Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1704

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ I. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.


Στην ιστορική I. Μονή του Προφήτου Ηλιού, στην Ζάχολη Κορινθίας, χοροστάτησε χθες, 19 Ιουλίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό επί τη Εορτή της ως εις ουρανού πυρφόρου ανόδου του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.

Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν Ιερείς της I. Μητροπόλεως μας και άλλων I. Μητροπόλεων, ενώ η διακονία του I. Αμβωνος ανετέθη στον Ιεροκήρυκα της I. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της I. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθιμο Παπαλεξόπουλο, ο οποίος ομίλησε για τον θαυμαστό βίο του Αγίου Προφήτου Ηλιού. Πριν την απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Αγία Εκκλησία μας δοκιμάζεται, ειδικά με τις προσπάθειες των «γει¬τόνων» Τούρκων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρό¬πο να «προσβάλουν» τον Θεό και την Εκκλησία Του. Τόνισε δε ότι, παρά τις συνεχείς και προκλητικές αυ¬τές απόπειρες, εμείς οφείλουμε να προσευχόμαστε θερμά και να παρακαλούμε τον Θεό, τον Σωτήρα και Ευεργέτη μας, να μας δείξει τον δρόμο, που οφείλουμε ν' ακολουθούμε, ώστε να ζούμε υπό την ευλογία Του. Ο Ποιμενάρχης μας ολοκαρδίως ευχήθηκε στην Καθηγούμενη της I. Μονής Γερόντισσα Μαγδαληνή, στην I. Αδελφότητα και στους παρισταμένους ευσεβείς Πιστούς, απαλλαγμένοι από αμαρτήματα, να βαδίσουν αυτόν τον δρόμο, που παρέχει πάντα τα προς σωτηρία αιτήματα και Ζωή την Αιώνιο!

Το ίδιο απόγευμα και στο πανηγυρίζον I. Μετόχιο του Προφήτου Ηλιού, της Προτύπου I. Μονής Θεομήτο¬ρος, της I. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Λουτράκι, χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από Ιερείς της I. Μητροπόλεως μας και άλλων I. Μητροπόλεων. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον πύρινο Προφήτη Ηλία, του οποίου η καρδιά εκαίετο από την αγάπη για τον αληθινό Θεό, καθώς και στην ζωή του, η οποία ήταν ένας συνεχής αγώνας από δοκιμασίες και θαυμαστά γεγονότα. Ο Προφήτης Ηλίας αγωνίστηκε μόνος του εναντίον μιας διεστραμμένης κοινωνίας και μιας θρησκείας, που μόνο τον νόμο του Θεού δεν δίδασκε και κατάφερε με την χάρη του Θεού να ξυπνήσει συνειδήσεις και να επαναφέρει, μέσω της μετανοίας, τον λαό του Ισραήλ στην ορθή λατρεία του Θεού.

Αφού μετέφερε τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας προέτρεψε τους Πιστούς να μιμηθούν τον ζήλο του Προφήτου Ηλιού, ώστε η βιωτή τους να ξυπνά συνειδήσεις και να επαναφέρει τους παραστρατημένους αδελφούς τους στον δρόμο του Θεού! Συμπροσευχόμενες παρέ¬στησαν η Γερόντισσα Ιωάννα, Ηγουμένη του I. Ησυχαστηρίου «Αγιος Γεράσιμος» Περαχώρας με μέλη της Αδελφότητος και Μοναχές της I. Μονής Οσ. Παταπίου Λουτρακίου. Την επομένη, ανήμερα της Εορτής και στο ως άνω I. Μετόχιο τελέσθηκε δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστά του Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της I. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ο οποίος, κατά παράκληση του Σεβ. Μητροπολίτου μας, εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ομιλών για τον βίο του Αγίου και Ιερείς της I. Μητροπόλεως μας και άλλων I. Μητροπόλεων. Τους Ιεροψαλτικούς Χορούς εκόσμησαν ο κ. Σωτήριος Κουτσούρης και τα μέλη της χορωδίας του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ευχαρίστησε ενθέρμως τον άγιο Πρωτοσύγκελλο της I. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού για την ομιλία και την παρουσία του, ως και τους Ιεροψάλτες για την ωραία απόδοση των ύμνων της εορτής του Προφήτη, ευχόμενος στην Αδελφότητα της I. Μονής και στους πολυπληθείς προσκυνητές να εμφορούνται από τον ζήλο του Προφήτη Ηλία και να αγωνίζονται για την απόκτηση της Βασιλείας του Θεού!

Παράλληλα ανακοίνωσε τηντέλεση I. Αγρυπνίας την Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020, στον Καθεδρικό I. Ναό του Αποστόλου Παύλου, προ¬κειμένου να προσευχηθούμε υπέρ φωτίσεως και αναιρέσεως της ανίερης πράξης των «γειτόνων» για την μετατροπή του I. Ναού της «Αγιάς Σοφιάς» σε τζαμί, ενώ ταυτοχρόνως οι καμπάνες των I. Ναών της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας θα κτυπούν πένθιμα! Ακολούθησε «κέρασμα» στο Αρχονταρίκι του I. Μετοχίου και στην συνέχεια Μοναστηριακή Τράπεζα, όπου και πάλι τα μέλη της Χορωδίας απέδωσαν ύμνους, ψαλτοτράγουδα και τη φήμη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, με την οποία έλαβε πέρας η I. Πανήγυρις.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ.



Αρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020, στον I. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας Ι (Συνοικισμού) Κορίνθου υπό του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της I. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συμπροσευχο μένου του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Καββαδίας εκ της I. Μητροπόλεως Λαγκαδά, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης και οι Ιερείς του I. Ναού.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος τέλεσε ομού μετά του Οεοφιλεστά¬του Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και με την συμμετοχή Κληρικών της I. Μητροπόλεως μας το ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιμ. κυρού Νεκτα¬ρίου (κατά κόσμον Κυριάκου) Μαρμαρινού, Επιτίμου Πρωτοσυγκέλλου της I. Μητροπόλεως μας. Στο παραστάσι μο παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Ιωάννης Παππάς, εκ της I. Μητροπόλεως Πειραιώς. Για τον μακαριστό μίλησε ο Νομικός Σύμβουλος της I. Μητροπόλεως μας κ. Πέτρος Θωμάίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το πνευματικό έργο του αοιδίμου Γέροντος.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

ΕΚΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






ΑΓΡΥΠΝΙΑ & ΠΕΝΘΙΜΕΣ ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ» ΣΕ ΤΖΑΜΙ


Ιερά Αγρυπνία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιωμένος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και τους Κληρικούς των Αρχιερατικών Περιφερειών Κορίνθου και Λουτρακίου την Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020, στον Καθεδρικό I. Ναό του Απο¬στόλου Παύλου, στην Κόρινθο, προκειμένου να προσευχηθούμε για την απαράδεκτη, βέβη λη και ανίερη πράξη των «γειτόνων» μας Τούρκων να μετατρέψουν τον I. Ναό της «Αγιάς Σοφιάς» σε τζαμί!! Επίσης γίνεται γνωστό ότι, την Παρα¬σκευή, 24 Ιουλίου 2020, οι καμπάνες όλων των Ενοριών και των I. Μονών της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας θα ηχήσουν πένθιμα, ενώ την ίδια ημέρα και ώρα 7η απογευματινή σε όλους τους I. Ναούς θα ψαλλεί ο Ακάθιστος Ύμνος!

Καλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί να συμμετάσχουν και να αποδοκιμάσουν, προσευχητικά, τις έκνομες και ασεβείς αναγγελίες του Τούρκου Προέδρου.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.







ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ι ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.


Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Κορινθίας, Πύραρχος κ. Χρήστος Πλατάς, ο Διοι¬κητής της Πυροσβεστι¬κής Υπηρεσίας Κορίνθου, Αντιπύραρχος κ. Αλέξαν¬δρος Μαυραγάνης και ο Υποδιοικητής της Πυ¬ροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, Επιπυραγός κ. Κωνσταντίνος Σκύλαρχος στα γραφεία της I. Μητροπόλεως μας, όπου είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της I. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και οι κύριοι Αξιωματικοί αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις για υπηρεσιακά, κοινωνικά και φιλανθρωπικά θέματα αλλά και για την τρέχουσα επικαιρότητα. Ειδική αναφορά και ενημέρωση έγινε φυσικά και για την προστασία των δασικών εκτάσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που διανύουμε, αφού η πιθανότητες πυρκαγιάς αυξάνονται σημαντικά.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους κ. Αξιωματικούς για την ευγενική επίσκεψή τους, προσφέροντάς τους ανα¬μνηστικές «ευλογίες» και ευχήθηκε όπως ο Κύριος τους φωτίζει και τους καθοδηγεί στην επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων τους στην Κορινθία μας με χρηστότητα και ζήλο προς εξυπηρέτηση του ευγενούς Λαού της Κορινθίας!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ κ. ΒΛΑΣΙΟΥ ΤΣΟΤΣΩΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.


Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και τον Θεοφιλέστατο Βοηθό Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο είχε σήμερα Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, ο Αγιογράφος κ. Βλάσιος Τσοτσώνης, εκ μέρους του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία Μνημείου, προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου, στην υπό ανάπλαση Πλατεία «Παναγή Τσαλδάρη», την επονομαζόμενη «Περιβολάκια»!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια