Header Ads

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ (Φ. 1936)

 

 

     Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Οι δασμοί του Τραμπ είναι οι υψηλότεροι εδώ και έναν αιώνα - η Ελλάδα πρέπει να μπει σε τάξη μέσα από το χάος


Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και να επιβάλλει τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών, μεγάλο μέρος του κόσμου είναι λογικό να ανησυχεί. Το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε αναταραχή. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν κολοσσιαία εμπόδια στην αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, για την Ελλάδα, η σωστή κίνηση δεν είναι να αντιδράσει με πανικό ή να μιμηθεί πολιτικές προστατευτισμού, αλλά να παραμείνει ψύχραιμη, να προσαρμοστεί γρήγορα και να χρησιμοποιήσει αυτό το γεωπολιτικό σοκ για να τροφοδοτήσει την εγχώρια καινοτομία και ανάπτυξη.

Αυτοί οι δασμοί αδιαμφισβήτητα θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία. Τομείς όπως η γεωργία, οι εξαγωγές που σχετίζονται με τη ναυτιλία και η εξειδικευμένη μεταποίηση θα μπορούσαν να υποφέρουν από την απώλεια ανταγωνιστικότητας στην αμερικανική αγορά. Αλλά ενώ ορισμένες πόρτες μπορεί να κλείσουν, άλλες ανοίγουν. Η αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού σημαίνει ότι οι χώρες που μπορούν να προσφέρουν ποιότητα, ευελιξία και καινοτομία -και όχι μόνο χαμηλό κόστος- θα αναδειχθούν σε ηγετικούς ρόλους. Η Ελλάδα, επενδύοντας σε ένα υγιές τεχνολογικό οικοσύστημα, τον τομέα της ενέργειας και έχοντας μια υψηλά μορφωμένη διασπορά, είναι σε θέση να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια σκακιέρα.

Αυτή είναι η στιγμή να σκεφτούμε στρατηγικά. Ο οικονομικός εθνικισμός του Τραμπ μπορεί να στοχεύει στην αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας, αλλά οι αλυσιδωτές επιπτώσεις του θα ωθήσουν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τους προμηθευτές και τους εταίρους τους πέρα από τον άξονα ΗΠΑ-Κίνας. Η Ελλάδα θα πρέπει να τοποθετηθεί ως αξιόπιστος, ευέλικτος και αποτελεσματικός κόμβος εντός της ΕΕ και της Μεσογείου - ικανός να προσφέρει τα πάντα, από λύσεις τεχνολογίας έως αγροδιατροφική καινοτομία, ψηφιακές υπηρεσίες περιφερειακά logistics και στρατιωτικές λύσεις.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να επενδύσουμε τώρα: στην Ε&Α, στην εκπαίδευση, σε ανεξάρτητες και ανθεκτικές ενεργειακές υποδομές, στη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για νεοφυείς επιχειρήσεις και κατασκευαστές. Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται τολμηρό όραμα και υποστήριξη, ενώ ο δημόσιος τομέας πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή δυνατοτήτων και όχι στην παρεμπόδιση, χωρίς ο ίδιος να υποβαθμιστεί. Η Αθήνα θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις συμμαχίες εντός της ΕΕ για να διασφαλίσει τη συλλογική ανθεκτικότητα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιδιώξει την επέκταση των περιφερειακών συνεργασιών με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πάνω απ' όλα, πρέπει να αντισταθούμε στην παρόρμηση να υποχωρήσουμε. Η απομόνωση και τα αντίποινα είναι οι παγίδες. Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στο άνοιγμα, την προσαρμοστικότητα και τη δημιουργία αξίας. Αν απαντήσουμε στους δασμούς του Τραμπ με έξυπνες, προοδευτικές πολιτικές -και όχι με φόβο- μπορούμε όχι μόνο να αντέξουμε την καταιγίδα αλλά και να βγούμε ισχυρότεροι, πιο αυτοδύναμοι και πιο ανταγωνιστικοί.

 

*O Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωπολιτικός αναλυτής και φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό πανεπιστήμιο του Derby.

Δεν υπάρχουν σχόλια