Header Ads

2o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου (Φ. 1890)


Συνέδριο-Συζήτηση με θέμα:

Δίκτυο Πόλεων «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της»

Κόρινθος, 10 - 13 Μαΐου 2024

 

Παρουσιάστηκε τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, στο δημαρχείο Κορίνθου, το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο (10-13 Μαΐου), μαζί με το συνέδριο Δίκτυο πόλεων: «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της»: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της συνύπαρξης και της συναντίληψης.

Η παρουσίαση έγινε από τον Δήμαρχο Κορινθίων Νίκο Σταυρέλη, την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Εύη Κοκκίνου, την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Τουρισμού Δήμητρα Τσουλουχά και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Λαμπρινό.

 


 Στην συνέντευξη παρέστησαν επίσης οι: Ξένια Καλδάρα, Πρόεδρος και Γεν. Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Νατάσσα Μερκούρη, εκπαιδευτικός, επιστημονική υπεύθυνη του Συνεδρίου, Θοδωρής Αγγελόπουλος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Πανεπιστημίων Ιταλίας και εκπαιδευτικοί-εκπρόσωποι σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Ν. Σταυρέλης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μετά από ένα τριήμερο, που είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας την Ολυμπιακή Φλόγα στον τελευταίο σταθμό της, πριν αναχωρήσει για το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες… σας καλωσορίζουμε σήμερα στην ανακοίνωση του προγράμματος και των εκδηλώσεων του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου.

Ενός σημαντικού θεσμού για την Κόρινθο, που ξεκίνησε το 2023 και αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή, απ’ όλους μας.

Πρόκειται για έναν θεσμό δυναμικό, αφού από την πρώτη διοργάνωση απέδειξε την χρησιμότητά του, ειδικά για τους νέους της πόλης μας και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Με όχημα και αφετηρία το Αρχαίο Δράμα, νέοι από την Κόρινθο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνομιλούν αρμονικά και δημιουργικά, δημιουργώντας νέα και υγιή πρότυπα.

Παράλληλα, πρόκειται για έναν θεσμό διεθνή, που επαναφέρει την πόλη μας στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κοινότητας, προσφέροντας προβολή, οικοδομώντας διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την επιτυχία του 2ου βήματος του θεσμού και ιδιαίτερα την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κα Εύη Κοκκίνου….

Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την Πρόεδρο και γενική διευθύντρια κα Ξένια Καλδάρα, για την αδιάκοπη και πολύτιμη υποστήριξη.

Ας καλωσορίσουμε τα παιδιά, τους δασκάλους και τους συνοδούς τους, θερμά και ουσιαστικά, όπως εμείς ξέρουμε, συνεχίζοντας τη σπουδαία ιστορική διαδρομή της πόλης μας.

Γιατί στην Κόρινθο, χιλιάδες χρόνια τώρα, γράφουμε Ιστορία!» κατέληξε ο κ. Νικ. Σταυρέλης.

 

 

Στην συνέχεια η Εύη Κοκκίνου, Πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ και Συντονίστρια της Πρωτοβουλίας του Δήμου Κορινθίων για την Ίδρυση Δικτύου Πόλεων «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της», μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όταν το 2022 και 2023 σχεδιάζαμε τον νέο θεσμό, από την πρώτη στιγμή έγινε προφανές ότι βρισκόμασταν μπροστά σε μια μοναδική ιδέα πολιτισμού μέσω της παιδείας, που ταυτόχρονα αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης.

Το θελήσαμε, το οραματιστήκαμε, το σχεδιάσαμε μεθοδικά και το 1ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Το αγκάλιασε ουσιαστικά και το στήριξε η Δημοτική Αρχή.

Και είναι μεγάλη μας χαρά που και η νέα Δημοτική Αρχή συνεχίζει να το στηρίζει με αρωγό συμπαραστάτη τον Δήμαρχο Κορινθίων Νίκο Σταυρέλη.

Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι το θέλει και το επικροτεί και η τοπική κοινωνία και οι παραγωγικές μας δυνάμεις.

Κυρίως όμως νοιώσαμε ότι το απαιτεί η ιστορική μας διαδρομή και η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον.

Ανταμώνουμε λοιπόν, και φέτος, 10 με 13 Μαΐου στην Κόρινθο, δυναμώνοντας έναν θεσμό, που ήδη αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς.

Υποδεχόμαστε και πάλι νέες και νέους από σχολεία των αρχαίων αποικιών μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συζητούμε για τη δημιουργία ενός δικτύου που θα δυναμώσει τη φωνή μας και θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι απέδειξαν ότι η ορμή των ονείρων γεφυρώνει το χτες με το σήμερα, ανοίγοντας δρόμους για το αύριο.

Το 2ο ΔΝΦΑΔ Κορίνθου είναι γεγονός!

Πραγματοποιείται φέτος υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Κορινθίων Νίκο Σταυρέλη για την εμπιστοσύνη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα για την αμέριστη υποστήριξη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πτωχό, όλη τη δημοτική αρχή και ιδιαιτέρως τους Αντιδημάρχους Πολιτισμού Π. Λαμπρινό, Παιδείας και Τουρισμού Δήμητρα Τσουλουχά και Τεχνικών Έργων Δημήτρη Μανωλάκη, καθώς και όσους ενεπλάκησαν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες υλοποίησης του έργου Αντιδημάρχους και Προσωπικό του Δήμου.

Τον Δ/ντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας Βασίλη Σαμαρά και την Ανίτα Τσαπάλου Υπεύθυνη Τμήματος σχολικών δραστηριοτήτων.

Το ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και κυρίως την Πρόεδρο του Δ.Σ. και Γεν.Δ/ντρια Ξένια Καλδάρα για τη συνεχή συμβολή της.

 

Ευχαριστούμε τους ΧΟΡΗΓΟΥΣ μας:

- την Wyndham Loutraki Poseidon Resort 

-τη  NIKO - HELM HELLAS ΑΒΕΕ

- Γιάννη Εγγλέζο ΥΑΛΟΣΕΤ

- Νίκο Ανδριανάκο, Επιχειρηματία

- Φύρκο ABEE        

- ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

- Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας

- ΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ

καθώς και:

-την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και την Προϊσταμένη κα Γιώτα Κασίμη για την παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Κόρινθο

-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιγιαλίου «Απόλλων», Θέατρο Περιγιαλίου και την κα Πολυξένη Ορκοπούλου για τα κοστούμια των παιδιών του Δήμου μας

-το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας», το βιβλιοπωλείο "Κιβωτός" στην Κόρινθο και την Πηνελόπη Μπισμπίκη, το κατάστημα "΄Έπιπλο Πετικίδης" στην Κόρινθο,

-την κα Έλενα Μιχαηλίδου και την ομάδα χορού της σχολής της,

και όλους τους εθελοντές»

Στη συνέχεια η κα Κοκκίνου παρουσίασε τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του προγράμματος και κατέληξε:

«Κλείνοντας, θέλω να απευθυνθώ στους Κορίνθιους και στις Κορίνθιες, καθώς και στα ΜΜΕ της περιοχής μας και να σας καλέσω να στηρίξετε τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, που εκτός από θεσμό πολιτισμού και εκπαίδευσης, αποτελούν και ευκαιρία ανάπτυξης για την Κόρινθο.».

 


Κατόπιν τον λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού Δήμητρα Τσουλουχά τονίζοντας ότι διοργανώσεις σαν το φεστιβάλ αυτό προάγουν τον πολιτισμό, ενώ κάλεσε τους πολίτες της Κορίνθου να απολαύσουν τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις.

«Εύχομαι το Φεστιβάλ να ριζώσει βαθιά και να γίνει ένας πυρήνας πολιτισμού και δημιουργίας, αλλά και άλλη μια ευκαιρία ανάδειξης της Κορίνθου σαν προορισμό» κατέληξε η κα Τσουλουχά.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Λαμπρινός χαιρέτισε την έναρξη του Φεστιβάλ εκφράζοντας την χαρά του που η διοργάνωση επαναλαμβάνεται και στεριώνει.

«Αυτά που διαφοροποιούν και ξεχωρίζουν την Κόρινθο από τις άλλες πόλεις δεν περιορίζονται στον Κορινθιακό ρυθμό, τον Ακροκόρινθο ή το Λέχαιο. Αυτό που κάνει την πόλη μας ιστορική είναι η σύναψη σχέσεων συνεργασίας, εμπορίου και πολιτισμού με δεκάδες πόλεις και περιοχές, εδώ και 28 αιώνες.

Με το φεστιβάλ συνεχίζεται αυτή η αλληλεπίδραση αιώνων εμπλουτίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Στόχος μας, ήδη από το 2019 ήταν και παραμένει σαν πολιτική απόφαση,  η επικοινωνία και στη συνέχεια η ανάπτυξη.».

Τέλος ο Π. Λαμπρινός ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλες τις εκδηλώσεις.

Η Ξένια Καλδάρα, Πρόεδρος και Γεν. Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης εξέφρασε τον θαυμασμό της προς τον Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή, για την πολιτική απόφαση να συνεχίσουν κάτι που ξεκίνησε από την προηγούμενη.

«Η πράξη και οι αποφάσεις σας είναι σημάδι γενναιότητας και ορθής σκέψης. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να γκρεμίζουμε και να απαξιώνουμε, παρά να συνεχίζουμε και να αναπτύσσουμε κάτι. Εσείς πραγματοποιήσατε μια σημαντική υπέρβαση και σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Η συζήτηση σε όλη την Ευρώπη είναι για το πώς θα αξιοποιηθούν το Αρχαίο Δράμα και η θεατρική παιδεία γενικότερα, σαν υλικά ενοποίησης και δημιουργίας συνειδητών πολιτών. Σε αυτόν τον διάλογο, η Κόρινθος πρωτοπορεί» κατέληξε η κα Καλδάρα.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Ι. και σύνδεσμος με την πόλη των Συρακουσών, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Φεστιβάλ Συρακουσών που αποτέλεσε τον καταλύτη για την πολιτιστική, αλλά και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με σύντομες παρουσιάσεις από τις υπεύθυνες θεατρικών ομάδων των σχολείων του Δήμου Κορινθίων, οι οποίες αναφέρθηκαν στη διαδικασία συμμετοχής και δημιουργίας των παραστάσεων που θα παρουσιάσουν τα σχολεία τους, καθώς και στα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή. Συγκεκριμένα μίλησαν οι  κ.κ.: Ευγενία Θεοδωράτου και Ειρήνη Γκότση από το 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου, Ευγενία Καλομοίρη και Βιολέτα Ρέλλου από το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, Όλγα Θωμά από το 4ο ΓΕΛ και Λίνα Λυκίδη από το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου εκπροσωπώντας και το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου.

 



 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια