Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ


ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Με εξαιρετική, πλην αναμενόμενη, επιτυχία τόσο για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό της περιεχόμενο όσο και για τον σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων Πιστών, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, η καθιερωμένη εορταστική Εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως μας για την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα.
Η Εκδήλωση περιελάμβανε στο πρώτο μέρος της, ομιλία από την κ. Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδος του έργου και Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), με θέμα: «Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα». Στην εισήγησή της η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, μέσω προβολής φωτογραφικών διαφανειών, επεξηγώντας παράλληλα με λεπτομέρειες την μεθοδολογία αλλά και τις καινοτομίες, που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό το Μεγάλο από Θρησκευτικής και Ιστορικής αξίας Παγκόσμιο Μνημείο του Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας. Αναφέρθηκε στις επιστημονικές διαβεβαιώσεις όλων των φάσεων κατασκευής και επεμβάσεων του Ι. Κουβουκλίου, που μαρτυρούν την μακράν ιστορική πορεία του από τον Μ. Κωνσταντίνο έως και σήμερα. Η κ. Καθηγήτρια εκτός των άλλων ανέφερε ότι: «όταν ανοίξαμε τον Τάφο, ζήσαμε το θαύμα. Αυτός ο Τάφος είναι ένας “ζωντανός Τάφος”, ο οποίος στέλνει το μήνυμα της Ανάστασης, της αγάπης και της ελπίδας, ενώνοντας ολόκληρο τον Χριστιανικό Κόσμο».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εψάλησαν Ύμνοι από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, τους οποίους απέδωσε η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» και η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας «ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ» υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου – χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, και της κ. Χριστίνας-Παταπίας Μήτρου, καθηγήτριας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας.
Τον επίλογο της επιστημονικής και κατανυκτικής αυτής Εκδηλώσεως, που σκοπό είχε να προετοιμάσει τους Πιστούς για την βίωση των κοσμοσωτηρίων γεγονότων των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου μας, έκανε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, συγχαίροντας όλους τους συντελεστές για την άρτια και επιτυχημένη παρουσίαση της εφετινής εορταστικής Εκδήλωσης, ιδιαιτέρως δε την Καθηγήτρια κ. Α. Μοροπούλου, για την επιστημονική, τεκμηριωμένη, διακριτική παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης του Ι. Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας μιλώντας για την μοναδική αξία του «Κενού» Τάφου και για το έκπαγλον «Φως» Του, που δεν είναι άλλο από το «Φως» του Χριστού, έκανε μνεία και του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρος του Μνημείου, τονίζοντας τις προσπάθειες των προγόνων μας για την συντήρησή Του και μάλιστα σε δύσκολα για αυτούς χρόνια. Τέλος ευχήθηκε σε όλους «Καλή Ανάσταση» προτρέποντας τους Πιστούς να μετέχουν συνειδητά στις Ι. Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος.


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΕΝΑΝ ΤΟΝΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η Ι. ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣΤην προσφορά ενός τόννου κοτόπουλων «ΠΙΝΔΟΣ», εκ μέρους της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, εν όψει της Εορτής του Πάσχα, δέχτηκαν σήμερα Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, οι υπεύθυνοι της Τραπέζης Τροφίμων και Ενδυμάτων «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», της Ι. Μητροπόλεώς μας, μέρος της οποίας απεστάλη στα «ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ» του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου, καθώς επίσης και στα υπόλοιπα Ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ευγνωμόνως εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για την επαναλαμβανόμενη φιλάνθρωπη προσφορά της, ευχόμενος υπέρ μακροημερεύσεως και σωτηρίας του αγίου Καθηγουμένου κ. Εφραίμ και των ασκουμένων σε αυτή Πατέρων και Αδελφών!


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια