Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1764

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

  


Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συνοδευόμενος από την Κορίνθια Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο και σε πολύ θερμό κλίμα, ανταλλάχθηκαν απόψεις και συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας και εκτός όλων των άλλων ο Σεβασμιώτατος πρότεινε στην κ. Υπουργό τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναδειχθεί η Κορινθιακή Εκκλησιαστική κληρονομιά ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού και μέρος του Εκκλησιαστικού Τουρισμού ιδίως δε τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Ιδιαιτέρως μάλιστα επεσήμανε ότι, τα Κορινθιακά Εκκλησιαστικά Προσκυνήματα, αποτελούν μοναδικά ιστορικά και πολιτιστικά εθνικά κειμήλια, τα οποία αξίζουν αναδείξεως και προβολής.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ







ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 15η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ.

  


Με αφορμή την 15η επέτειο της εις Επίσκοπον και Μητροπολίτην Κορίνθου χειροτονίας του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονυσίου σήμερα Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, τέλεσε την Θ. Λειτουργία πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Πέτρο Καγιούλη και τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνό Γεννηματά, ενώ το Ιεροψαλτικό Αναλόγιο διακόνησαν ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και υπεύθυνος του Γραφείου Γάμων της Ι. Μητροπόλεως μας, ο Αιδεσ. π. Δημήτριος Μπαλλάς, Εκκαθαριστής της Ι. Μητροπόλεως μας και ο κ. Ιωάννης Ρούκης, Εκκλησιαστικός Υπάλληλος.

Εν μέσω Κληρικών και λαϊκών συνεργατών του στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, μοναζουσών εκ του Ι. Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Κορινθίας και των παρατυχόντων ευσεβών Χριστιανών ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομίλησε ανασύροντας από την μνήμη του τις ημέρες της Εκλογής και της Χειροτονίας του προ δεκαπέντε χρόνων.

Αναφέρθηκε, επί λέξει, στον «σταυρό», που καλείται να «σηκώσει» ο Επίσκοπος, ως διάδοχος των Αποστόλων και συνεπώς και του ίδιου του Χριστού. Επεσήμανε την ευθύνη που αναλαμβάνει ο Επίσκοπος ως προς το Ποίμνιο του. Ευθύνη με την οποία επιτέλεσε ο Προκάτοχός του κυρός Παντελεήμων (Καρανικόλας) το Επισκοπικό του έργο και κλήθηκε και συνεχίζει να καλείται καθημερινά να επιτελέσει και ο ίδιος ως «κρίκος» μιας αλυσίδας, που εκκινά από τους Αγίους Αποστόλους και φτάνει μέχρι τις μέρες μας και θα συνεχίζεται έως συντελείας των αιώνων δια της Αποστολικής Διαδοχής, ώστε να βεβαιώνεται η ρήση του Αποστολικού Πατρός «όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία».

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους παρεκάλεσε να εύχονται και να προσεύχονται στον Κύριό μας να του δίδει υπομονή, αντοχή, θέληση, υγεία και πίστη σταθερή και ακμαία προκειμένου να σηκώνει τον «σταυρό» της Αρχιερωσύνης και να διαποιμαίνει τον Λαό του Θεού, ώστε όταν έλθη η ώρα να παραστεί προ του φοβερού βήματος του Κυρίου μας να δώσει την «καλήν απολογίαν» και να τύχη του Παραδείσου με όλο το Ποίμνιο, για το οποίο ζη και υπέρ του οποίου εκδαπανάται. Εκ μέρους όλων προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ ευχαριστώντας τον για την πατρική αγάπη, με την οποία περιβάλλει Κλήρο, Μοναστικές Αδελφότητες και Λαό, ευχόμενος έτη πολλά και καλά γεμάτα από τις χάρες του Δωρεοδότη Θεού!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ







Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΣΟΥΜΟΥ & ΔΥΤ. ΚΕΝΥΑΣ κ. ΜΑΡΚΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
  



Φιλική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κισούμου και Δυτ. Κένυας κ. Μάρκος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, συνοδευόμενος από τον Αιδεσ. Οικονόμο – Σταυροφόρο π. Ξενοφώντα Κατσαούνη, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Φανουρίου Βέλου Κορινθίας, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, παρουσία και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Σε θερμό κλίμα ο άγιος Κισούμου και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συζήτησαν θέματα που άπτονται της σύγχρονης Εκκλησιαστικής και Κοινωνικής επικαιρότητας αλλά και τις άριστες σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με την Τοπική μας Εκκλησία. Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον άγιο Κισούμου για την φιλάδελφη επίσκεψή του και ευχήθηκε ο Θεός να τον ενδυναμώνει στην Ιεραποστολική Αρχιερατική διακονία του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ







Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ κ. ΣΥΜΕΩΝ.

  


Με λαμπρότητα τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την Εορτή του Οσίου Πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου και για τα ονομαστήριά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η φετινή Εορτή είναι εντεταγμένη στο πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα του 1ουΠαμφθιωτικού Εορτασμού του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου της πόλεως Λαμίας, η οποία έχει τον διακριτικό τίτλο «Λιτανεύοντας τον Ευαγγελιστή της χαράς»..

Στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ενώ στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ιερούργησαν ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, συνευχομένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου και του Αγίου Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβα.

Το δεξιό αναλόγιο ελάμπρυνε για ακόμη μία φορά ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Βασιλικός, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Θωμά, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος προσήλθε στην Μητρόπολη Φθιώτιδος προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών. Ο κ. Βασιλικός μάλιστα «λύγισε» από την συγκίνηση και τα δάκρυα, καθώς έψαλε το Πολυχρόνιο του Σεβασμιωτάτου.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο πολιός μύστης του Λόγου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος με αφορμή την Εορτή του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, ωμίλησε διδακτικώς και επικαίρως ευχόμενος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Συμεών την από Θεού δύναμη και υγεία στην καλλίκαρπο και αγλαόκαρπο Αρχιερατεία του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με εμφανή τη συγκίνηση ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την αγιαστική και τιμητική παρουσία τους και ευχήθηκε ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ο πατήρ της αγάπης και της φιλοκαλίας, να προστατεύει τον καθένα ξεχωριστά και να δείχνει σε όλους τον δρόμο της αρετής.

Τέλος, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό κατέκλυσαν πιστοί κάθε ηλικίας, καθώς και σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, προκειμένου να ευχηθούν τα έτη πολλά στον Σεβασμιώτατο.

Το απόγευμα στις 18:00 μ.μ. στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Ιερού Επισκοπείου θα τελεσθεί Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Παράκληση, και ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών θα δεχθεί τις ευχές των πιστών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ imfth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια