Header Ads

Η Κόρινθος έγινε μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ιστορικών Πόλεων (Φ. 1868)

 

Με την από 22.11.2023 επιστολή του Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Ιστορικών Πόλεων που εδρεύει στο Κιότο Ιαπωνίας και Δημάρχου του Κιότο KADOKAWA Daisaku, γνωστοποιήθηκε στον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο η αποδοχή της αίτησης να γίνει η Κόρινθος μέλος της Παγκόσμιας Ομάδας Ιστορικών Πόλεων (League of Historical Cities-LHC).

 



Οι ενέργειες και οι δράσεις της «Κορίνθου ως Πόλης που Μαθαίνει» οδήγησαν σε αυτήν την επιτυχή έκβαση του αιτήματος.

Το βασικό θέμα αυτής της ομάδας πόλεων, όπως καθορίσθηκε στο τελευταίο συνέδριο του δικτύου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στην Andong της Νότιας Κορέας, ήταν το πώς μια ιστορική πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να σχεδιάσει καλύτερα τη σύγχρονη πολιτική της για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Η ανάγκη και μόνον δημιουργίας ενός παγκόσμιου δικτύου ιστορικών πόλεων και οι προβληματισμοί που τίθενται στα συνέδριά του (18 συνολικά έως σήμερα) αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα των πόλεων και δη αυτών με μεγάλη ιστορία, όπως η Κόρινθος, είναι κοινά. Οι πόλεις αναζητούν τη σύγχρονη εκδοχή τους και τον επαναπροσδιορισμό τους μέσα στον ιστορικό χρόνο αξιοποιώντας συνέργειες, κοινές δράσεις, αλληλεπιδρώντας με τάση εξωστρέφειας, πάντα όμως, με στόχο την ανάπτυξη.

Η Κόρινθος οφείλει να αξιοποιήσει αυτήν την επιτυχία της τωρινής Δημοτικής Αρχής του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου και των συνεργατών του, βαδίζοντας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον δρόμο που άνοιξε με τη συμμετοχή της σε ένα ευρύ δίκτυο πόλεων ανά τον κόσμο. Εξάλλου, μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη δική τους προσπάθεια μετ-εξέλιξης.

Για τους ενδιαφερομένους, η Γραμματεία της LHC εκδίδει το δελτίο «Παγκόσμιες Ιστορικές Πόλεις», προκειμένου να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους αναγνώστες, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιούνται από τις πόλεις-μέλη. Το δελτίο στοχεύει επίσης στην προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των πόλεων-μελών. Ας δούμε όμως τις πόλεις-μέλη του δικτύου ανά Ήπειρο:

Αφρική: Αλεξάνδρεια, Αλγέρι, Fes, Γκίζα, Λούξορ, Τύνιδα

Ασία: Andong, Buyeo, Τσενγκντού, Τσιάνγκ Μάι, Dujiangyan, Gongju, Gyeongju, Ανόι, Himeji, Kaesong, Καμακούρα, Καναζάβα, Κατμαντού, Kurunegala, Κιότο, Λαχώρη, Μασούντα, Ματσούε, Ναντζίνγκ, Νάρα, Σουβόν, Taichung, Ταϊνάν, Ουλάν Μπατόρ, Βαρανάσι, Vigan, Vyas, Wuxi, Xi'an, Γιανγκόν, Yangzhou, Γιογκιακάρτα, Zhengzhou

Ευρώπη: Άλμπα Ιούλια, Άμστερνταμ, Αθήνα, Bad Ischl, Βαρκελώνη, Μπορντό, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Τσερνίβτσι, Κολόνια, Κωνστάντζα, Κόρδοβα, Δουβλίνο, Εδιμβούργο, Φλωρεντία, Γενεύη, Χέλσινγκμποργκ, Ιάσιο, Izhevsk, Καζάν, Klaipeda, Κρακοβία, Κουτάισι, Κίεβο, Λισαβόνα, Λιουμπλιάνα, Λούτσκ, Λβιβ, Μινσκ, Μονπελιέ, Μτσχέτα, Λευκωσία, Niš, Νόριτς, Οδησσός, Παρίσι, Πράγα, Ρίγα, Ρώμη, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Σεράγεβο, Sheki, Σούσα, Νοτιοανατολική Περιφέρεια της Μάλτας, Στρασβούργο, Τασκένδη, Termez, Η Χάγη, Βέλικο Τάρνοβο, Βενετία, Βιέννη, Βλαδίμηρος, Ζάγκρεμπ

Λατινική Αμερική: Καρχηδόνα, Κουένκα, Κούσκο, Γκουανταλαχάρα, Πόλη του Μεξικό

 

Δεν υπάρχουν σχόλια