Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1877)

 

Ν. Δένδιας για Ερυθρά Θάλασσα: Η Ελλάδα θα προτείνει να αναλάβει τη Διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης

 

 

 Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

Η Ελλάδα θα προτείνει να αναλάβει τη Διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ν. Δένδιας δήλωσε τα εξής:

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Ερυθρά Θάλασσα: Αυξάνονται καθημερινά τα πλοία που εκτρέπονται

Αυξάνεται από μέρα σε μέρα ο αριθμός των δεξαμενοπλοίων που εκτρέπονται από τον Ερυθρά Θάλασσα, σε μεγαλύτερες διαδρομές προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι και την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή. Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση της Oil Brokerage, από την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των πλοίων που εκτρέπονται γύρω από την Αφρική, μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, έχει αυξηθεί σε 100, από 69 που ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξης του 45%. Πρόκειται για τάνκερ που μεταφέρουν περίπου 56 εκατομμύρια βαρέλια αργού και προϊόντων πετρελαίου. Οι αποστολές καθαρών προϊόντων πετρελαίου —όπως καυσίμου τύπου ντίζελ— μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκαν στα 625.000 βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, έναντι 2 εκατομμυρίων που ήταν το σύνηθες υπό κανονικές συνθήκες.

Mεγάλη ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο

Με μεγάλη υπερκάλυψη ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο η πρώτη έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 4 δισ. ευρώ καθώς οι προσφορές που υπεβλήθησαν στο βιβλίο προσφορών ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ. To κουπόνι (επιτόκιο) του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε πέριξ του 3,4% - 3,5% (η επίσημη ανακοίνωση των αναδόχων στο Χρηματιστήριο αναφέρει MS+80 μονάδες βάσης). Με την έκδοση αυτή το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει περίπου το 40% του δανειακού του προγράμματος για φέτος το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κυμανθεί στα 10 δισ. ευρώ.

Εργάζεται μόνο το 34% των γυναικών στην Ελλάδα

Η θέση της σύγχρονης εργαζόμενης στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους αυτή δύναται να στηριχθεί τέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με θέμα:  «Προς μια Κοινωνία Ισότητας των φύλων: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα σήμερα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με κεντρική ομιλήτρια την Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας Έλενα Ντάλι. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων διακεκριμένων ομιλητών, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και η Πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη. Στη χώρα μας έχει σημειωθεί πρόοδος στην ισότητα των φύλων αλλά μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, κυρίως στην προώθηση της απασχόλησης των γυναικών. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 34% των γυναικών της χώρας μας απασχολούνται, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 42%.

Γερμανία: Η οικονομία πληρώνει το τίμημα του φρένου χρέους

«Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα του πολύ σκληρού φρένου χρέους (…) Η καλύτερη λύση θα ήταν η άμβλυνση αυτού του κανόνα», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Pierre-Olivier Gourinchas σε συνέντευξή του σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα, ανάμεσά τους και η εφημερίδα Handelsblatt. «Οι ανάγκες διαρθρωτικών δαπανών της Γερμανίας αυξάνονται, είτε αυτές αφορούν την προστασία του Κλίματος, την αμυντική πολιτική ή την ενεργειακή ανεξαρτησία», εξηγεί αποδοκιμάζοντας το γεγονός ότι η Γερμανία θυσιάζει επενδυτικές δαπάνες για να στηρίξει την ανάπτυξη. Ακόμη περισσότερο που η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία έχει τα μέσα για να το κάνει: «Η Γερμανία βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από ορισμένους ευρωπαίους εταίρους της. Το γερμανικό χρέος βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο», τονίζει ο οικονομολόγος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr, Οικονομικός Ταχυδρόμος, moneyreview.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια