Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» (Φ. 1889)

 

 


 

Ο Μ. Ρούμπιν μας δίνει μαθήματα Διπλωματίας

 

Διάβασα στο 5Apostagma.gr άρθρο του γνωστού Αμερικανού ειδικού αμυντικού αναλυτή Μάϊκ Ρούμπιν για τα πραγματικά σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρ. Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι πιθανότατα να γυρίσουν σύντομα εναντίον της Τουρκίας, ως μπούμερανγκ.

"Ο Ερντογάν θέλει να ακυρώσει τη Συνθήκη της Λοζάνης; Ωραία, τότε η Σμύρνη, ας ξαναγίνει Σμύρνη, Ελληνική, ανέφερε ο ίδιος. Καυστικός και κυρίως ωμός ήταν ο Αμερικανός, που αναφέρει ότι “ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αναθεωρήσει τα αιωνόβια σύνορα της Τουρκίας. Έχει κάνει αξιώσεις σε τμήματα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου και όχι μόνο..

Αναφέρεται αναλυτικά στο παιχνίδι με τους χερσαίους δήθεν οικονομικούς διαδρόμους, που  προσπαθεί να ανοίξει σε βάρος της Αρμενίας, του Ιράκ, της Κύπρου και της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η Άγκυρα έχει επίσης μετατρέψει τη ζήτηση για διαδρόμους σε πιθανό casus belli με την Αρμενία, αλλά και για την Ελλάδα. 

 Στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2023, οι Τούρκοι επιτέθηκαν στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη που χωρίζει την Κύπρο από την κατεχόμενη από τους Τούρκους περιοχή του νησιού.  Δικαιολόγησαν την ενέργειά τους προτάσσοντας την άρνηση της Κύπρου να επιτρέψει στους Τούρκους να κατασκευάσουν απευθείας δρόμο προς την Πύλα μέσω της νεκρής ζώνης, δημιουργώντας έτσι ουσιαστικά έναν διάδρομο σε μια από τις λίγες πόλεις όπου ζουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι

Ο Ερντογάν είναι ένας τακτικά λαμπρός πολιτικός, αλλά είναι ένας θεμελιωδώς ηλίθιος άνθρωπος του οποίου το ιστορικό του, τον τοποθετεί πολύ κάτω από ακόμη και από έναν μαθητή μιας τάξης ενός θερινού σχολείου. Είναι, στην ουσία, ένας δοξασμένος κακοποιός του δρόμου που δεν κατάφερε να εισέλθει στην ελίτ της Τουρκίας, πόσο μάλλον σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Η αίσθηση της φιλοσοφίας του, βασίζεται στην πολεμική ρητορική παρά στην πραγματικότητα, και έτσι δεν καταλαβαίνει ότι οι αναθεωρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν και εναντίον της Τουρκίας.

Είναι καιρός η Δύση να διεκδικήσει τους δικούς της διαδρόμους για να διορθώσει τα ιστορικά της λάθη. Ο Ερντογάν άνοιξε την πόρτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα πρέπει να περάσουν μέσα από αυτές”, κατέληξε.

Αυτές οι θέσεις του Μ. Ρούμπιν, αποτελούν μάθημα διπλωματίας και αντιπερισπασμού σε όλες τις αιτιάσεις της Τουρκίας στα Ελληνοτουρκικά, γιατί δεν παίρνουμε το μάθημά μας;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια