Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (Φ. 1884)

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στην όαση της Σίβα

 


Για τα €7,4 δισ. από την ΕΕ στο Κάιρο

Τη σύσταση Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνολική στρατηγική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου καθώς ήταν αυτός που είχε πρωτοστατήσει για να συμβεί αυτό αλλά κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στο μεταναστευτικό τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με το Κάιρο για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να μην ανοίξει νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στην όαση της Σίβας που αποτελεί σημαντικός πολιτισμικό δεσμό ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Άμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν την επέλασή του μέχρι την Ινδία.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου

Για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, η εξέλιξη αυτή συνιστά και μια σημαντική κίνηση πολιτικής στήριξης καθώς το καθεστώς του αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει τετ α τετ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο πριν την έναρξη της συνάντησης όλων των ευρωπαίων και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, είναι από τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της σχέσης της Αιγύπτου με την Ε.Ε. και της ενίσχυσης της μεγάλης Αραβικής χώρας έχοντας αναδείξει την ανάγκη εμπέδωσης και διεύρυνσης της στρατηγικής σχέσης με το Κάϊρο για λόγους που αφορούν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης νατολής, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αλλά και με την ανάδειξη της Αιγύπτου ως εναλλακτικού προμηθευτή καθαρής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχοντας εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον αναπτύξει στρατηγικού χαρακτήρα σχέση με την Αίγυπτο, έχει ταυτότητα αντιλήψεων για περιφερειακά θέματα, έχει σημαντική στρατιωτική συνεργασία, και περιφερειακή συνεργασία με τα Τριμερή σχήματα, ενώ το μεγάλης σημασίας σχέδιο για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY έχει ήδη επιλεγεί ως έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η Αίγυπτος ηταν από τις χώρες η οποία έχει αποδοκιμάσει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και έχει συνάψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, η οποία επικαλύπτει πρακτικά την «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελώντας έτσι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας για την ανατροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί η Τουρκία.

Αλ Σισι και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μια στενή προσωπική και λειτουργική σχέση και δεν είναι τυχαίο ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη «Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη» για την Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο στο Κάϊρο. Για την Ελλάδα φυσικά πέραν της ενεργειακής συνεργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβει η Αίγυπτος και ρόλο ανάσχεσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών κυρίως με τον έλεγχο των συνόρων της προς την Λιβύη, καθώς οι ροές προς την Κρήτη απειλούν να ανατρέψουν την βελτιωμένη κατάσταση που έχει επιφέρει ο περιορισμός των ροών από την Τουρκία μετά την συνάντηση του Δεκεμβρίου Μητσοτάκη-Ερντογάν.

  


Πρωτομαγιά... στις 7 Μαΐου: Γιατί μεταφέρεται η αργία

 

18.03.24  Με τη Μεγάλη Τετάρτη συμπίπτει φέτος η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς και έτσι μεταφέρεται για την Τρίτη, 7 Μαΐου 2024

Ο λόγος που πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα είναι για να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, άλλωστε, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση τιμά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τους εργαζόμενους. Οι πολιτικές μας το επιβεβαιώνουν. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 310 χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες βγήκαν από το φάσμα της ανεργίας και σήμερα εργάζονται.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20%, ενώ, από τις αρχές Απριλίου, θα αυξηθεί περαιτέρω. Αντίστοιχη ήταν και η άνοδος του μέσου μισθού. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Η περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών των εργαζομένων αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής μας».

Πηγή:  ΤΑ ΝΕΑ του neakrit

 

Δεν υπάρχουν σχόλια