Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1709

Αμέριστη η συνδρομή της Περιφέρειας προς τον ΕΟΔΥΣυνάντηση εργασίας είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη, με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα πρόεδρο του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), ο οποίος επισκέφθηκε την αρκαδική πρωτεύουσα, χωρίς τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη -όπως είχε αρχικά γνωστοποιηθεί-, καθώς έκτακτες υποχρεώσεις του τον κράτησαν στην Αθήνα. Μετά τη συνάντηση, παρόντος και του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλη Διαμαντόπουλου, καθώς και κλιμακίου στελεχών του ΕΟΔΥ, ακολούθησαν δηλώσεις -σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας- κατά την οποία, ο περιφερειάρχης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον πρόεδρο του Οργανισμού για τις συνεχείς και συνεπείς προσπάθειες του εν λόγω φορέα να περιορίσει την διάδοση της πανδημίας και να διαφυλάξει την δημόσια υγεία.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ θα πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, ενώ εκθείασε το έργο που επιτελείται στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας εν γένει από το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η Περιφέρεια έχει συνδράμει τους δημόσιους φορείς υγείας με πάνω από 30.000.000 ευρώ, διαβεβαίωσε δε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας η συνεργασία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Από τις δραστηριότητες Αντιπεριφερειαρχών ΚορινθίαςΓίνεται σημαντικό αρχαιολογικό έργο στην Αρχαία ΤενέαΤην περιοχή των ανασκαφών στην Αρχαία Τενέα επισκέφθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου αρμόδιος για την Κορινθία Τάσος Γκιολής και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Παιδείας και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα και Υποδομών Χάρης Βυτινιώτης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενημερώθηκαν για τα σημαντικά ευρήματα, αλλά και για το πλάνο των μελλοντικών ερευνών από την επικεφαλής των ανασκαφών, επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού δρα Ελένη Κόρκα. Η περιοχή της Αρχαίας Τενέας έχει μια μεγάλη ιστορία και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ως εκ τούτου η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει κάθε χρόνο το ερευνητικό έργο, που διενεργείται εκεί.
Εκδήλωση για τον Τουρισμό την εποχή του κορονοϊού στο Κέντρο Πληροφόρησης Τουριστών του ΙσθμούΤα προβλήματα και οι προοπτικές του Τουρισμού την εποχή του κορονοϊού αποτελούσαν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του ανανεωμένου Κέντρου Πληροφόρησης Τουριστών, στον Ισθμό. Διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της μεταξύ τους συνεργασίας ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου.
Καταγραφή αναγκών σε εργατικό δυναμικό στην Π.Ε. ΚορινθίαςΣύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κορινθίας, μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου αρμόδιου για την Κορινθία Τάσου Γκιολή και εργοδοτικών φορέων, συλλόγων, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Κορινθίας με θέμα την απασχόληση αλλοδαπών στο νομό με τη διαδικασία της μετάκλησης. Στόχος ήταν, μέσω της διαβούλευσης της Περιφέρειας με όλους τους εμπλεκομένους, να γίνει ακριβής καταγραφή των αναγκών σε εργατικό δυναμικό όσον αφορά την μετάκληση αλλοδαπών. Το θέμα -είπε ο αντιπεριφερειάρχης- είναι σημαντικό, καθώς “αφ’ ενός αφορά το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και δίνει τη δυνατότητα της νόμιμης απασχόλησης στους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, αφ’ ετέρου με τη διαδικασία αυτή στηρίζεται η παραγωγική διαδικασία με επαρκές εργατικό δυναμικό”. 
Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Κορινθίας, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου, εκπρόσωπος Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας, ο πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κιάτου, ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Κορινθίας και ο πρόεδρος Αλιέων Κορινθίας. Η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Κορινθίας θα συλλέξει τα αιτήματα των φορέων, προκειμένου να γίνει καταγραφή των αναγκών στην Περιφερειακή Ενότητα.
Συνάντηση Κορυφής εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάςΜε αφορμή την επικείμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής και η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Πολτισμού Αθηνά Κόρκα είχαν συνάντηση, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρη Ντρίμερη και Δημήτρη Ασβεστόπουλο αντίστοιχα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προσαρμογή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων στις απαιτήσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού COVID 19, καθώς επίσης και θέματα υποστήριξης των εν λόγω Διευθύνσεων από την Περιφερειακή Ενότητα.

Π.Ε. Κορινθίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 7ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Έντονο το ενδιαφέρον για αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου ΚρυονερίουΈνταξη νέου υποέργου [7ο] με τίτλο «Μελέτες ωρίμανσης και τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου ανέγερσης κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου» με προϋπολογισμό και πίστωση 120.000,00 Ε

Μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Αστεροσκοπείου συγκεκριμενοποιήθηκε το επιθυμητό αντικείμενο από μέρους του Αστεροσκοπείου και μετά το πέρας της συνεδρίασης της 7ης Σεπτεμβρίου 2020 του Περιφερειακού Συμβουλίου εντάχθηκαν υπολειπόμενες μελέτες κόστους 120.000 Ε (συμπεριλαμβανομένου του οφέλους της Πελοπόννησος ΑΕ) προκειμένου στη δημιουργία απόλυτα ώριμης μελέτης για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για έργο περίπου των 3.000.000 Ε με το εξής αντικείμενο:

Στρατηγικός σχεδιασμός για την ολοκλήρωση της ολότητας του αστρονομικού πάρκου στο χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου που αφορά την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του σημερινού κτιρίου του Αστεροσκοπείου, ο οποίος εκτείνεται σε επιφάνεια 90 στρ. περίπου και θα βασίζεται στο γενικό πλάνο που έχει καταρτισθεί με επιμέρους θεματικά πάρκα. Θα περιλαμβάνει επίσης νέες κτιριακές υποδομές (κτίριο πολλαπλών χρήσεων, εκθεσιακό χώρο, πλανητάριο, κυλικείο κα). Ακόμα θα καταρτιστεί πλάνο διαχωρισμού φάσεων κατασκευής της ολότητας του πάρκου, δεδομένου ότι δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί ολόκληρο το αντικείμενο σε μία φάση λόγω μεγάλου κόστους.

Μελέτη εφαρμογής για την υλοποίηση της Α φάσης, που θα περιλαμβάνει κτίριο με αίθουσα συνεδριάσεων – πολλαπλών χρήσεων, μικρό εκθεσιακό χώρο, κυλικείο, χώρους υγιεινής, αθροιστικά περί των 500 τμ και τμήμα του περιβάλλοντος χώρου προς δημιουργία πρόσβασης προς τα κτίρια.

Οι παραπάνω μελέτες θα εκπονηθούν από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με υποβοήθηση από εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα παρέχει η Πελοπόννησος ΑΕ και με την επιστημονική συμβολή του Αστεροσκοπείου Αθηνών και τη χρηματοδοτική συμβολή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει από το ΠΔΕ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Πέτρος Τατούλης:
«Με ευθύνη του κ.Νίκα, στις καλένδες το πλανητάριο στο Κρυονέρι Κορινθίας»
Δελτίο Τύπου

Ο Πέτρος Τατούλης σε επιστολή του με τίτλο «Με ευθύνη του κ.Νίκα, στις καλένδες το πλανητάριο στο Κρυονέρι Κορινθίας», αναφέρει:

“Καταγγέλλουμε στους πολίτες της Κορινθίας, του Δήμου Σικυωνίων και κυρίως του Κρυονερίου, την απαράδεκτη πολιτική απόφαση του κ.Νίκα για την υποβάθμιση ενός από τα σημαντικότερα έργα για την Κορινθία, που είχε οραματιστεί και ωριμάσει μελετητικά από την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη.

Ο κ. Νίκας δεν δίστασε να θυσιάσει στο βωμό του λαϊκισμού και του αυταρχισμού που τον διακρίνει σε κάθε απόφαση του, το Αστρονομικό Πάρκο Κρυονερίου που θα αποτελούσε την πρώτη ολιστική παρέμβαση στον τομέα της αστρονομίας, της έρευνας και της καινοτομίας σε όλη την χώρα. Αντί λοιπόν να προχωρήσει στην ένταξη του έργου για ένα πολυθεματικό, επισκέψιμο Αστρονομικό Πάρκο και την κατασκευή πλανηταρίου, μετερεωλογικού σταθμού, ψηφιακής απεικόνισης της κίνησης των πλανητών, αίθουσας συνεδριάσεων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, δημιουργώντας ένα έργο που θα έδινε προοπτικές για την ανάπτυξη μιας νέας οικονομίας στην περιοχή, πρότεινε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο την ένταξη μελέτης, προϋπολογισμού 120.000€, για την υλοποίηση της ανέγερσης κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Αστεροσκοπείου…!!!

Η κατασκευή του πλανηταρίου που αποτελεί τη βασική υποδομή για τη δημιουργία του Αστρονομικού Πάρκου παραπέμφθηκε πλέον…στις καλένδες.

Ποια η συμβολή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Αστεροσκοπείου χωρίς το πλανητάριο; Οι πολιτικές μεθοδεύσεις, ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο ρεβανσισμός έχουν αποδειχθεί πλέον ότι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής του κ.Νίκα.

Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη να σταματήσει αυτήν την πολιτική τακτική και άμεσα να προχωρήσει όλα τα έργα τα οποία καθυστερεί σκόπιμα αν και τα παρέλαβε μελετητικά ώριμα προς ένταξη από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αστρονομικό Πάρκο του Κρυονερίου και η κατασκευή πλανηταρίου. Η παράταξη μας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την διεκδίκηση της υλοποίησης του πλανηταρίου και του Αστρονομικού Πάρκου στο Κρυονέρι, κινητοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Κορινθίας αλλά και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Υγ. Η θετική ψήφος του κ.Δέδε στην υποβάθμιση και απαξίωση του Αστρονομικού Πάρκου στην Κορινθία, αποτέλεσε για μία ακόμη φορά «δεκανίκι» του κ.Νίκα.”


Δεν υπάρχουν σχόλια