Header Ads

Μητροπολιτικά νέα

Φ.1793

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ & ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΤΟΥ π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΑΜΠΟΥ.
 

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγύρισε, κατά το διήμερο 21 και 22 Μαΐου 2022, το ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Κόρινθο. Το Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, κατά την διάρκεια του οποίου, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος κήρυξε τον Θείο λόγο, τη σεπτή εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, τονίζοντας ότι ο Κύριος είναι «To ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον». Ο Χριστός μας καλεί να συναντηθούμε μαζί Του και να ξεδιψάσουμε από την αλήθεια Του υπό την προϋπόθεση να εξέλθουμε από τον «εγκλεισμό» του «εγώ» μας και την περιχαράκωση του ατομικισμού μας. Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την παραχώρηση του Ι. Άμβωνα και τον παρεκάλεσε να δεηθεί, ώστε ο Κύριος δια πρεσβειών της Αγίας Φωτεινής να μας φωτίσει, να εγκαταλείψουμε τον διεστραμμένο δρόμο της αμαρτίας και να επανέλθουμε στην οδό της Σωτηρίας!

Πριν την Απόλυση ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην Αγία Φωτεινή, ως πρότυπο για τον κάθε Χριστιανό, αφού από αμαρτωλή γυναίκα, μετά την συνάντησή Της με τον Χριστό, έγινε φωτεινή και Ισαπόστολος και αφιέρωσε τον εαυτό Της και την οικογένειά Της στη διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο πανηγυρίζον ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους κτίτορες του Ι. Ναού και ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως μας αδελφούς Ευσταθίου.

Την επομένη το πρωί, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 22 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Γερασίμου Λάμπου, αδελφού της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Φενεού.

Στην Θ. Λειτουργία παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, απόφοιτοι της Ιερατικής Σχολής Κορίνθου και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε αρχικά στο συναξάρι της ημέρας, ενώ στην συνέχεια ομίλησε για την κατ’ έτος παρουσία μελών της Ένωσης Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου επισημαίνοντας την σπουδαιότητα και την ιστορική σημασία της γεραράς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιερατικής Σχολής Κορίνθου τόσο για την πόλη της Κορίνθου όσο και για την τοπική Εκκλησία μας, αφού από αυτή έχουν αποφοιτήσει Αρχιερείς, Ιερείς, Καθηγητές Πανεπιστημίων και πολλοί άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι με υψηλή προσφορά στην κοινωνία και στην Χώρα μας, οι οποίοι διδάχθηκαν τα Ιερά Γράμματα και γαλουχήθηκαν στην Θ. Λειτουργία μέσα σ’ αυτόν τον ιστορικό Ναό. Θέλοντας επομένως να τιμήσει τους Αποφοίτους, για την διαχρονική παρουσία τους στην ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας, θεώρησε σκόπιμο την ημέρα αυτή να Χειροτονήσει σε Πρεσβύτερο έναν εκ των Αποφοίτων του Εκκλησιαστικού Λυκείου, τον αδελφό της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού π. Γεράσιμο Λάμπο, στον οποίο και απηύθυνε πνευματικές νουθεσίες και πατρικές ευχές για καλή Ιερωσύνη. Ο Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε την ομιλία του ανακοινώνοντας ότι εφέτος, στις εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση του πρόσφατα επανεκδοθέντος, υπό της Ι. Μητροπόλεως μας, βιβλίου του αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου με τίτλο «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός και Κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Κτιτόρων και απάντων των δωρητών και ευεργετών του Ι. Παρεκκλησίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





ΣΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ.
  

Στην Μάνδρα Αττικής και στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μετέβη την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος προκειμένου να παραστεί στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό συμπροσευχόμενος και να ευχηθεί στον άγοντα τα ονομαστήριά του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο.

Την επομένη ανήμερα της εορτής Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, μετέβη και προσκύνησε εορτάζοντες Ι. Ναούς και εορτάζουσες Ι. Μονές συμπεριλαμβανομένης και της πανηγυρίζουσας ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γελληνίου. ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια