Header Ads

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Φ.1764

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 
«Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα»

  


Καθώς πλησιάζει η μεγάλη ιστορική επέτειος της Εποποιίας του 1940 , η σκέψη μας στρέφεται σ’ αυτά που συνέβησαν πριν από 80 και πλέον χρόνια .

Οι αλαζονικές μεραρχίες των ιταλών του Μουσολίνι απειλούσαν να ξεχυθούν στους κάμπους και τα βουνά της Ελλάδος μας και να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά με τους «μελανοχίτωνες» τους και τους «κενταύρους» τους . Φοβερίζουν ότι τα σιδερένια πουλιά τους θα έσπερναν τον θάνατο στις ανοχύρωτες αστικές και περιαστικές περιοχές.

Αυτή τη μεγάλη ιστορική ημέρα ανακαλούμε στη μνήμη μας το τόλμημα της μικρής Ελλάδος να ανατινάξει στην ιταμή ιταλική πρόκληση , μόνη αυτή το ένδοξο ιστορικό ΟΧΙ.

Το εθνικό ορόσημο της Επαναστάσεως του 1821 , της οποίας γιορτάζουμε εφέτος τα 200 χρόνια αποτέλεσε δείκτη πορείας φωτεινό για το τι έπρεπε να αποφασισθεί στις μεγάλες , τραγικέ και δύσκολες εκείνες ώρες , τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Ο λόγος του Κωστή Παλαμά : « Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα : Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα» ήχησε σαν εγερτήριο πολεμικό σάλπισμα απ’ άκρου σ’ άκρου σε όλη τη μαχόμενη Ελλάδα.

Αυτό το κρασί ‘ 21 μέθυσε τους ‘Ελληνες του 1940, ώστε ομόφωνα να απαντήσουν με το ηρωικό «ΟΧΙ» στις ιταλικές αξιώσεις .Όλα δε τα μηνύματα των τότε ηγετών τη ς Ελλάδος ήταν γεμάτη πίστη στο θεό και τη βεβαιότητα ότι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Έθνους θα χαρίσει τη νίκη στον ένδοξο ελληνικό Στρατό.

Πραγματικά , η μικρή και περιφρονημένη Ελλάδα μας θαυματούργησε για άλλη μια φορά μόλις λίγες ημέρες έπειτα από την έναρξη του πολέμου , στα βορειοηπειρωτικά βουνά.

Η θριαμβευτική νικηφόρα επέλαση των γενναίων Ελλήνων στρατιωτών μας εναντίον των Ιταλών του Μουσολίνι , ήταν ένα θαύμα . Προχωρήσαμε τότε όλοι ενωμένοι , με την ακλόνητη δε πίστη στην προστασία του παντοδύναμου θεού και της Υπερμάχου Στρατηγού μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου , νικήσαμε .

Οι σημερινοί Έλληνες ας χαράξουμε με ανεξίτηλα γράμματα βαθιά μέσα στην καρδιά μας τη μεγάλη αδιάψευστη ιστορική αλήθεια των επετείων του ‘ 21 και του 40 . Είναι φάροι φωτεινοί που φωτίζουν και καθοδηγούν κι εμάς σε μια ασφαλή και ανορθωτική μελλοντική πορεία του Έθνους μας.

Ας μην παρερμηνεύσουμε , ούτε να διαγράφουμε τα ιστορικά γεγονότα , όπως το επιχειρούν μερικοί, είτε από άγνοια είτε από άλλες ύπουλες σκοπιμότητες .

Γιατί «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν , σβήνει κανείς κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον , και είναι θλιβερή η ζωή που μοιάζει σαν ακατοίκητο σπίτι…» Ο λόγος του Κ. Παλαμά : «Μεθύστε με τ΄ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα» ας μας εμπνέει και σήμερα, να μεθούμε από το ίδιο αυτό κρασί .

Η φωνή του χθες ας είναι οδηγός μας για σήμερα και για πάντα. Το απαιτούν οι θυσίες των Αγωνιστών της ελευθερίας του Έθνους μας.

Το χρωστάμε σ’ αυτούς που θα έρθουν να μας διαδεχθούν . Το επιβάλλει η αγάπη μας Προς την προσφιλή Πατρίδα μας, τη στοργική μάνα μας την ένδοξη Ελλάδα μας.

( Πηγή: «Ο ΣΩΤΗΡ ΤΕΥΧΟΣ 2251 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021») (Επιμελείται: ΕΛΕΝΗ Κ. Αρμπή)




Δεν υπάρχουν σχόλια