Header Ads

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου!

Φ.1793

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Οικουμενική Ελλάδα, Διάστημα και Μυθωδία! 



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου , ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της εποχής μας, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 , στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, σε ηλικία 79 ετών , συνεπεία επιπλοκών από τον covid, με την επί 30 ετών σύντροφό του Λώρα Μεταξά στο πλευρό του.
  

Ο διεθνώς γνωστός ως «Vangelis», που έφερε την επανάσταση στην ηλεκτρονική μουσική, εμπνεύσθηκε από το σύμπαν και αφιερώθηκε σε αυτό γράφοντας σημαντικά έργα και κερδίζοντας έναν αστεροϊδή με το όνομά του. Με απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης από το 1995 ο Αστεροϊδής της Κύριας Ζώνης 6354 ονομάζεται 6354 Vangelis!

Σημαντικές συνθέσεις του Παπαθανασίου πλαισιώσουν κινηματογραφικές παραγωγές ως σάουντρακ με κορυφαίο το «Οι δρόμοι της φωτιάς» (Chariots of Fire) για την ομώνυμη ταινία του 1981 η οποία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982 . Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια τριών Βρετανών δρομέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι.

Έχει γράψει μουσική σε αρκετές ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι: Vortex - Το πρόσωπο της μέδουσας (1967) του Νίκου Κούνδουρου, Ο αγνοούμενος (Missing, 1982) του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, Blade Runner (Μπλέιντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης, 1982) ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, Η ανταρσία του Μπάουντυ (1984) του Ρότζερ Ντόναλτσον, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 - Conquest of Paradise, 1992) για το οποίο απέσπασε το βραβείο Echo Awards αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα, Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Bitter Moon, 1992) του Ρόμαν Πολάνσκι, Καβάφης (1996) του Γιάννη Σμαραγδή, Αλέξανδρος (Alexander, 2004) του Όλιβερ Στόουν, Ελ Γκρέκο (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.

Το 1980 ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά Cosmos: A Personal Voyage του Καρλ Σαγκάν , που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Παπαθανασίου , ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Έμμυ .

Ηρώδειο, 13 Ιουλίου 1993, η «Μυθολογία» που έγινε «Μυθωδία»!

Στις 13 Ιουλίου 1993 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στην Αθήνα , ο Παπαθανασίου παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του «Μυθολογία», όπως το τιτλοφόρησε αρχικά , συνοδευόμενος από τη μεσόφωνο Μαρκέλα Χατζηιωάννου, την υψίφωνο Λουσιέν Ντεβάλ και την χορωδία και τα κρουστά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την Διεύθυνση του Γάλλου μαέστρου Υβάν Σεζάρ, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό!

Το έργο, που στη συνέχεια θα ονομαστεί «Μυθωδία» περιελάμβανε και στίχους του Παπαθανασίου, γραμμένους στα αρχαία ελληνικά. Πέρασαν αρκετά χρόνια έως ότου το έργο αυτό υπό τον τροποποιημένο τίτλο του «Μυθωδία» θα λάμβανε μία ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη παγκόσμια μουσική ιστορία. Η NASA προτείνει στον πολυβραβευμένο Έλληνα συνθέτη να γράψει την μουσική που θα συνοδεύσει την διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ «2001: Οδύσσεια στον Άρη», και εκείνος τους δίνει τη «Μυθωδία».

Η «Μυθωδία» θα παρουσιαστεί και πάλι στην Αθήνα, υπό τη νέα της εκδοχή, στις 28 Ιουνίου 2001, στις Στήλες του Ολυμπίου Διός , στο πλαίσιο μιας φαντασμαγορικής παράστασης, με εντυπωσιακά οπτικά εφέ προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία. Στο καλλιτεχνικό αυτό γεγονός συμμετείχαν οι σοπράνο Kathleen Battle και Jessy Norman, η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου και η 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής....

Η δισκογραφική κυκλοφορία του έργου θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου 2001, την ίδια μέρα που η NASA θέτει το διαστημικό σκάφος 2001 Mars Odyssey στην τροχιά του Άρη.

Οι συνεργασίες του Παπαθανασίου, όμως, με διαστημικούς Οργανισμούς δεν τελειώνουν εδώ. Κυκλοφορεί αργότερα την τριλογία «Άφιξη», ενώ η εδώ ζωή του τελειώνει λίγο μετά τελευταία του δισκογραφική δουλειά «Juno To Jupiter» που κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου, εμπνευσμένο από την αποστολή της NASA με το διαστημικό σκάφος Juno στην εξερεύνηση του πλανήτη Δία.

Ο Παπαθανασίου -αυτοδίδακτος μουσικός και ζωγράφος- γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου . Ο πατέρας του, Οδυσσέας, ήταν έμπορος υαλικών και η μητέρα του, Φωτεινή Κυριακοπούλου, ήταν σοπράνο, αλλά δεν τραγουδούσε επαγγελματικά. Το 1955 μετακόμισαν στην Αθήνα, ενώ πήγε σχολείο στη Λεόντειο.

Στο πατρικό σπίτι στα Πατήσια δημιούργησε τους Forminx το 1963 . Το 1968 , όταν πλέον έφυγε για το Παρίσι, ίδρυσε τους Aphrodite’s Child με τον Ντέμη Ρούσο και τον Λουκά Σιδερά . Γνωστή επιτυχία το «Rain in Tears». To 1972 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «666» με την Ειρήνη Παπά. Στην Ελλάδα ο δίσκος απαγορεύτηκε και κυκλοφόρησε μετά τη δικτατορία. Πενήντα χρόνια μετά, είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει ξανά – στο τέλος του 2022.

Έζησε στην Αθήνα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες, στη Ρώμη, στην Ελβετία. Στην Ελλάδα δεν ξαναήρθε μετά τον Ιούνιο του 2012, διότι τον «έπνιγε» το κλίμα διχασμού και πνευματικού εγκλεισμού της Ελλάδας της κρίσης «Η δική του Ελλάδα ήταν η οικουμενική Ελλάδα, η Ελλάδα του πνεύματος και της αλήθειας που υπάρχει παρά την καταστροφή των τελευταίων 15 αιώνων, και λέγοντας αυτό αναφερόταν στο κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών και στο τέλος του αρχαίου κόσμου.» (Πηγή: Παύλος Παπαδόπουλος, 26.5.2022, https://www.kathimerini.gr)

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άφησε ανέκδοτα χιλιάδες μουσικά κομμάτια, αλλά και πίνακες ζωγραφικής...

Ένας καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας συνθέτης, ένας Οικουμενικός Καλλιτέχνης, ένας σεμνός άνθρωπος παρά τις τεράστιες επιτυχίες, ο οποίος αν και έφυγε από την ζωή, θα μείνει ΑΘΑΝΑΤΟΣ !

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια