Header Ads

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ : Το λεμόνι όπλο στην πρόληψη του καρκίνου


*Του Νικολάου Αλ. Καριπίδη, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου



Όπως προέκυψε με βάση τα πρώτα στοιχεία του 2012, οι Έλληνες δεν πλήττονται μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από τον καρκίνο, καθώς σύμφωνα με τις καταγραφές 37.000 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν την περσινή χρονιά.
Η καθημερινή πίεση, το στρες των δυσάρεστων ακουσμάτων, η πίεση στην εργασία, η απώλεια εργασίας, η απώλεια σημαντικού μέρους του εισοδήματος, η κατήφεια και η κατάθλιψη, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου.
Σε όλη αυτήν την κατάσταση εκείνο που μπορεί να βοηθήσει σοβαρά και να μην αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου, είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.


Ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας μερικούς κανόνες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τέτοιοι είναι:

- Διακοπή του καπνίσματος
- Σωματική άσκηση
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
- Πρόληψη κατά της παχυσαρκίας
- Υγιεινή διατροφή
- Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο
- Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο
- Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος.

Μέγα όπλο στην πρόληψη του καρκίνου αποτελεί το λεμόνι, ένας καρπός που βρίσκεται σε αφθονία στην χώρα μας αλλά που συνήθως το αποφεύγουμε.
Το λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6. Αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη, είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο , φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο.
Ο χυμός του, θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ασθενειών και λοιμώξεων.
Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το καθιστούν πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου. Αυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματά του και παρόλο που του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο όφελος είναι η δράση του πάνω στις κύστεις και τους όγκους.
To τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε μια μελέτη του Ινστιτούτου Επιστημών Υγείας της Βαλτιμόρης, όπου αναφέρεται η αποτελεσματικότητα του χυμού των λεμονιών στην χημειοθεραπεία και στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Τα συμπεράσματα της μελέτης …
Ο χυμός αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος. Τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως σε όλο τον κόσμο.
Το πλέον σημαντικό που έδειξε η έρευνα είναι ότι ο χυμός λεμονιού καταστρέφει μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα χωρίς να επιδρά στα υγιή.


Επιπλέον ο χυμός λεμονιού παίζει ρόλο :

• στην προστασία της καρδιάς,
• έχει αντιπυρετική δράση,
• έχει αντιβακτηριδιακή δράση,
• βοηθά στην καταπολέμηση των προβλημάτων που σχετίζονται με λοιμώξεις του λαιμού,τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα,
• συνιστάται σε δίαιτες κατά της χοληστερίνης και γενικά για την καλύτερη υγεία του κυκλοφορικού συστήματος,
• μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα,
• συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων,
• ωφελεί την όραση,
• βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου,
• επειδή έχει αποδειχθεί, πως διαθέτει διουρητική και κυρίως λιποδιαλυτική δράση, πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό του και κατά τη διάρκεια της δίαιτας,
• δυναμώνει τα ούλα,
• ωφελεί το μυοσκελετικό σύστημα,
• βοηθάει και αυτό στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.


Άρα καλό είναι να πίνετε συχνά ένα ποτήρι φυσικό χυμό λεμονιού, ένα φυσικό δροσερό και ωφέλιμο αναψυκτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια