Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1894)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Πώς θα υπαχθούν στη ρύθμιση για χρέη και σύνταξη 120.000 οφειλέτες που θα λαμβάνουν 160-520 ευρώ



Ξεκινούν οι αιτήσεις για την έκδοση σύνταξης από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που χρωστούν ως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και ως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ, καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν 120.000 ασφαλισμένοι και να συνταξιοδοτηθούν άμεσα με συντάξεις από 160 - 520 ευρώ.

Αν οφειλέτης με χρέη 30.000 ευρώ δικαιούται σύνταξη 720 ευρώ, έχει παρακράτηση 420 ευρώ και λαμβάνει 280 ευρώ σύνταξη. Αν αγρότης δικαιούται σύνταξη 520 ευρώ οφείλει 10.000 ευρώ και δικαιούται σύνταξη 540 ευρώ, λαμβάνει 216 ευρώ και 324 ευρώ είναι η παρακράτηση. Από τη σύνταξη θα παρακρατείται το 60% και οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν το υπόλοιπο 40%. Η παρακράτηση θα είναι τουλάχιστον 333 ευρώ τον μήνα για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 100 ευρώ για οφειλές προς τον ΟΓΑ. Μόλις η οφειλή μειωθεί στις 20.000 ευρώ για τον ΕΦΚΑ και στις 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ, θα χορηγείται ολόκληρη η σύνταξη και θα παρακρατείται το εναπομείναν χρέος σε 60 δόσεις από τη σύνταξη.

Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης και στην καταβολή της σύνταξης.

 

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής επιχειρηματιών στα προγράμματα Αγροτικής Εστίας 2024

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ) του έτους 2024, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον ΟΠΕΚΑ.

Όσοι πάροχοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ στην ενότητα «Εφαρμογές Αιτήσεων για επιχειρηματίες - παρόχους ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2024», έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ) για το έτος 2024 αφορούν:

·       Κοινωνικός/ιαματικός τουρισμός: 53.500 δικαιούχοι

·       Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: 1.500 παιδιά

·       Εκδρομικό πρόγραμμα: 12.500 δικαιούχοι

·       Δωρεάν παροχή βιβλίων: 130.000 δικαιούχοι

·       Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου: 32.500 δικαιούχοι

·       Χρηματικά βοηθήματα: 1.000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες

 

Γιατί η Ελλάδα θα έχει σύντομα μικρότερο δημόσιο χρέος από την Ιταλία

Πριν από 14 χρόνια, Ελλάδα και Πορτογαλία «φιγουράριζαν» ως «επίλεκτα» μέλη των PIGS σε ό,τι αφορούσε το δημόσιο χρέος. «Γουρούνια» μάς ονόμασαν ορισμένα αγγλοσαξονικά μέσα, εκμεταλλευόμενα εκείνη τη στιγμή αδυναμίας. Μόνο που σήμερα, αυτά τα «γουρούνια» φαίνεται να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από εκείνους που τα καθύβριζαν, επισημαίνεται στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν τους λογαριασμούς, δείχνοντας ότι είναι δυνατή η αποπληρωμή του χρέους. Η Πορτογαλία κατάφερε  μάλιστα να μειώσει το δημόσιο χρέος της κάτω από αυτό της Ισπανίας, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να κάνει το ίδιο σε σχέση με την Ιταλία, το πολύ σε τρία χρόνια.

Στο τέλος του 2023 , το ελληνικό δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 160,3 % του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

« Η συνέχιση της μείωσης του χρέους και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα», αναφέρουν οι ειδικοί της Scope Ratings.

 

Εφορία: Πλήρης ψηφιοποίηση του νέου Taxis

Εκσυγχρονίζεται το Taxis έπειτα από 27 χρόνια λειτουργίας, με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους, τη συλλογή και καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων από τον ελεγκτικό μηχανισμό, την έγκαιρη συμμόρφωση των φορολογουμένων αλλά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ήδη η ΑΑΔΕ δημοσιοποίησε την προκήρυξη του έργου και καλεί τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, το κόστος του οποίου θα φθάσει τα 132 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται στην προκήρυξη, το πληροφοριακό σύστημα Taxis κρίθηκε ως μη βιώσιμο. Επιπλέον, η αρχιτεκτονική του τρέχοντος συστήματος φορολογίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί αρκετές παρεμβάσεις, βασίζεται σε παλαιότερο μοντέλο εργασίας, από το οποίο απουσιάζουν οι κεντρικές λειτουργίες εξυπηρέτησης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, naftemporiki.gr, bankingnews.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια