Header Ads

Πόσο εύκολα μπορεί να παραπλανήσει η άρχουσα τάξη τον λαό;

Σε κάτι που είναι πια αυταπόδεικτο, πολιτικοί και βιομήχανοι παραπλάνησαν σκόπιμα την κοινή γνώμη για τους κινδύνους του καπνίσματος. Και για σειρά μάλιστα ετών, δεκαετιών ολόκληρων. Οι κολοσσοί της καπνοβιομηχανίας προσπαθούσαν να πείσουν πως το τσιγάρο δεν έκανε κανένα κακό, αν και δεν έμειναν εκεί, καθώς αργότερα πέρασαν σε πιο επιθετικές στρατηγικές, θέλοντας να πείσουν πως το κάπνισμα ήταν μάλιστα… ωφέλιμο για την υγεία!
Κι όλα αυτά την ώρα που ήδη από τη δεκαετία του 1950 η έρευνα έδειχνε πως υπήρχε μια αδιαμφισβήτητη στατιστική σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων. Η Philip Morris θα παραδεχόταν πως το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο μόλις το 1999.
Το πώς κατάφεραν να κρατήσουν κρυφό το γεγονός οι καπνοβιομηχανίες, οι πιο γενναιόδωροι υποστηρικτές των αμερικανικών κομμάτων πίσω στα χρόνια εκείνα, είναι ένα σωστό σεμινάριο για το πώς γίνεται η σωστή προπαγάνδα. Και δεν ήταν μόνο ότι εξαγόραζαν με το αζημίωτο πολιτικές συνειδήσεις, είναι ότι με τα τεράστια υπερκέρδη τους έστηναν δικές τους μελέτες και ερευνητικούς οργανισμούς που έθεταν εν αμφιβόλω τις άλλες, τις «κακές», μελέτες.
«Ένοχους συνωμοσίας» έκρινε το 2006 η δικαστής Gladys Kessler τους μεγάλους παίκτες της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας, σε μια πολύκροτη δίκη που κράτησε εφτά χρόνια, γιατί «καταπίεσαν την έρευνα … κατέστρεψαν ντοκουμέντα … χειραγώγησαν τη χρήση της νικοτίνης για να αυξήσει και να διαιωνίσει τον εθισμό».
Αμερικανική κυβέρνηση και καπνοβιομηχανίες θα τα έβρισκαν τελικά το 1998, αναγκάζοντάς τες να παραδεχθούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να αποζημιώσουν τα θύματα του τσιγάρου…

Δεν υπάρχουν σχόλια