Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ Φ. 1658


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ  
ΓΙΑ ΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Νεμέα και Αρχαία Νεμέα

Γράφει - Επεμελείται της στήλης
Η Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη *

H Νεμέα, (παλαιότερη ονομασία Άγιος Γεωργιος) βρίσκεται 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, κοντά στο όρος Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 312 μέτρων. Έχει πληθυσμό 3.853 κατοίκων (απογραφή 2011).
Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.Νεμέα. Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια, όταν ονομαζόταν Φλιάσιον Πεδίον εξαιτίας της πόλης της αρχαίας Φλειούντας.
Ονομασία
Ναός Νέμεου Διός στην Αρχαία Νεμέα


Η Νεμέα μέχρι το 1923 ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία. Το όνομα Νεμέα αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1840 στο ΦΕΚ 19Α-07/06/1834 με τη δημιουργία του δήμου Νεμέας και καθιερώθηκε στην πόλη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, σχετικά με το όνομα Φλειούς, καθιερώθηκε στην ομώνυμη αρχαία πόλη από τον Φλία ή Φλιος, που σύμφωνα με τον Παυσανία, ίσως ήταν εγγονός του Τημένου και γιος της Αραιθυρέας, κόρης του Άραντος. Σύμφωνα με αυτή την παράδοσή ήταν και σύζυγος της Χθονοφύλης. Άλλη παράδοση αναφέρει τον Φλίαντα ως Αργοναύτη, γιο του Διόνυσου και της Αριάδνης ο Υγίνος αναφέρει ότι ήταν γιος της Αριάδνης και του Διόνυσου και τον χαρακτηρίζει "Φλιάσιο" ενώ άλλη ως γιο του Διόνυσου και της Χθονοφύλης.
Ιστορία
Πρώτες μαρτυρίες για οικισμό στην περιοχή υπάρχουν το 1500 π.Χ. στο ύψωμα Τσουγκίζα, όμως δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα. Τον 10ο αιώνα π.Χ. κτίζεται 3 χλμ. από την Νεμέα η πόλη Φλειούντα η οποία θεωρείται η πόλη της αρχαίας Νεμέας και η οποία γνώρισε ακμή τον 6ο αιώνα π.Χ.Το 576 π.Χ. δίπλα από την σημερινή Αρχαία Νεμέα (Ηράκλειο) υπήρχε ονομαστό ιερό του Δία. Ο ναός του Δία ήταν περίπτερος δωρικού ρυθμού με 6 κολώνες στις στενές πλευρές και 12 στις μακρές. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού υπήρχαν ξενώνας, λουτρό, στάδιο και εκεί διεξάγονταν από το 573 π.Χ. τακτικά κάθε 2 χρόνια τα Νέμεα
Τα βυζαντινά χρόνια, η Νεμέα δέχτηκε πολλές επιθέσεις από Σλάβους και Βούλγαρους, εμποδίζοντάς τους όμως να προχωρήσουν περαιτέρω. Κατακτήθηκε πρώτα από τους Λατίνους και μετά από τους Τούρκους. Στην επανάσταση του 1821 πήραν μέρος στον αγώνα πολλοί κάτοικοι με αρχηγό τον Δανιήλ Παμπούκη. Απελευθερώθηκε το 1822, όταν έφυγε και το τελευταίο στράτευμα Τούρκων από την Νεμέα.
Η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ιταλούς στις 26 Απριλίου 1941, ενώ στην κατοχή εδώ δημιουργήθηκαν πολλές «αντάρτικες» Ομάδες.. Στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, καλλιεργείται το κρασάμπελο με ανεπτυγμένη Οινοποιϊα της βιοποικιλότητας
Γεωγραφία
Η περιοχή δεν είναι σεισμογενής, αλλά λόγω του ότι είναι κοντά στην Κόρινθο (σεισμό 18581928 και 1932) και στην Αθήνα (σεισμοί 1981 και 1999), ταρακουνιέται συχνά. Η Νεμέα χωρίζεται γεωγραφικά στην παλαιά και τη νέα πόλη. Η παλιά είναι χτισμένη πάνω σε βουνό, λόγω του ότι τότε που χτίστηκε οι επιδρομές και οι λεηλασίες από τους Τούρκους ήταν συχνές. Η νέα πόλη χτίστηκε μετά τον πόλεμο και χωρίζεται σε κέντρο και σε άκρες.
Νεμέα (περίπου 300μ.) αναπτύχθηκε σε λεκάνη του περιβάλλεται από βουνά, τα οποία φτάννουν τα 750μ. Η παλιά πόλη (περίπου 360μ.) βρίσκεται σε μια μικρότερα λεκάνι. Και οι δύο λεκάνες αδειάζουν μέσα από τις δικές τους κοιλάδες στον Κορινθιακό Κόλπο. Η σύνθέση του εύφορου εδάφους (που αναπτύχθηκε κυρίως σε υπόγεια ασβεστόλιθο), τη γεωλογία της λεκάνης, το υψόμετρο (γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς) και το κλίμα είναι ιδανικά για της αμπελοκαλλίέργεια.
Προϊόντα
Στη Νεμέα κύριο και δημοφιλές προϊόν είναι το κρασί . Επίσης παράγεται Ελαιόλαδο και σταφίδα. Παλιότερα παραγόταν και σιτάρι.
Γιορτές
Στην Νεμέα γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου η γιορτή του κρασιού υπό διάφορες ονομασίες, όπως «Οι Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας». Κρατάει 3 μέρες και πάνω στα πεζοδρόμια στήνονται τραπέζια και κόσμος επισκέπτεται το μικρό μουσείο, όπου εκτίθεται λεύκωμα με παλιές νεμεάτικες φωτογραφίες και άλλες ακδηλώσεις.Το Δεκαπενταύγουστο γίνονται εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας.
Αξιοθέατα
·            το Μοναστήρι Παναγιάς Βράχου
·            οι 4 παλιές συνοικίες
·            ο Αρχαιολογικός χώρος με το Μουσείο και το Αρχαίο Στάδιο.
·            τα Οινοποιεία
·            το Μουσείο του Κρασιού
·         Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

* Η  Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη, είναι Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια, Υπεύθυνη Προστασίας  DPO .Διεύθυνση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 και ΚύπρουΚόρινθοςΤλ. 27410 84568 και 6944964225
Δεν υπάρχουν σχόλια