Header Ads

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ (Φ. 1884)

 «Από το φθινόπωρο η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα εποχή στο θεσμό της διαμεσολάβησης. Πρέπει να αυξήσουμε πάρα πολύ τον αριθμό των υποθέσεων που επιλύονται εξωδικαστικά.  Είναι η μεγάλη μας προσδοκία να καταφέρουμε να ενισχύσουμε το θεσμό της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Γιατί εάν ο θεσμός αυτός μπορούσε να δουλέψει αποτελεσματικά, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα βοηθούσε πάρα πολύ στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Πάρα πολλές υποθέσεις θα μπορούσαν να λυθούν εξωδικαστικά»,, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης.

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 


Newsroom

«Είναι η μεγάλη μας προσδοκία να καταφέρουμε να ενισχύσουμε το θεσμό της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Γιατί εάν ο θεσμός αυτός μπορούσε να δουλέψει αποτελεσματικά, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα βοηθούσε πάρα πολύ στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Πάρα πολλές υποθέσεις θα μπορούσαν να λυθούν εξωδικαστικά», επισήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε εκδήλωση για την «Ημέρα της Διαμεσολάβησης», που διοργάνωσε ο Οργανισμός Προώθησης Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και τον Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα και σύνταξη έκθεσης από τον Οργανισμό Προώθησης Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) η οποία «θα παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε έξι μήνες για να μπορέσουμε να οργανώσουμε το καινούργιο πλαίσιο στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε ότι από το φθινόπωρο που θα το νομοθετήσουμε, η Ελλάδα θα μπει σε μια καινούργια εποχή όσον αφορά τον τομέα αυτό, άρα περιμένουμε πολλά. Καταρχάς η μελέτη και η έρευνα που γίνεται τώρα, θα οδηγήσει σε ένα πόρισμα που θα έχει τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Θα δούμε δηλαδή τι καλό συμβαίνει στον κόσμο στον τομέα αυτό».

Μπορεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την οριστική νομοθέτηση της διαμεσολάβησης πολλές υποθέσεις να επιλύονται εξωδικαστικά, ωστόσο όπως τόνισε ο υπουργός δικαιοσύνης, «είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Πρέπει να αυξήσουμε πάρα πολύ τον αριθμό των υποθέσεων που επιλύονται εξωδικαστικά. Για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε έναν μέσο ευρωπαϊκό όρο και έτσι θα μπορέσουν τα πράγματα στη δικαιοσύνη να γίνουν ακόμα καλύτερα».

Ο κ Φλωρίδης αναφερόμενος στους παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά στην αύξηση των υποθέσεων που επιλύονται με διαμεσολάβηση είπε πως: «Το ζήτημα της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, συναντά μέχρι τώρα και την σχετική άρνηση του δικηγορικού σώματος. Πρέπει να πείσουμε τους δικηγόρους να αγαπήσουν τον εξωδικαστικό τρόπο επίλυσης των υποθέσεων, γιατί είναι οι βασικοί συντελεστές για να μπορέσει να δουλέψει αυτός ο θεσμός και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο και εκεί».

 

Τσιάρας: Το 10% των υποθέσεων, επιλύονται με διαμεσολάβηση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος βραβεύθηκε για το έργο του και υπογράμμισε πως, «όλοι μας είμαστε πολύ χαρούμενοι, διότι από το Δεκέμβριο του 2019 και μετά η διαμεσολάβηση είναι μια πραγματικότητα στην Ελλάδα. Όλοι ξέρουμε και την αξία της και το ρόλο της που προφανώς δεν υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη αλλά αποσυμφορεί τη δικαιοσύνη από ένα πολύ μεγάλο όγκο υποθέσεων και δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς πολίτες, με έναν εναλλακτικό τρόπο, να επιλύουν τις διαφορές τους. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, περίπου το 10% των υποθέσεων, επιλύονται με διαμεσολάβηση μέχρι σήμερα και αν λάβουμε υπόψη μας τη μεγάλη περίοδο που η πανδημία μας εμπόδισε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, νομίζω ότι έχουμε διανύσει ένα αρκετά μεγάλο και σημαντικό τμήμα μιας διαδρομής που πρέπει να μας φέρει σε μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα».

«Χρειάζεται κατά κάποιον τρόπο να υπάρχει ένα πρόγραμμα δημοσιότητας για τη διαμεσολάβηση και βεβαίως οι πολίτες να κατανοήσουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό, αντί να ταλαιπωρούνται για χρόνια, με βάση αυτό που συμβαίνει στα δικαστήρια, να επιλέγουν ένα πολύ πιο σύγχρονο, πολύ πιο άνετο, πολύ πιο οικονομικό, πολύ πιο ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους και νομίζω ότι είναι ουσιαστικά το στίγμα που δίνει πλέον και η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια που πανευρωπαϊκά και παγκόσμια φαίνεται ότι έχει κάνει τα δικά της βήματα», σημείωσε ο κ Τσιάρας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος, εξήγησε πως, «η διαμεσολάβηση είναι σημαντική για πολλούς λόγους, πρώτον, διότι είναι ένας φιλικός διακανονισμός. Λύνονται οι διαφορές χωρίς να πηγαίνει κάποιος στα δικαστήρια, που σημαίνει κάποια χρόνια ταλαιπωρία. Γλιτώνει χρήματα και ελαφρύνονται και τα δικαστήρια που ξέρουμε τι φόρτο έχουν. Ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτυπώματα».

Το 2024 πιστεύουμε θα τριπλασιαστούν οι υποθέσεις διαμεσολάβησης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια