Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (Φ. 1880)

 

Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας:

Το χρονικό των προκλήσεων της Διακήρυξης των Αθηνών5Apostagma.gr Newsroom19.02.2024

Οι Τούρκοι κάνουν ότι μπορούν για να την κουρελιάσουν και μας δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους

Από την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών,μεσολάβησαν πολλές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, κατά τις οποίες η Ελληνική πλευρά δείχνει να εφαρμόζει την τακτική «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΔΙΑ ΜΟΥ», της καταπραϋντικής νέας ρήσης ‘’θα υπάρχουν πάντα οι εντάσεις με την Τουρκία’’.

1. Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τη μετατροπή της ΑγίαςΣοφίας σε τζαμί, ακόμα ένας βυζαντινός ναός, η Μονή της Χώρας, θα μετατραπεί σε τζαμί και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μετά από 79 χρόνια η πρώτη μουσουλμανική προσευχή. ΕΠΙΣΗΣ

2. Η Τουρκία όχι μόνο έχει επικεντρωθεί στην αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών αλλά αυτή την φορά πάει ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας ότι καμία δραστηριότητα των Ελληνικών ΕΔ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και εντός των 6νμ των χωρικών υδάτων των Ελληνικών νησιών με NAVTEX (13 Φεβρουαρίου 2024).

3. Η τεράστια εγκριθείσα παραγγελία των 23 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ‘’πολεμική προετοιμασία’’ της Τουρκίας αφού πρόκειται να προμηθευτεί 149 ραντάρ AESA, επιπλέον κινητήρες για F16 και τεράστιες ποσότητες πυραύλων αέρος αέρος και αέρος εδάφους.

4. Την 06 Φεβρουαρίου 2024 ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε για νέα αντίληψη του καθορισμού του εναέριου χώρου του Αιγαίου.

5. Το επίσημο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στα

ΜΚΔ θέτει θέμα "τουρκικής" μειονότητας της Δυτικής Θράκης με την 29 Ιανουαρίου 2024.

6. Την ίδια μέρα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ‘’ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη.

7. Στην Ελλάδα έχουν εισέλθει 8.000 παράνομοι

μετανάστες τον Δεκέμβριο του 2023 και 3.995 τον Ιανουάριο του 2024 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της

FRONTEX παρά τους διακανονισμούς και τα μαγειρέματα‘’Καιρίδη’.

8. Η κοινοποίηση στον ΟΗΕ της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Λιβύης την 28 Δεκεμβρίου 2023 να ανακηρύξει Συνορεύουσα Ζώνη 24 νμ προς Βορρά φαίνεται να μην έχει ανησυχήσει την Ελληνική πλευρά που μδεν έχει δείξει καμία πρόθεση να ανταποδώσει την ανακήρυξη Ελληνικής Συνορεύουσας Ζώνης.

9. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας  κατά την επίσκεψη του στην Λιβύη την 15 Ιανουαρίου 2024 προανήγγειλε έρευνες

και εξορύξεις με τουρκικά πλοία στις θαλάσσιες ζώνες του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου του 2019.10. Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του ψευδοκράτους στην Κύπρο με αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ σε όλο το μήκος της Πράσινης Γραμμής από το λιμάνι της Αμμοχώστου την 29 Ιανουαρίου 2024 δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει Ελλάδα και Κύπρο.

 

 

Εφετείο της Τρίπολης: Ακύρωσε το τουρκολυβικό μνημόνιο για τις κοινές έρευνες στα ύδατα της ΛιβύηςNewsroom

Θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά να προχωρήσει σε έναρξη ερευνών σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ

 Λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική και χωρίς δηλώσεις επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στη Τρίπολη και μερικές εβδομάδες από την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού ενέργειας για ενεργοποίηση του τουρκολυβικού μνημονίου για έρευνες από την τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ στις «θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης», το Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης αποφάσισε την ακύρωση του Μνημονίου αυτού.

Το Μνημόνιο το οποίο υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2022 και είχε οδηγήσει σε μια ακόμη κρίση με την Ελλάδα και το διπλωματικό επεισόδιο στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην χώρα (όπου αρνήθηκε να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος προκειμένου να μην συναντηθεί με την ομόλογο του Νάιλα Μανγκους που είχε υπογράψει το μνημόνιο) .

Πάντως, εκ των πραγμάτων και όσο διαρκεί αυτή η αμφισβήτηση του τουρκολυβικού μνημονίου με δικαστικές μάλιστα αποφάσεις για την ακύρωση του, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά να προχωρήσει σε έναρξη ερευνών σε συνεργασία με την τουρκική ΤΡΑΟ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια