Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1935)

 

 

     Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τη Chevron

 


Υπεγράφη τη Δευτέρα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου η απόφαση για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλε η αμερικανική Chevron. 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»).

Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν των θετικών εισηγήσεων της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Θα ακολουθήσουν νέες Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες θα προσδιοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή», τονίζει το ΥΠΕΝ.

 

 

Γ. Στουρνάρας: Κίνδυνος «αρνητικού σοκ ζήτησης» και αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη

Για τον κίνδυνο ενός "αρνητικού σοκ ζήτησης" εξαιτίας των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί, στο πλαίσιο συνέντευξής του στους Financial Times, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου ο οποίος προμηνύεται παγκοσμίως, στον απόηχο των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ. "Μια αξιοσημείωτη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποδυνάμωση της (σ.σ. οικονομικής) δραστηριότητας, συμπαρασύροντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα των στόχων μας", εξήγησε.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη, βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό το σοκ τη στιγμή κατά την οποία οι προοπτικές ανάπτυξης ήσαν ήδη αδύναμες και ο πληθωρισμός όδευε προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επόμενη απόφαση της ΕΚΤ επί του ύψους των επιτοκίων, η οποία συναρτάται με το ύψος του πληθωρισμού, αναμένεται τη 17η Απριλίου.

 

Εμπορικό έλλειμμα: Στα 5,26 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2025 – Άνοδος 1,6% στις εξαγωγές

Στα 5,26 δισ. ευρώ «έπεσε» το εμπορικό έλλειμμα κατά το πρώτο δίμηνο του 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025 ανήλθε σε 5.260,3 εκατ. ευρώ (5.393,1 εκατ. δολάρια) έναντι 5.572,6 εκατ. ευρώ (5.973,1 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2024, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 5,6%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 110,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,6% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 95,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,3%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025 ανήλθε στο ποσό των 8.179,0 εκατ. ευρώ (8.517,9 εκατ. δολάρια) έναντι 8.047,1 εκατ. ευρώ (8.756,9 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2024, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ 1,6%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 439,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,8% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 445,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8,0%, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024.

 

 

JP Morgan για δασμούς Τραμπ: «Βλέπει» αύξηση πληθωρισμού και επιβράδυνση ανάπτυξης

Οι δασμοί πιθανότατα «θα αυξήσουν τον πληθωρισμό» και «θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη» στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιεί η μεγάλη αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase στην επιστολή της προς τους επενδυτές.

«Οι πρόσφατοι τελωνειακοί δασμοί θα αυξήσουν πιθανότατα τον πληθωρισμό», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon και προσθέτει: «Το εάν οι τελωνειακοί δασμοί θα φθάσουν μέχρι την πρόκληση οικονομικής ύφεσης είναι αβέβαιο, αλλά θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη».

«Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα σχετικά με την νέα δασμολογική πολιτική», παρατηρεί ο Jamie Dimon και αναφέρεται στο ενδεχόμενο των αντιμέτρων εκ μέρους άλλων χωρών, στις συνέπειες επί της εμπιστοσύνης των επενδυτών και επί της ισοτιμίας του δολαρίου.

«Οσο ταχύτερα λυθούν αυτά τα θέματα, τόσο το καλύτερο, διότι ορισμένες αρνητικές συνέπειες θα συσσωρευθούν με τον χρόνο και θα είναι δύσκολο να απoτραπούν», προειδοποιεί ο επικεφαλής της JPMorgan Chase.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

*Ο Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό πανεπιστήμιο του Derby.

Δεν υπάρχουν σχόλια