Header Ads

UNICS - Μεγάλη εορτή για τον Χριστιανισμό σήμερα, του Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Φ. 1946)

 

    

 


Από Unics (Δημοσιεύσεις Facebook)

 Κυριάκος Κόκκινος *

 


Μία ακόμη ευκαιρία υπενθύμισης για το πώς:

Α. Να στερεώσουμε τις ζωές μας σταθερά στην πέτρα της πίστης, δια του υποδείγματος του Αγίου Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος από τρις αρνητής του Χριστού, αν και είχε ζήσει τη θαυμαστή ζωή και διδασκαλία Του, επανάκαμψε καθαρθείς και εν Πνεύματι και χάριτι μεταμορφωθείς στον Απόστολο του Ευαγγελίου Του, έως της υπέρ Αυτού θυσίας!

Β. Να ζήσουμε με πίστη, ελπίδα και αγάπη, ενέργειες του τριαδικού Θεού για την θέωση των ανθρώπων, δια του υποδείγματος του Αγίου Αποστόλου Παύλου, που από διώκτης των χριστιανών μεταμορφώθηκε σε μέγιστο μεταδότη του φωτός του Χριστού, Τον οποίο γνώρισε εντός της καρδίας του, για να φωτίσει έτσι όλη την οικουμένη, έως και αυτός να εύρει τη λύτρωση δια της προσωπικής του θυσίας.

Και για τον γνωρίσουμε το μέγιστο αυτό φάρο της πνευματικής ζωής, ας ενσκύψουμε στον υπέροχο ύμνο του στην Αγάπη:

Ο Ύμνος της Αγάπης, όπως είναι γνωστό το 13ο κεφάλαιο της Α΄ Επιστολής προς Κορινθίους που συνέταξε ο απόστολος Παύλος, διασώζεται μέσω της Καινής Διαθήκης και είναι ένα από τα πιο αξιόλογα κείμενα της Αγίας Γραφής.

Σύμφωνα με την επιστολή του Αποστόλου Παύλου, το δώρο της αγάπης έχει τόσο μεγάλη αξία που ξεπερνά κάθε αρετή. Ο «Απόστολος των εθνών», όπως είναι επίσης γνωστός ο Απόστολος Παύλος, επισημαίνει ότι, η αγάπη είναι πράξη τετελεσμένη που προέρχεται από την επιθυμία για την καλοσύνη και την ευτυχία, όμως δεν παραμένει συναίσθημα αλλά πραγματώνεται σε πράξη. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο ύμνος αποτελεί την περιγραφή των χαρακτηριστικών που εμπεριέχει η αγάπη πραγματωμένη, όχι παραμένουσα στο συναισθηματικό επίπεδο, όπου εκεί είναι συναίσθημα και όχι αγάπη. Αποτελεί ένα ειλικρινές κατόρθωμα του εαυτού μας, αλλά πηγάζει από τον Θεό, αφού από αυτήν αντλούμε την δύναμη να ξεπεράσουμε τον εγωισμό μας (ο λογίζεται τ κακόν 13:5). Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της πίστης μέσα από μια αδιάκριτη εμπιστοσύνη (πάντα πιστεύει, πάντα λπίζει 13:7).

Ο Ύμνος της Αγάπης συχνά αναφέρεται ως ο Ύμνος των Ύμνων της Καινής Διαθήκης και στα εκκλησιαστικά κείμενα ως το Κεφάλαιο της Αγάπης. Σε πολλές χριστιανικές εκκλησίες, το κείμενο αναγιγνώσκεται κατά την ακολουθία του μυστήριου του γάμου. Ο Ύμνος της Αγάπης εμπεριέχεται στην διδακτέα ύλη των ελληνικών σχολείων στο μάθημα των Θρησκευτικών στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου και στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου.

[13.1] Ἐὰν τας γλώσσαις τν νθρώπων λαλ κα τν γγέλων, γάπην δ μ χω, γέγονα χαλκς χν κύμβαλον λαλάζον.

[13.2] κα ἐὰν χω προφητείαν κα εδ τ μυστήρια πάντα κα πσαν τν γνσιν, κα ἐὰν χω πσαν τν πίστιν, στε ρη μεθιστάνειν, γάπην δ μ χω, οδέν εμι.

[13.3] κα ἐὰν ψωμίσω πάντα τ πάρχοντά μου, κα ἐὰν παραδ τ σμά μου να καυθήσωμαι, γάπην δ μ χω, οδν φελομαι.

[13.4] γάπη μακροθυμε, χρηστεύεται· γάπη ο ζηλο· γάπη ο περπερεύεται, ο φυσιοται,

[13.5] οκ σχημονε, ο ζητε τ αυτς, ο παροξύνεται, ο λογίζεται τ κακόν,

[13.6] ο χαίρει π τ δικί, συγχαίρει δ τ ληθεί·

[13.7] πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα λπίζει, πάντα πομένει.

[13.8] γάπη οδέποτε κπίπτει· ετε δ προφητεαι, καταργηθήσονται· ετε γλσσαι, παύσονται· ετε γνσις, καταργηθήσεται.

[13.9] κ μέρους δ γινώσκομεν, κα κ μέρους προφητεύομεν·

[13.10] ταν δ λθ τ τέλειον, τότε τ κ μέρους καταργηθήσεται.

[13.11] τε μην νήπιος, ς νήπιος λάλουν, ς νήπιος φρόνουν, ς νήπιος λογιζόμην· τε δ γέγονα νήρ, κατήργηκα τ το νηπίου. [13.12] βλέπομεν γρ ρτι δι’ σόπτρου ν ανίγματι, τότε δ πρόσωπον πρς πρόσωπον· ρτι γινώσκω κ μέρους, τότε δ πιγνώσομαι καθς κα πεγνώσθην.

[13.13] νυν δ μένει πίστις, λπίς, γάπη, τ τρία τατα· μείζων δ τούτων γάπη.

[13.1] Αν τις γλώσσες των ανθρώπων μιλώ και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα χαλκός που ηχεί ή κύμβαλο που αλαλάζει.

[13.2] Και αν έχω το χάρισμα της προφητείας και ξέρω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, δεν είμαι τίποτε.

[13.3] Και αν διανείμω όλα τα υπάρχοντά μου, και αν παραδώσω το σώμα μου για να καώ, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

[13.4] Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι αγαθή και ωφέλιμη· η αγάπη δεν φθονεί· η αγάπη δεν καυχιέται, δεν επαίρεται,

[13.5] δεν ασχημονεί, δεν ζητά το συμφέρον της, δεν παροξύνεται, δεν σκέφτεται το κακό,

[13.6] δεν χαίρεται με την αδικία, αλλά συγχαίρει την αλήθεια·

[13.7] ανέχεται τα πάντα, πιστεύει τα πάντα, ελπίζει τα πάντα, υπομένει τα πάντα.

[13.8] Η αγάπη ποτέ δεν χάνεται· ακόμα κι αν οι προφητείες καταργηθούν· ακόμα κι αν οι γλώσσες πάψουν· ακόμα κι αν η γνώση καταργηθεί.

[13.9] Διότι εν μέρει γνωρίζουμε, και εν μέρει προφητεύουμε·

[13.10] όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το εν μέρει θα καταργηθεί. [13.11] Όταν ήμουν νήπιο, ως νήπιο ομιλούσα, ως νήπιο φρονούσα, ως νήπιο συλλογιζόμουν· όταν όμως έγινα άνδρας, κατήργησα τη συμπεριφορά του νηπίου.

[13.12] Διότι τώρα βλέπουμε μέσα από καθρέφτη αινιγματωδώς, ενώ τότε πρόσωπο με πρόσωπο· τώρα γνωρίζω εν μέρει, τότε όμως θα έχω πλήρη γνώση, όπως με γνωρίζει [κι εμένα ο Θεός].

[13.13] Τώρα όμως μένει η πίστη, η ελπίδα, η αγάπη, αυτά τα τρία· μεγαλύτερη δε αυτών είναι η αγάπη.

Εδώ λίγες εικόνες από τη Θεία Λειτουργία στις 29η Ιουνίου 2025, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ενώ της Πολυαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας, που ακολούθησε, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Σκοπέλου κ. Νικοδήμου ως και του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Σπουδαία οικοδομή της εν Χριστώ κοινωνίας με την θέση σε προσκύνηση των ιερών λειψάνων του Αποστόλου Παύλου και όλων των Κορινθίων Αγίων!

Εύχομαι υπέρ της των Πάντων Ενώσεως εν Χριστώ, Αληθεία, Αγάπη και Πίστη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια