Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1868)

 “Μεταρρύθμιση στην πράξη και για όλους” επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, στα Γιάννενα


 

 
 
“Η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο στις Περιφέρειες και στους δήμους, αφορά στα πάντα και συνδέεται όχι με την ανάπτυξη, αλλά με την επιβίωση της πατρίδας μας. Πρέπει να αλλάξουν όλα, στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αλλά και στο κεντρικό κράτος και τις διάφορες εκφράσεις εξουσίας του -κι αυτό αποτελεί και το ‘στοίχημα’ της σημερινής κυβέρνησης”.

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε παρέμβασή του -στη θεματική ενότητα “Μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή διακυβέρνηση στην πράξη”- κατά το πρόσφατο 9ο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στα Γιάννενα, οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος γενικότερα στο εν λόγω συνέδριο, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε ότι αυτό “έληξε απότομα και χωρίς εξαγωγή πορισμάτων”, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως “με διάφορες ‘αστείες’ δικαιολογίες δεν δόθηκε ο λόγος στους συνέδρους προκειμένου να τοποθετηθούν στο σοβαρότερο από τα ζητήματα, όπως τα οικονομικά θέματα και η οικονομική καχεξία των Περιφερειών εν γένει, πράγμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκα, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι σύνεδροι”.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε την εκτίμηση, ωστόσο, πως “εξ όσων ειπώθηκαν από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη, δεν προκύπτει ότι θα αλλάξει ο βηματισμός ως προς τα οικονομικά θέματα των Περιφερειών, με συνέπεια βεβαίως αυτές να εξακολουθήσουν να αποτελούν τους ‘φτωχούς συγγενείς’ και απολύτως εξαρτώμενες από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση”.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, το απόγευμα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου της ΕΝΠΕ, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σε παρέμβασή του στη θεματική ενότητα “Μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή διακυβέρνηση στην πράξη”, επισήμανε πως “η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο στις Περιφέρειες και στους δήμους, αφορά στα πάντα και συνδέεται όχι με την ανάπτυξη, αλλά με την επιβίωση της πατρίδας μας -αυτό το κράτος πρέπει να αλλάξει, η μεταρρύθμιση είναι ένα ‘αγώνισμα’ που αφορά όλους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας για να σημειώσει στη συνέχεια:

“Πρέπει να αλλάξουν όλα, στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αλλά και στο κεντρικό κράτος και τις διάφορες εκφράσεις εξουσίας του -κι αυτό αποτελεί και το ‘στοίχημα’ της σημερινής κυβέρνησης”.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν “τεράστιες” αντιδράσεις, σημείωσε όμως ότι “δεν είναι εύκολο να αλλάξει το κράτος, σε όλες τις εκφράσεις του, αν δεν υπάρξει σύγκρουση και ρήξη με τα κάθε είδους συμφέροντα που επωφελούνται από την υφιστάμενη κατάσταση”.

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ειδικότερα, “η μεταρρύθμιση αποτελεί ‘σλόγκαν’, αρέσει ως σύνθημα, αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα στο κράτος, με συνέπεια να αποβαίνει δύσκολη η συνεννόηση για τον αυτοδιοικητικό αιρετό με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, με τα υπουργεία -επικρατεί ένας λαϊκισμός που κυριαρχεί σε πάρα πολλά επίπεδα” τονίζοντας στη συνέχεια:

“Η ιδεολογία μου είναι γνωστή και αναγνωρίζω ότι η κυβέρνηση έχει καλή θέληση, αλλά ανταποκρίνονται οι κρατικές δομές σε αυτή την θέληση; Μιλώντας ενδεικτικά, για ποια μεταρρύθμιση στις Περιφέρειες μιλάμε, με ποιο ανθρώπινο δυναμικό; Χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση, με την διατήρηση της προσωρινότητας διευθυντών και γενικών διευθυντών -οι οποίοι εν τέλει τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, άγνωστο για ποιον λόγο-, με πεπαλαιωμένους οργανισμούς λειτουργίας, με ενιαίο μισθολόγιο βασισμένο αποκλειστικά στον χρόνο υπηρεσίας και μόνο. Συμβάλλουν όλα αυτά άραγε στην μεταρρύθμιση και στην εξέλιξη;” αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας.

Καταλήγοντας στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υπογράμμισε πως “χωρίς χρήματα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εξέλιξη, ούτε μεταρρύθμιση”, ενώ αναφερόμενος στις αρμοδιότητες των Περιφερειών παρατήρησε, ότι αυτές περιορίζονται σε διαδικαστικού ή τεχνοκρατικού χαρακτήρα αντικείμενα -“η ενασχόληση με τα θέματα της Παιδείας αρχίζει και τελειώνει με τη συντήρηση των κτηριακών υποδομών, ενώ θα μπορούσε στις Περιφέρειες να δοθεί η αρμοδιότητα, λόγου χάριν, για την προσχολική αγωγή ή για τις σχολές του ΟΑΕΔ ή για την Πρόνοια” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Π. Νίκας.



Κριτήριο του πολιτισμού μας η συμπεριφορά μας προς τα αμεα, σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, στην 1η Παμπελοποννησιακή Συνέλευση για την δράση “Αγησίλαος” στο Λουτράκι

 
 
 
“Ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη συμπεριφορά μας προς τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, ό,τι δομές και να έχουμε, αν αυτός που πλησιάζει τα παιδιά και τους ανθρώπους με ανάγκες δεν διαθέτει αγάπη, δεν μπορεί να βοηθήσει”.

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας, το πρωί σήμερα Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στην 1η Παμπελοποννησιακή Συνέλευση που διοργανώθηκε στο Λουτράκι -στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο- προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης “Αγησίλαος” για την καταπολέμηση των διακρίσεων και προώθηση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους που διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οπως δήλωσε, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, “ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη συμπεριφορά μας προς τα αμεα, προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, για να σημειώσει ότι από την πολύχρονη θητεία του ως αυτοδιοικητικός -στην πρωτοβάθμια, αλλά και την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση-, “έχω συνείδηση και του προβλήματος, αλλά και των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα”.

Ο Π. Νίκας αναγνώρισε ότι στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματικά γίνει βήματα αναφορικά με τα άτομα μεα, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα εναρμόνισε τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους η στήριξη των αμεα και των δικαιωμάτων τους.

Τα βήματα αυτά, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι έγιναν τόσο στο επίπεδο των επιδομάτων, όσο -και κυρίως- στο επίπεδο της εκπαίδευσης, με τα ειδικά σχολεία, ενώ πλέον και τα ιδρύματα λειτουργούν πολύ καλύτερα, όπως είπε, τονίζοντας πάντως πως “χρειάζεται βεβαίως να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα“, καυτηριάζοντας παράλληλα συμπεριφορές και φαινόμενα εκμετάλλευσης των αμεα που δυστυχώς εξακολουθούν να αμαυρώνουν την κοινωνία μας.

Ως προς τα πεπραγμένα της Περιφέρειας αναφορικά με τα ζητήματα πρόνοιας για τα αμεα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αγησίλαος” για το οποίο διατέθηκαν 1.417.000 ευρώ μέσα από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, ενώ στάθηκε στην εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού -πλέον και βουλευτή- στο πλαίσιο του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής “Διατροφή” στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Το εν λόγω πρόγραμμα, είπε ο περιφερειάρχης αφορά στην σίτιση και προώθηση υγιεινής διατροφής σε μαθητές μεα στα ειδικά σχολεία καθώς και σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου -περί τα 1.200 παιδιά συνολικά-, που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό πρόγραμμα σίτισης.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας αναφέρθηκε στην υποστήριξη από την Περιφέρεια ενός προγράμματος πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εκπαιδευτικής – Διαχειριστικής ΑΜΚΕ “Λυσώ”. Ο περιφερειάρχης μίλησε για την σημαντική και εξαιρετικά ανθρώπινη προσφορά στον συνάνθρωπο και το συνολικό κοινωνικό έργο που επιτελεί “Ο Κήπος της Λυσούς”, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων με νοητική υστέρηση και ελαφρά αναπηρία στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Οπως τόνισε, “παρόμοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να διαχυθούν, θα πρέπει να στηριχθεί το εθελοντικό κίνημα υποστήριξης των παιδιών, των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη. Αλλά ό,τι δομές και να έχουμε, εν αρχή ην η αγάπη. Αν δεν διαθέτει αγάπη αυτός που πλησιάζει τα παιδιά, τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα και ανάγκες, δεν μπορεί να βοηθήσει” σημείωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια στηρίζει και το “Ευθύμειο” Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες στην Κόρινθο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας και των εθελοντικών δομών της.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε μνεία στο έργο που έχει επιτελέσει ο Αγγελος Χρονάς ως αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Υγείας και Πρόνοιας, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την εξαιρετική συνεργασία της Περιφέρειας τόσο προς τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη, καθώς και προς τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου Νίκο Καραλή, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Στη σημερινή συνέλευση -στην οποία, μεταξύ άλλων, παρέστησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης και ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης- παρουσιάστηκαν ακόμα ο σχεδιασμός μελλοντικών δράσεων στο πλαίσιο της δράσης “Αγησίλαος”, η οποία υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Μάιο του 2021 μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.



Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην Π.Ε. Κορινθίας για παρέμβαση της Περιφέρειας στην περιοχή του Σχίνου

 
 
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο, με πρόεδρο της Τ.Κ. Σχίνου Δημήτρη Λάμπρου.

Η συνάντηση, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Χάρη Βυτινιώτη και της εντεταλμένης για θέματα Πολιτισμού περιφερειακής συμβούλου Αθηνάς Κόρκα, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας- αφορούσε σε προβλήματα με φερτά υλικά που οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σώρευσαν σε σημεία του οδικού δικτύου της πιο πάνω πυρόπληκτης περιοχής του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, για την απομάκρυνση των οποίων χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ζήτησε να γίνει αυτοψία στην πιο πάνω περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος έτσι ώστε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να υπάρξει εισήγηση για τον τρόπο δράσης, ενώ συνέστησε να διατυπωθεί παράλληλα και αίτημα προς τη Σχολή Μηχανικού να συνδράμει με τα βαρέα της μηχανήματα.

Εξ άλλου, ο Π. Νίκας είχε συνεργασία με υπηρεσιακά στελέχη από την Διεύθυνση Πρόνοιας της Π.Ε. Κορινθίας σχετικά με ζητήματα που έχουν προκύψει σε περιοχή του Δήμου Βέλου – Βόχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια