Header Ads

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ φ.1715

 

Ραγδαίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά! 
Αυτό ζητά η Ελλάδα, εδώ και τώρα καλείται να δράσει η Ευρώπη!

  

20 Οκτωβρίου, 2020 Δεν τα παρατάει η Αθήνα... αλλά τι κάνουν οι εταίροι; Πριν από λίγο, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ζήτησε από τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία να ασκήσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στην δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία. Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ελληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η Αθήνα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, με την Αγκυρα αν εισακουστεί η Αθήνα να χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι είναι, όμως, η εν λόγω συμφωνία και τι περιλαμβάνει; Ακολουθούν τα βασικά σημεία. Ξεκίνησε να ισχύει από 31/12/1995 Πρόκειται για την οριστική φάση της τελωνειακής ένωσης, μιας συμφωνίας που «έκλεισε» στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ΕΕ.

Η συμφωνία αναφέρει ότι πρόκειται για «ποιοτικό άλμα» στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας από πολιτική και οικονομική άποψη. Συμπεριλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και των ποσοτικών περιορισμών και την προστασία πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας.

Υπάρχει μια μεικτή επιτροπή για λήψη αποφάσεων και διευθέτηση διαφορών.





ΕΚΤΑΚΤΕΣ διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας 
Εντείνεται η κλιμάκωση

    

Με την Τουρκία να μην αποσύρει το Oruc Reis και να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο, η Αθήνα εξαντλεί τα διπλωματικά περιθώρια, έτσι ώστε το όποιο χτύπημα να μην θεωρηθεί από τον διεθνή παράγοντα ως «πρόκληση πολέμου».


19 Οκτωβρίου, 2020

Με την Τουρκία να τραβά την κατάσταση στα άκρα και τις Ενοπλες Δυνάμεις σε άκρα επιφυλακή, η Ελλάδα κάνει βήματα πριν την αναγκαία αντίδραση,..Η Ελλάδα, θέλοντας να διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα, στέλνει εκτάκτως και ταυτόχρονα επιστολές σε ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ και Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών.

Ειδικότερα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το Υπουργείο προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες: Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Borrell για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Αγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά. Αμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Οργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Με την Τουρκία να μην αποσύρει το Oruc Reis και να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο, η Αθήνα εξαντλεί τα διπλωματικά περιθώρια, έτσι ώστε το όποιο χτύπημα να μην θεωρηθεί από τον διεθνή παράγοντα ως «πρόκληση πολέμου».

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια