Header Ads

Πολιτικό και Παραπολιτικό Περισκόπιο (Φ. 1883)

 


 

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ, μετά από την επιτυχημένη κοινοβουλευτική του παρουσία,  ανακοινώνει επίσημα την κάθοδό του στις ερχόμενες ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Με τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση, απομακρύνονται και οι τελευταίες αμφιβολίες που είχαν κάποιοι ψηφοφόροι για τις προθέσεις της και για το πόσο κοστίζουν στην πατρίδα μας και τον λαό μας οι πολιτικές της, αναφέρει ο Πρόεδρος Δημήτριος Νατσιός, παρουσιάζοντας τους 17 πρώτους υποψήφιους, ανά την Ελλάδα…   

 

 


 Στην Θεσσαλονίκη, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πήγε πριν από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας για την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αλλά και για να εγκαινιάσουν την σημαντική έκθεση ζωγραφικής "Nickolas Egon: Ένα πορτρέτο για την Ελλάδα". Ο Υφυπουργός μας όμως έκανε κι ένα πέρασμα από την Καβάλα όπου πραγματοποίησε αυτοψία σε κάποια σημαντικά έργα πολιτισμού που γίνονται στην περιοχή.

 

Μιλώντας στο MEGA για την ακρίβεια η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έλενα Κουντουρά τόνισε πως η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη αλλά ελληνική, όπως και η αισχροκέρδεια. «Θέλουμε τη σύγκλιση της Ελλάδος με μισθούς κανονικούς και πληθωρισμό να έχει τουλάχιστον στα επίπεδα της Ευρώπης. Έχουμε 10% πληθωρισμό ενώ η Ευρώπη είναι το 5,5%, στην Ελλάδα έχουμε μισθούς που είναι 3 φορές μικρότεροι από των Ευρωπαίων και πληρώνουμε τα προϊόντα 3 φορές παραπάνω. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι, πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 


 Σταθμός για την πολιτική πορεία του Λοβέρδου οι ευρωεκλογές – Ο πήχης στο 3%.  Σημαντικές αποφάσεις έχει πάρει ο Ανδρέας Λοβέρδος που θα ηγηθεί των «Δημοκρατών» στις ευρωκάλπες. Τίτλους τέλους στην πολιτική του πορεία ενδέχεται να βάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του νέου κόμματος «Δημοκράτες» δηλώνει ότι «αν δεν κερδηθεί το 3% στις επερχόμενες ευρωεκλογές» θα είναι η τελική πράξη της πολιτικής του πορείας.

 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτριος Πτωχός, έχει αρχίσει και επισκέπτεται τους Νομούς δικαιοδοσίας της Περιφέρειας, προσπαθώντας να ενημερωθεί για τα ζέοντα και χρονίζοντα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η παρουσία του κάνει καλό στον ίδιο και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι δεν τον γνώριζαν πριν υποδειχθεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στην κούρσα των εκλογών.

 

«Ο πρώην Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, μου είπε φίλος αναγνώστης, κρατάει μία ενδιαφέρουσα πολιτική στα δημοτικά πράγματα. ¨Οσον αφορά την αντιπολιτευτική του πρόθεση δεν φαίνεται να επιδιώκει ο ίδιος την συγκρουσιακή σχέση με τον διάδοχό του. Μου δίνει την εντύπωση πως αναγκάζεται να απαντήσει στις προκλήσεις, όταν δηλαδή διαβλέπει υποβάθμιση του έργου του. Νομίζω ότι καλά κάνει γιατί είναι φανερό ότι το έργο του ήταν οραματικό και καλά σχεδιασμένο…»

 

Αν είναι από κάποιον να τον βρει μπροστά του μελλοντικά, ο Δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, είναι ο επικεφαλής Συνδυασμού διεκδίκησης του Δήμου, Δημήτριος Πιστεύος.  Κι αυτό το λέγω γιατί έχω στοιχεία που συνηγορούν πάνω σ΄αυτό το σκεπτικό. Κατ΄ αρχάς, δεν είναι βέβαιο ότι ο σημερινός δήμαρχο θα είναι σε θέση και θέληση να συνεχίσει για έκτη συνεχόμενη χρονιά το γνωστό τροπάριο εκμετάλλευσης των πάντων και δεύτερον ο κ. Πιστεύος, έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να κάνει καλό στον τόπο του…

 

Όσο περνάνε οι ημέρες, μου είπε φίλος από το Βραχάτι, ο νέος Δήμαρχος Βέλου – Βόχας, Θανάσης Μανάβης, προσγειώνεται στα καθημερινά του καθήκοντα και τώρα μιλάει από θέση ευθύνης, η οποία θα τον ακολουθεί για όλη του τη ζωή. Όταν πρωτοανέλαβε καθήκοντα, έδειχνε την εντύπωση, αν και ήταν έμπειρος, προς τα έξω στην κοινή γνώμη, πως ήταν «Ταύρος σε υαλοπωλείο». Η θέση ευθύνης ενός νέου δημάρχου δεν υπονοεί πως ο προκάτοχος δεν έκανε τίποτα, Κάτι έκανε και μάλιστα σοβαρό έργο…, έκλεισε τη συζήτηση… 

 

Αγαπητοί μου αναγνώστες – Συνδρομητές, γειά σας. Στη στήλη αυτή προσπαθώ κάθε φορά να επικοινωνήσω μαζί σας πιο άμεσα. Έχω επισημάνει πως τα ΕΛΤΑ, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως οφείλουν. Αναφέρομαι στα Περιφερειακά  Γραφεία και όχι στο κεντρικό της Κορίνθου, το οποίο εργάζεται κατά υποδειγματικό τρόπο, χωρίς να δέχομαι παράπονα για καθυστερήσεις παραλαβής της εφημερίδας. Σας λέγω και πάλι ότι η εφημερίδα εκδίδεται κάθε Πέμπτη, την παίρνω Παρασκευή πρωϊ, επικολλάμε τις ετικέτες και περί την 11η πρωϊνή παραδίδεται στα ΕΛΤΑ…

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

 

Μέσα στο σαββατοκύριακο και σε χρονικό διάστημα περίπου 30 ωρών, αφίχθησαν - κατά περίπτωση - σε Παλαιόχωρα Χανίων, Γαύδο και Τρυπητή Ηρακλείου τέσσερα “καραβάνια”, που στο σύνολό τους απαρτίζονταν από τουλάχιστον 200 ταλαιπωρημένους λαθρομετανάστες. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών φορέων εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ζητώντας την αρωγή της κεντρικής Πολιτείας, η οποία απλώς υποδέχεται τους παράνομους που αποικίζουν την χώρα μας απρόσκλητοι. Μπάτε σκύλοι και αλέστε…

 



Ο αντιστράτηγος ε.α., γεωστρατηγικός αναλυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας, Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, μιλησε στον 98.4 με αφορμή τον δεύτερο γύρο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση και Εγγύς Ανατολή, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε στις αρνητικές προσεγγίσεις, ιδίως της ελληνικής πολιτικής ελίτ, στο Κυπριακό, αλλά και στην αυτοδέσμευση των Αθηνών μετά την Ελληνοτουρκική Διακήρυξη των Αθηνών τον Δεκέμβριο, σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας, την ώρα που η Τουρκία με λόγια και έργα δεν δεσμεύεται σε τίποτα στην πάγια αναθεωρητική και προκλητική ατζέντα απαιτήσεων έναντι της Ελλάδας σε όλα τα πεδία. Όταν ένας Αντιστράτηγος ε.α. αναφέρεται με αυτά τα λόγια, σπουδαγμένος σε γεωπολιτικές αναλύσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη της αυτές τις προσεγγίσεις της σκληρής αλήθειας…

 


Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ, η οποία αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου δημόσια σε αυτούς που οραματιστήκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρώτο κεφάλαιο μιας πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Το ΤΕΚΑ οφείλεται στον υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Πάνου Τσακλόγλου.  Τα οφέλη θα φανούν σε βάθος χρόνου και όπως εξηγήθηκε είναι πολλαπλά. Θα ήθελα να σταθώ στο ζήτημα της ατομικής ιδιοκτησίας, την έννοια του ατομικού κουμπαρά. Αυτά τα χρήματα είναι δικά σας, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει. Ο ατομικός κουμπαράς σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται και αυτό αλλάζει τις αντιλήψεις γύρω από την έννοια της αποταμίευσης και του ασφαλιστικού ταμείου». , τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης….

 

 

 

Ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας προχθές σε τηλεοπτικό σταθμό και αναφερόμενος σε αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του στενού συμμάχου της χώρας μας Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ λέγοντας:  «Ξεκινούν από το Τομπρούκ, την ανατολική Λιβύη που έχει αυτονομηθεί υπό τον Χαφτάρ, έχει γίνει ένα πολύ εύφορο περιβάλλον εκεί για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και την προσπόριση εκατομμυρίων κερδών» είπε ο κ. Καιρίδης, προκαλώντας σαφώς ενοχλήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

Το στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και την αναγκαιότητα η Ελλάδα να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής ΆμυναςΝίκος Δένδιας, στέλνοντας μηνύματα τόσο για τις αλλαγές στην Τουρκία, για τη συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», όσο και για τις συμμαχίες της με άξονα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, κατά τον χαιρετισμό του στο City Hub Events:East Macedonian & Thrace Forum II.  Ο Δένδιας ανέδειξε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως εμπορικού, οικονομικού, ενεργειακού και αμυντικού κόμβου.

 


Στα απογευματινά χειρουργεία  αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ. «Χθες Τρίτη, πρώτη μέρα λειτουργίας, έγιναν απογευματινά χειρουργεία στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ. Σήμερα θα κάνουν άλλα 5 νοσοκομεία, αύριο άλλα 10 νοσοκομεία και μέσα σε ένα μήνα θα έχουν μπει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η απάντηση θα έλθει ΄σύντομα σαυτούς, που έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία ».

 

 

Οι Τούρκοι ζητούν διαχρονικά να αποχωρήσουν η ΕΛΔΥΚ και η ειρηνευτική δύναμη μαζί τώρα με τις βρετανικές βάσεις για να κάνουν την δουλειά τους ήσυχα-Το ίδιο ζητούν και στο Αιγαίο για τα νησιά μας. Πυρ και μανία κατά των δύο βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, διότι αποτελούν απειλή για την Τουρκία και τα κατεχόμενα’, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος  μίλησε για ανύπαρκτες «πραγματικότητες» στα κατεχόμενα…

 

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυρ. Μητσοτάκης, αποδεικνύεται θετικός στην αντιμετώπιση της βουλευτή Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Μαριλένας Σούκουλη. Το έχουμε διαπιστώσει και άλλες φορές. Ποτέ δεν την έχει αφήσει εκτός κομματικής εργασίας, μεταξύ των άμεσων συνεργατών του. Αυτή την φορά, εν όψει προεκλογικής περιόδου Ευρωεκλογών, την όρισε μέλος της Εκλογικής Επιτροπής, πράγμα που επιβεβαιώνει την εκτίμηση και κομματική αφοσίωση που της έχει. Συγχαρητήρια Μαριλένα!

 

Εντύπωση έκανε μεταξύ των αναγνωστών της εφημερίδας μας, το άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, Γεωργίου Ψυχογιού, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο μας με τίτλο: «Απέναντι στην ανασφάλεια που ζει η κοινωνία. Υπάρχει εναλλακτική λύση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην αναλυτική επιχειρηματολογία αναφέρεται λεπτομερώς και δικαιολογεί τις απόψεις του με επιχειρήματα που προσιδιάζουν με την κομματική γραμμή. Πάντα πιστός στις ιδέες του!

 


Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, όπως μου είπε στενός του συνεργάτης, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του εργαζόμενος πολλές ώρες ημέρα και νύχτα. Αναρωτιέμαι, συνέχισε τη φράση του, αν λαμβάνει υπόψη του ότι έχει μπροστά του σοβαρό και επίμοχθο έργο να κάνει. Άλλο η εύκολη αντιπολίτευση και άλλο τα καθήκοντα του Προέδρου σου έχω ξαναπεί Και αυτή τη φορά αρχίζει και το καταλαβαίνει. Γίνεται φανερό αυτό, αφού δεν έχει χρόνο να περιφέρεται από πόλη σε πόλη και χωριό σε χωριό, χωρίς ουσιαστικό έργο… Δεν έχω προσωπική γνώμη, του είπα…

 


΄Όλα πάνε πρίμα για τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γεώργιο Γκιώνη, όπως δείχνουν τα δημοτικά πράγματα, αυτή τη φορά δεν έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες παλαιών εποχών. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι όλα πλέον είναι ρουτίνα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, αφού έχει τόσα πολλά χρόνια στη θέση μειοψηφίας και πλειοψηφίας στον Δήμο. Τα προβλήματα και τα αιτήματα της Λουτρόπολης και των άλλων Κοινοτήτων του είναι γνωστά και έχει μαζί του όλους τους πολιτικούς. Τι άλλο να θέλει;

 

Η αναίτια, υπερβολική και χωρίς νόημα αντίδραση του αντιδημάρχου Παναγιώτη Ρογκάκη έπειτα από ερώτημα του Δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Αθανασίου Δημόπουλου και παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Σπύρου Κεφάλα, όπου αναφέρθηκαν στην καθυστέρηση της Δημοτικής αρχής εδώ και ενάμισι μήνα να προσκαλέσει σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, συζήτηση για τις εξελίξεις στα αγροτικά, υπήρξε αιτία να εκδοθεί Ανακοίνωση διαμαρτυρίας από τη μειοψηφία, κάτι που οφείλει να λάβει υπόψη του ο Δήμαρχος Κώστας Φρούσιος

 

 

Μεγάλη η πρόοδος του συμπολίτη μας Βασίλη Χ. Μαντά, στον Ξενοδοχειακό τομέα της Κορινθίας. Από μικρός μαθήτευσε στα νάματα του πατέρα του Χρήστου και της μητέρας του Γεωργίας. Πέραν από την καθαρά επαγγελματική παράδοση, η οποία τον έπλασε δημιουργό, ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση στον κοινωνικό τομέα και ξεδίπλωσε την αγάπη του προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Τιμά την Κορινθία και τον καμαρώνουμε όλοι οι φίλοι. Ο Θεός μαζί του…

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια