Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1806

Ως τις 20 Σεπτεμβρίου ακριβής εικόνα της ζημιάς στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Προκαταβολές μέσα στον φετινό χρόνο
   


Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, μετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, αυτοδιοικητικούς αλλά και εκπροσώπους παραγωγών, κυρίως από την Κορινθία.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσαν οι καταστροφές που προκάλεσαν σε καλλιέργειες -κατά κύριο λόγο στην Κορινθία, αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια- οι συνεχείς βροχοπτώσεις και η αυξημένη υγρασία τις προηγούμενες ημέρες.

Οπως τονίστηκε, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα υπάρχει ακριβής εικόνα της ζημιάς, ενώ πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και το εκτιμητικό έργο, καθώς έχουν γίνει από το υπουργείο δεκάδες προσλήψεις έκτακτων εκτιμητών γεωπόνων -δεδομένου ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ακόμα, ξεκαθαρίστηκε ότι οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ αγρότες θα αποζημιωθούν στο ακέραιο και οι αποζημιώσεις θα είναι ακατάσχετες, ενώ στις 20 του μήνα θα γίνουν ακριβείς ανακοινώσεις ως προς το πώς θα κινηθούν ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τονίστηκε, εξ άλλου, ότι πριν την λήξη του φετινού χρόνου θα δοθεί προκαταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες σε όλες τις Π.Ε., μετά την εξατομίκευση των ζημιών, ενώ παράλληλα από τον υπουργό ΑΑΤ υπήρξε συναίνεση ως προς την συνδεδεμένη ενίσχυση, σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο περιφερειάρχης επέδωσε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά υπόμνημα με τις αναφορές των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας σχετικά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πιο πάνω υπηρεσιών, εξαιρετικά μεγάλη εμφανίζεται η ζημιά στην Κορινθία -ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Νεμέας- ενώ προκύπτουν ακόμα ζημιές στην Αρκαδία, κυρίως στην περιοχή Ζευγολατιού, στη Μεσσηνία με ολοκληρωτική καταστροφή συκεώνων σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές υπήρξαν σε Αργολίδα και Λακωνία.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, Συκιώνος Σπ. Σταματόπουλος, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος και ο αντιδήμαρχος Νεμέας Αθαν. Καρκώνης.




Απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για διάθεση 28,4 εκ ευρώ σε δικαιούχους του προγράμματος νέων αγροτών
  


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με απόφασή του ενέκρινε την διάθεση πίστωσης 28.427.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση πράξεων στο πλαίσιο του Υπομέτρου 6.1 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022.

Με την απόφαση αυτή διατίθεται το πιο πάνω ποσό από τη συνολική πίστωση των 40.610.000 ευρώ για το εν λόγω πρόγραμμα, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του υπομέτρου.

Ας σημειωθεί ότι στη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε στην Αθήνα σήμερα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της διάθεσης επιπλέον πίστωσης για την ένταξη στο πρόγραμμα δικαιούχων που -αν και κάλυπταν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις- δεν εντάχθηκαν τελικά, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του ο υπουργός, όπως έγινε γνωστό, ενημέρωσε ότι -προς το παρόν, τουλάχιστον- δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική για επιπλέον πίστωση, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει κάτι τέτοιο στο ευρύτερο μέλλον.

Παράλληλα, ο Γ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν συνολικά διατεθεί περί τα 500 εκ ευρώ, ποσό που -όπως είπε- ξεπερνά κατά πολύ αυτά που είχαν διατεθεί στο παρελθόν.




Μία ακόμα σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για το θέμα μεταφοράς των μαθητών
  


Η μεταφορά των μαθητών της Περιφέρειας Πελοποννήσου απασχόλησε μία ακόμα σύσκεψη που έγινε υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα η εξυπηρέτηση των μαθητών στον άξονα από Θουρία μέχρι Πολιανή, στην Π.Ε. Μεσσηνία, θέμα το οποίο, όπως έγινε γνωστό, θα αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένη εντολή του περιφερειάρχη.

Ο Π. Νίκας εκτίμησε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ενδεχομένως να προκύψουν και άλλα θέματα με την μεταφορά των μαθητών ανά Π.Ε., δεδομένου ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένεται να γίνει η οριστικοποίηση του αριθμού των φοιτούντων μαθητών, ενώ θα ξεκινήσει και η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.

“Θα γίνεται προσπάθεια να επιλύονται τα όποια προβλήματα μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο και πάντα προς το συμφέρον των μαθητών. Πρέπει, ωστόσο, να γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούν να κινηθούν εκτός του ορισμένου από την πολιτεία θεσμικού πλαισίου” σημείωσε ο περιφερειάρχης, για να προσθέσει στη συνέχεια:

“Οσον αφορά σε ιδιαίτερα -και ενδεχομένως ακραία- προβλήματα που θα προκύπτουν, θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, ακόμα και με εντολή περιφερειάρχη, ο οποίος έχει την τελική ευθύνη”.




Οδικά έργα και παρεμβάσεις σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα
  

Οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά σε παρεμβάσεις για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, την σήμανση και την διαγράμμιση, απασχόλησαν την ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- οι 5 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και οι διευθυντές Τεχνικών Εργων των Π.Ε. και της έδρας, τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης για τα έργα οδικής ασφάλειας στην Περιφέρεια, η οποία πρόσφατα εστάλη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οπως είναι γνωστό, για τα έργα αυτά έχει εγκριθεί πίστωση 71.000.000 ευρώ.

Η επικαιροποίηση καθίσταται αναγκαία, καθώς ορισμένα από τα προτεινόμενα στην εν λόγω μελέτη έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί από την Περιφέρεια και ως εκ τούτου χρειάζεται να προκριθούν παρεμβάσεις σε άλλα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου -χρειάζεται επομένως μια σχετική επικαιροποίησή της.

ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ 

Κατά τη σημερινή σύσκεψη επισημάνθηκε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από την πιο πάνω πίστωση οι εργασίες σε γέφυρες της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίες επισημαίνονται ως έχουσες ανάγκη παρέμβασης στην σχετική έκθεση που συνέταξε το ΤΕΕ για την Περιφέρεια.

Τονίστηκε δε από την πλευρά του περιφερειάρχη Π. Νίκα ότι αν προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα σε μία από τις πιο πάνω γέφυρες -της οποίας δεν έχει αποκατασταθεί η ασφάλειαως υπεύθυνος θεωρείται ο οικείος διευθυντής Τεχνικών Εργων, καθώς είναι υποχρέωση των Διευθύνσεων των Π.Ε. η εκπόνηση μελέτης για την διασφάλιση των γεφυριών που χρήζουν παρέμβασης.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ – ΣΗΜΑΝΣΗ 

Συζητήθηκε επίσης στην σύσκεψη, η εργολαβία για την οριζόντια και κάθετη σήμανση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με διαπίστωση ότι έχει ήδη σημανθεί και διαγραμμιστεί σημαντικό τμήμα του οδικού δικτύου ανά Π.Ε.

Υπολείπεται, όπως αναφέρθηκε, η τοποθέτηση ακόμα 2.000 πινακίδων ανά Π.Ε. οριζόντιας σήμανσης, με έμφαση στις ορεινές περιοχές, όπως επίσης η αντικατάσταση φθαρμένων πινακίδων ΚΟΚ καθώς και πληροφοριακών.

Οσον αφορά δε στις προγραμματιζόμενες επιπλέον εργασίες διαγράμμισης, έγινε γνωστό ότι σε αυτές προβλέπονται, α) στην Αργολίδα, ο δρόμος από Αργος έως Φίχτι, β) στην Αρκαδία, ο δρόμος από Βλαχέρνα μέχρι όρια νομού και η παλιά εθνική οδός Τρίπολης – Σπάρτης, γ) στην Κορινθία, ο δρόμος από το Γ.Ν. Κορίνθου προς την έξοδο της πόλης και η παλαιά εθνική οδός, καθώς και ο δρόμος από τον αυτοκινητόδρομο Α7 ώς την είσοδο της Νεμέας, δ) στη Λακωνία, η παλιά εθνική οδός Τρίπολης – Σπάρτης, ο δρόμος προς Κυπαρίσσι και ο δρόμος από Αρεόπολη προς Γερολιμένα και Κότρωνα, ενώ ε) στη Μεσσηνία, η νέα είσοδος Καλαμάτας, ο δρόμος Κυπαρισσία – Φιλιατρά, η 7η επαρχιακή οδός και ο δρόμος από Μεσσήνη προς Αριστομένη καθώς και άλλα σημεία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει πλήρης διαγράμμιση στον δρόμο Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη.

Ολες οι πιο πάνω εργασίες, όπως τονίστηκε, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Τέλος, στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να υποβληθεί αρμοδίως αίτηση για τοποθέτηση πίλαρς ηλεκτροδότησης στα 25 σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας στα οποία πρόκειται να γίνει εγκατάσταση των φωτεινών πληροφοριακών πινακίδων -5 ανά Π.Ε.




Η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα παρευρέθηκε σε σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες στέφθηκαν από επιτυχία στην Κορινθία
  


Α) Εξαιρετικές και σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες στέφθηκαν από επιτυχία το τριήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου στην Κορινθία, αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο Κιάτο και στο Βέλο διοργανωμένες από τους Συλλόγους Μικρασιατών της περιοχής, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Β) Τριήμερες εκδηλώσεις 

α) Πολιτιστικά γεφυρώματα και ανταμώματα, εκδήλωση πανελληνίου εμβέλειας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σολυγείας «Λέλα Ιατρίδη», με συμμετοχή 20 Συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Η Κορινθία συμμετείχε με τους Συλλόγους, Γυναικών Φενεού, Μουλκίου, Αγ. Θεοδώρων, Ηπειρωτισσών Γυναικών και Αγγελοκάστρου.

β) Γευσιγνωσίας στο Λουτράκι με πρωτοβουλία του LTO 

γ) Μεγάλες Μέρες Νεμέας αφιερωμένες στο σπουδαίο αγιωργείτικο κρασί, με πρωτοβουλία Δήμου Νεμέας και Συνδέσμου Οινοποιών Αρχ. Νεμέας.

δ) Αθλητικό beach volley Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2022 για τους κάτω των 18 ετών στο Λουτράκι 

Όλες οι εκδηλώσεις προωθούν τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάδειξη της περιοχής μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια