Header Ads

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΜΑΣ (Φ. 1880)

 Σαν σήμερα το 1952: Η Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

 
 


18/02/2024

Σαν σήμερα το 1952: Η Ελλάδα εισήλθε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με το δεύτερο κύμα διεύρυνσης, επί κυβερνήσεως Νικόλαου Πλαστήρα. Η χώρα μας διένυε το τρίτο μετεμφυλιακό έτος, ενώ ο κόσμος βίωνε τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς Μιχάλη Κύρκου. Στην αγόρευσή του, ο πρωθυπουργός Πλαστήρας δήλωσε: «Δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχθεί ότι όταν η Ελλάς συμμετέχει εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον μετά των μεγάλων δυνάμεων, αι οποίαι κατοικούνται από ελευθέρους δημοκρατικούς λαούς, αισθάνεται αυτή ασφαλεστέραν… Αι άλλαι θεωρίαι περί ειρηνεύσεων και ουδετερότητος… δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με το γεγονός αυτό».

Στις 14 Αυγούστου του 1974 η οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποσύρει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά τον Αττίλα 2. Σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «…Το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του….»

Έξι χρόνια αργότερα και 70, η κυβέρνηση Ράλλη αποφασίζει την επάνοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ στις 19 Οκτωβρίου 1980. Η απόφαση γίνεται ευμενώς δεκτή από τις δυτικές κυβερνήσεις. Το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων «Τας» μεταδίδει: «Η Ελλάδα ενέδωσε στις πιέσεις των Αμερικανών».

Στο εσωτερικό μέτωπο, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ εκφράζουν την πλήρη και έντονη αντίθεσή τους στην επανένταξη της χώρας μας στις δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας και διοργανώνουν μαχητικά συλλαλητήρια. Ήταν η εποχή του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Το γεγονός ότι, ως χώρα έχουμε 72 χρόνια Ειρήνη, αυτό συνηγορεί επέρ της ένταξης…



Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Επαναφέρουν το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών
 
 

Στο ζήτημα αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου επανέρχονται και πάλι οι Τούρκοι εγείροντας παράλληλα και άλλα θέματα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως τα 6 ναυτικά μίλια αλλά και τον εναέριο χώρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων όλα ξεκίνησαν από την άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ» που πραγματοποίησε πρόσφατα το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας.

Οι Τούρκοι εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες μία NAVTEX με την οποία ουσιαστικά τόνισαν ότι 23 ελληνικά νησιά από τη Θάσο έως και το Καστελόριζο πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Ωστόσο οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν εκεί καθώς εξέδωσαν στη συνέχεια και νέα NAVTEX για αεροναυτική άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο.

Η Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψει την άσκηση αυτή στους Τούρκους εντός των συνόρων της απάντησε ότι θα πρέπει τα τουρκικά μαχητικά να καταθέσουν σχέδια πτήσης και παράλληλα να σεβαστούν τα 10 ναυτικά μίλια (τον εναέριο χώρο της Ελλάδας). Η συγκεκριμένη άσκηση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι Τούρκοι δεν κατέθεσαν ποτέ τα σχέδια πτήσης. Το γεγονός αυτό φανερώνει μία μικρή αλλαγής στάσης των τουρκικών αρχών.

Στο μεταξύ σήμερα ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε αυτό το θέμα λέγοντας παράλληλα ότι καλό είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε κίνηση που προκαλεί εντάσεις.



Ευάγγελος Αποστολάκης : Η Τουρκία υπονομεύει τη Διακήρυξη των Αθηνών

 

 
Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε χθες βράδυ Σαββάτου πως "Η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX με την οποία γίνεται λόγος περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, συνιστούν προκλητικές ενέργειες κλιμάκωσης της τουρκικής πλευράς".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής 'Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσθέτει ότι «αντί η Κυβέρνηση να επαναπαύεται και να θριαμβολογεί για την επίτευξη θετικού κλίματος στις σχέσεις μας, οφείλει να δώσει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη Διακήρυξη των Αθηνών». «Καλούμε την Κυβέρνηση να παράσχει άμεσα ενημέρωση στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί», σημειώνει.


Ελληνοτουρκικά 17.02.2024 - 17:44

Ενημερώθηκε στις: 18.02.2024 - 12:25 
 

Η ExxonΜοbil ετοιμάζει γεώτρηση στην Κρήτη, ενώ οι Τούρκοι είναι σε αναμονή
 

5Apostagma.gr 20.2.2024 Newsroom72

Ο Ερντογάν γνωρίζει τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού στην Κρήτη και θα θελήσει να παίξει το χαρτί της "Γαλάζιας Πατρίδας" που τον καίει πραγματικά αλλά θα αποτύχει πανηγυρικά

Θετικοί φέρονται οι Αμερικανοί του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil, για την διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή Νοτίως της Κρήτης, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για τις περιοχές της παραχώρησης, αναφέρει η εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Η ExxonMobil είχε ανακοινώσει ότι το 2024 θα λαμβάνονταν η επενδυτική απόφαση για γεώτρηση, με στόχο το πρώτο γεωτρύπανο να «χτυπήσει» το 2025, έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν, αλλά οι σεισμικές έρευνες ανάτρεψαν αυτήν την απόφαση ενώ την ίδια στιγμή η CHEVRON ξεκινά κάτι ανάλογο στην Κύπρο.

Από τον Ιανουάριο του 2023, ο αμερικανικός κολοσσός είχε διαβεβαιώσει την Αθήνα πλευρά ότι η τουρκική απειλητική ρητορική δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της εταιρείας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πολύ θετικά και έχουν εντοπιστεί και οι ανάλογοι στόχοι για την γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας.

Με γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη θα “χτυπήσει” ο Ερντογάν;

Η Τουρκία επιδιώκει ενεργό ρόλο στην υπεράκτια ενεργειακή εξερεύνηση της Λιβύης, με στόχο να προμηθεύει αυτή την ΕΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια