνωση που έκανε μετά από την συνεδρίαση του, τονίζεται πως η Άγκυρα συνεχίζει να είναι σημαντικός εταίρος σε πολλά πεδία και αναφέρει πως ¨Οι προσπάθειες της Τουρκίας κατά την αποδοχή και φιλοξενία σε περισσότερους από 3,5 εκ πρόσφυγες από την Τουρκία είναι αξιοθαύμαστες¨. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ είναι η διατήρηση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, ενώ αναφέρεται πως αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια