Header Ads

ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ (Φ. 1898)

 

 


   ΠΑΝΟΣ ΚΩΔΩΝΑΣ  23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

 Πώς μια φιλία μπορεί να αλλάξει το σώμα και τον εγκέφαλό σου. Όσοι “χάνονται” στα 7 χρόνια και οι… αντικαταστάτες.  Η έλλειψη φίλων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό δείχνουν οι έρευνες για την ψυχική υγεία και τη φιλία, υποστηρίζοντας πως οι σταθερές, υγιείς φιλίες είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και τη μακροζωία.

Οι άνθρωποι που έχουν στενούς, έμπιστους φίλους φαίνεται πως είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και είναι λιγότερο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με κατάθλιψη (Choi, KW, et al., The American Journal of Psychiatry, 2020). Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από πολλές σοβαρές νόσους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων και μιας σειράς χρόνιων ασθενειών. “Όταν οι άνθρωποι έχουν χαμηλή κοινωνική σύνδεση -λόγω απομόνωσης, μοναξιάς ή κακής ποιότητας σχέσεων- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου”, υποστηρίζει η Julianne Holt-Lunstad, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Brigham Young .

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι φιλίες μπορούν να ενισχύσουν ή να υποστηρίξουν τις ρομαντικές σχέσεις μας και πως ακόμη και πολύ λίγες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι πολύ ισχυρές.

 

ΠΩΣ Η ΦΙΛΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να έχεις υγιείς κοινωνικές σχέσεις είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους προγνωστικούς παράγοντες για μια μακρά, υγιή ζωή.

Μια ανασκόπηση 38 μελετών διαπίστωσε ότι οι φιλίες ενηλίκων, ειδικά οι φιλίες που παρέχουν κοινωνική υποστήριξη και συντροφικότητα, ενισχύουν σημαντικά την ευημερία και μπορούν να προστατεύσουν από θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος -και αυτά τα οφέλη παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής .

Οι άνθρωποι που δεν έχουν φίλους ή έχουν φιλίες κακής ποιότητας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση του Holt-Lunstad σε περισσότερα από 308.000 άτομα -ένας παράγοντας κινδύνου ακόμη μεγαλύτερος από τις επιπτώσεις του καπνίσματος 20 τσιγάρων την ημέρα .

«Μπροστά στις προκλήσεις της ζωής, το να έχεις έναν στενό φίλο στον οποίο μπορείς να απευθυνθείς, φαίνεται να είναι ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι ορισμένων αρνητικών καταστάσεων που θα μπορούσαμε να βιώσουμε διαφορετικά», υποστηρίζει η Catherine Bagwell, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Davidson College στο Βορρά. Καρολίνα.

Οι φιλίες μάς προστατεύουν εν μέρει αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο άγχος. Επίσης, η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη όταν οι άνθρωποι μιλούν σε έναν υποστηρικτικό φίλο αντί σε έναν φίλο για τον οποίο δεν αισθάνονται άνετα. 

 

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ

 

Από την άλλη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης -μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν ποιοτικές φιλίες, ρομαντικές ή άλλες σχέσεις- αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη σε σχεδόν 480.000 κατοίκους του Η.Β.  Μετα-ανάλυση από τον Holt-Lunstad εκτιμά ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 26%

Αυτά τα ευρήματα ώθησαν κορυφαίους οργανισμούς υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (NASEM), να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους της απομόνωσης, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Αυτή η πτώση ξεκίνησε πολύ πριν την πανδημία της COVID-19, με τη συντροφικότητα και την κοινωνική δέσμευση μεταξύ φίλων, οικογένειας και άλλων να μειώνονται σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια