Header Ads

Δημοτικά νέα /Φ.1806

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Στα κτήματα παραγωγών που υπέστησαν ζημιές ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος
  


Την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων εβδομάδων αμπελώνες παραγωγών στο δήμο Κορινθίων διαπίστωσε σε μια ακόμα επίσκεψη του σε κτήματα σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. Η παραγωγή έχει ουσιαστικά καταστραφεί με την αποτίμηση αρχικά και την αποζημίωση έπειτα των παραγωγών να είναι ο μόνος δρόμος στην παρούσα φάση για την στήριξη των παραγωγικών τάξεων.

Ο Δήμαρχος την Δευτέρα θα παραστεί στην σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα που αφορά την Κορινθία και θα μεταφέρει όχι μόνο τα λεγόμενα των παραγωγών αλλά και εικόνες που κατέγραψε και αποδεικνύουν το μέγεθος της ζημιάς.

«Οι αγρότες του δήμους μας έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή, οι υψηλές θερμοκρασίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους η οποία ήταν σε στάδιο συγκομιδής.

Από την πρώτη στιγμή, σε συνάντηση που είχα με τους παραγωγούς στην Δ.Ε Άσσου – Λεχαίου, μίλησα με τον διοικητή του ΕΛΓΑ και ζήτησα να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε η καταγραφή σε όλα τα κτήματα του δήμου Κορινθίων να γίνει γρήγορα και οι παραγωγοί να αποζημιωθούν Η παρουσία μου στην σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα στο Υπουργείο έχει επίσης αυτό το σκοπό. Να πιέσουμε ώστε γρήγορα να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις και να δοθούν οι αποζημιώσεις.»




Στον ΣΜΑ Σπαθοβουνίου ο Δήμαρχος Κορινθίων Β.Νανόπουλος
    


Στο Σταθμό Μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σπαθοβούνι βρέθηκε το πρωί ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. Ο Δήμαρχος διαπίστωσε και σε αυτήν την επίσκεψη την ομαλή διαδικασία μεταφοράς και απόθεσης των απορριμμάτων του δήμου Κορινθίων στις εγκαταστάσεις. Συνομίλησε και με τους εργαζομένους στο Σταθμό αλλά και με οδηγούς απορριμματοφόρων που βρίσκονταν στην διαδικασία απόθεσης προκειμένου να καταγράψει τυχόν προβλήματα ή βελτιωτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν.

«Παρακολουθώ την διαδικασία από κοντά, οι επισκέψεις μου στον ΣΜΑ είναι συχνές γιατί θέλω να μην υπάρχουν προβλήματα και αν υπάρχουν να λύνονται άμεσα. Ο Δήμος Κορινθίων έχει ενταχθεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων λύνοντας ένα πρόβλημα ετών. Στόχος μου είναι η σταδιακή μείωση των απορριμμάτων με την αύξηση της ανακύκλωσης όπως έχω ξαναπεί, προκειμένου το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα να είναι θετικό και βέβαια να κατορθώσουμε να φτάσουμε σε μείωση δημοτικών τελών σε βάθος χρόνου. Αυτό όμως είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί, δήμος και δημότες.»




ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
  


Όταν τον Μάρτη του 2021 ο Δήμαρχος ζήτησε να διαλυθεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου Ανάπλασης πλατείας Παναγή Τσαλδάρη (Περιβολάκια) προκειμένου να δοθεί σε χρήση, όπως ακριβώς ήταν, δεσμεύτηκε στην Οικονομική Επιτροπή ότι για τις υπολειπόμενες εργασίες θα συντασσόταν νέα μελέτη για να δημοπρατηθεί.

Δυστυχώς πάει περίπατο και αυτή η δέσμευση. Πέρασε 1,5 χρόνος για να φέρει θέμα σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή και να μας ζητήσει την θετική ψήφο μας σε δημοπράτηση νέου έργου προϋπολογισμού 850.000€ βάσει νέας μελέτης.

Η μελέτη αφορά Ανάπλαση τριών πλατειών:

Παναγή Τσαλδάρη, Σταύρου Ηλιόπουλου και Πάρκο Πρόνοιας στο Συνοικισμό.

► Στην πλατεία Παν. Τσαλδάρη (Περιβολάκια) ουσιαστικά η μόνη αλλαγή είναι η τοποθέτηση πέργκολας για χρήση από τα καταστήματα αλλά και από τους πολίτες σε άλλα σημεία, καθώς και η επένδυση των τσιμέντινων παγκακιών με ξύλο. Αυτή είναι όλη και όλη η ανάπλαση στα Περιβολάκια.

► Στην πλατεία Σταύρου Ηλιόπουλου προβλέπεται η τοποθέτηση πέργκολας σε μερικά σημεία, καθώς και η τοποθέτηση οργάνων καλλισθενικής γυμναστικής με αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων.

► Στο πάρκο Πρόνοιας (Λουτρακίου και Κοραή) στο Συνοικισμό προβλέπεται η τοποθέτηση πέργκολας σε δύο σημεία, προεργασία για παιδική χαρά, όργανα γυμναστικής, φωτιστικά σώματα και φύτευση πρασίνου.

Η παράταξή μας δεν έδωσε θετική ψήφο επειδή:

► Δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους καταστηματάρχες.

Κανένας δε γνωρίζει τίποτα.

Γιατί τόση εχεμύθεια;

► Η απόλυτη ανάγκη αύξησης του πρασίνου δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση. Το τεράστιο ποσό μόλις 14.652€ !!! επί του συνολικού της μελέτης 850.000 € καταδεικνύει τη γύμνια σε πράσινο.

► Ενώ υπήρχε ομολογημένη δέσμευση για απόλυτη ανάγκη επέκτασης των μοναδικών παιδικών χαρών στα Περιβολάκια και στην πλατεία Σταύρου Ηλιόπουλου δυστυχώς ούτε αυτή η υπόσχεση υλοποιήθηκε.

Θετικά τοποθετηθήκαμε στην ανάπλαση μόνον του Πάρκου Πρόνοιας.




ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ


Ένταξη στη λίστα του Κοινωνικού Παντοπωλείου & της Οικονομικής Ενίσχυσης 2023
  


Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων καλεί τους Δημότες ή/και τους μόνιμους κάτοικους του Δήμου που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη λίστα του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Οικονομικής Ενίσχυσης για το έτος 2023, να καταθέσουν στο Πρωτόκολλο του Δήμου Αίτηση, η οποία να συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

– Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή άδειας παραμονής -Ε1 και εκκαθαριστικό του έτους 2021 όλων των μελών του νοικοκυριού -Ε9 του έτους 2021 όλων των μελών του νοικοκυριού -Βεβαίωση μονίμου κατοικίας, σε περίπτωση που η αίτηση γίνεται από ΜΗ Δημότες Οι Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές το αργότερο έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής 
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Αθανάσιος




Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων εκπονεί σχέδιο για την Προσβασιμότητα ΟΛΩΝ στο Δημόσιο Χώρο
  


Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ξεκίνησε ήδη την υλοποίηση του πρώτου του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.). Σύμφωνα με αυτό, θα προσδιοριστούν τα σημεία που χρειάζονται διαμορφώσεις, επεμβάσεις και κατασκευές σε βασικούς δρόμους και σε δημόσιους χώρους (πλατείες, πάρκα κ.ά.) ώστε να γίνουν προσβάσιμα σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες και ειδικότερα σε όλα τα άτομα που έχουν προβλήματα στη μετακίνησή τους (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κ.ά.).

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 121 του ν.4819/2021 (Α΄129) υφίσταται ανάγκη εκπόνησης προγράμματος καθορισμού απαραίτητων παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας, των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζής μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών εντός των διοικητικών τους ορίων των ΟΤΑ, υποχρεωτικά έως και την 31η.12.2022.

Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο. Στόχος είναι εντοπιστούν τα προβλήματα προσβασιμότητας και να αποκατασταθούν άμεσα εντός 2ετίας από την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Η βοήθεια σας είναι απαραίτητη.

Αφιερώστε 5 λεπτά από το χρόνο σας και απαντήστε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο: https://forms.gle/68sopa6ZuLjBjyKKA Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της έρευνας.

Καταληκτική ημερομηνία: 30.09.2022, ημέρα Παρασκευή Εάν χρειαστείτε βοήθεια ή επιπλέον πληροφορίες για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μπορείτε να αποστείλετε email στο info@loutraki.gr και θα σας καλέσουμε για να μας απαντήσετε τηλεφωνικά. Γραφείο Τύπου



ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


Ένωσε την φωνή του με τους αγρότες ο Σπύρος Σταματόπουλος 
Ο Δήμαρχος Σικυωνίων υποστήριξε τις δίκαιες διεκδικήσεις τους στην συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
 


Οι αγρότες ζουν φέτος μια από τις χειρότερες χρονιές. Οι καιρικές συνθήκες από τη μία, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές του προϊόντος από την άλλη, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας.

Ως τοπική αυτοδιοίκηση κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα. Η εξασφάλιση υψηλών χρηματοδοτήσεων για αρδευτικά έργα, αγροτική οδοποιία και άλλα έργα υποδομής γίνεται σε αυτήν την βάση της στήριξης της αγροτικής οικονομίας, της βάσης δηλαδή, της τοπικής οικονομίας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο της στήριξης των αγροτών, ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος βρέθηκε την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην συνάντηση του υπουργού με τους αγρότες της Κορινθίας, διεκδικώντας μαζί τους την άμεση και ουσιαστική κάλυψη της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή.

Παρόντες ήταν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι των περιοχών που δοκιμάζονται καθώς και οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών και ενώσεων.

Οι ζημιές που έχουν γίνει φέτος στην αγροτική παραγωγή, εκτός από πολλές και σημαντικές έχουν κι άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που δυσχεραίνει τις αποζημιώσεις.

Είναι ζημιές που έγιναν λίγο-λίγο και κορυφώθηκαν σε καταστροφικές συνέπειες από συνεχόμενα καιρικά φαινόμενα που έβλαπταν αθροιστικά τις καλλιέργειες.

Γι’ αυτό ο δήμαρχος Σικυωνίων ένωσε την φωνή του με τους αγρότες και ζήτησε διαφορετική μεταχείριση και πιο ευρεία αντίληψη από τον ΕΛΓΑ για τις φετινές ζημιές στην περιοχή μας. Ζήτησε άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό και προκαταβολές στους χειμαζόμενους αγρότες που αν δεν στηριχθούν τώρα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις εκτιμητών στον ΕΛΓΑ για να γίνουν οι αυτοψίες το συντομότερο δυνατό και θα δοθούν προκαταβολές αμέσως μόλις γίνουν οι έλεγχοι. Επίσης έγινε αντιληπτό από τους παριστάμενους ότι η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο έχει φτάσει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και αφορά την επιβίωση όλης της τοπικής οικονομίας και για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις και από την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυξημένες και ουσιαστικές.



ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ


ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ ΑΝΝΙΒΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΧΑΣ
  


Το παρόν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Νίκο Ρόζο, ενισχύοντας με την παρουσία του και την τοποθέτησή του, τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που για άλλη μια χρονιά φέτος, είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Η σημαντική είδηση την οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός στην συνάντηση είναι ότι οι αναγγελίες που έχουν γίνει ήδη στον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ανεξαρτήτως αν καλύπτονται από τα κριτήρια που αφορούν σε θερμοκρασίες, ύψος βροχόπτωσης κλπ, θα εξεταστούν θετικά.

Αυτή η απόφαση δικαιώνει τις αποφάσεις και τις ενέργειες του δήμου Βέλου-Βόχας. Θυμίζουμε ότι ήδη από την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον Δήμο Βέλου-Βόχας δέχονται δηλώσεις ζημιάς από τις βροχοπτώσεις. Οι δηλώσεις θα μπορούν να κατατεθούν έως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την πρόσληψη επιπλέον εκτιμητών για τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να πραγματοποιηθούν όλες οι εκτιμήσεις και οι αγρότες να αποζημιωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος με την ολοκλήρωση της συνάντησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή των αιτημάτων του δήμου και των αγροτών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γεγονός που θα μετριάσει και θα καλύψει κατά το δυνατόν την φετινή μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες.



ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ


Κατά γενική παραδοχή ο Δήμος Νεμέας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές
  

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,παρουσία του Υπουργού ,κου Γεωργαντά, των υφυπουργών , κου Δήμα και κου Ταγαρά ,του βουλευτή ,κου Κόλλια,του Περιφερειάρχη ,κου Νίκα ,του Προέδρου του ΕΛΓΑ ,κου Λυκουρέντζου και των Δημάρχων του νομού ,συζητήθηκαν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγροτικές παραγωγές και ο τρόποι αντιμετώπισής τους.

Κατά γενική παραδοχή ο Δήμος Νεμέας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ήδη με υπόμνημα ,που είχα στείλει σε όλους τους παρισταμένους, ήταν ενήμεροι για τα αιτήματα της περιοχής ,όπως αποτυπώθηκαν στη λαϊκή συνέλευση ,που έγινε στο Δημαρχείο τις προηγούμενες μέρες.

Ειδικά για τη Νεμέα ο υπουργός δεσμεύτηκε:

-άμεση αυτοψία και καταγραφή ποσοστών ζημιάς -προκαταβολή σε σχετικά γρήγορο χρόνο έναντι των αποζημιώσεων 
-ειδική διαχείριση για τη φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση 
-«Ακατάσχετες» αποζημιώσεις.

Έμειναν σε εκκρεμότητα θέματα ,όπως ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων λογαριασμών αγροτικού ρεύματος στα αντλιοστάσια.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο ΕΛΓΑ Πάτρας ,κο Τσιλιγιάννη, -μέσα στην ίδια αναγγελία μπορούν να κάνουν δήλωση οι παραγωγοί και για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες (αγιωργίτικο κ.λ.π.) -όσοι έχουν κάνει δήλωση για χαλάζι και το ποσοστό ζημιάς ,που είχε καταγραφεί ,πλέον έχει πολλαπλασιαστεί ,η δήλωση μένει ως έχει, αφού η αυτοψία θα γίνει επί του πραγματικού ποσοστού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ 
Φρούσιος Κων/νος



Δεν υπάρχουν σχόλια