Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1867)

 

 















 

 

Επισημάνσεις για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων

 
Kάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο εορτασμός, γράφει το σχετικό Κυβερνητικό δελτίο τύπου, καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 21ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στις 08:00 το πρωί η επίσημη Έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Σε όλη την επικράτεια πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις: Γενικός Σημαιοστολισμός των Μονάδων, Στρατιωτικών Καταστημάτων και Πολεμικών Πλοίων, από 08:00 μέχρι και την δύση του ηλίου, ενώ έγιναν Δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών και άλλες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα τηρήθηκε και στον νομό μας, αλλά με συμμετοχή μικρού αριθμού παρόντων, που ήταν σχεδόν μόνον υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέχρις εδώ φαινομενικά όλα είναι καλά, πλην όμως γενικά έχουμε κάποιες επισημάνσεις και εξηγούμαι: Δεν είναι αληθές ότι ο εορτασμός καθιερώθηκε για πρώτη φορά, όπως αφήνεται να εννοηθεί, μετά τη μεταπολίτευση το 1975. Προϋπήρχε και εορτάζετο κάθε δεκαπενταύγουστο σε συνδυασμό με τον εορτασμό της Παναγίας Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολέμους. Ημέρα Αργίας. Κι αυτό γιατί ήταν Πάνδημος ο εορτασμός τόσο προς τιμή της Παναγίας όσο των Ενόπλων Δυνάμεων και της Νίκης επί της Κομμουνιστικής Ανταρσίας στο Βίτσι και στον Γράμμο.
Ενθυμούμαι πως την Ημέρα εορτασμού της Παναγίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, όλα ήταν αρμονικά και Εθνικά δεμένα μεταξύ τους. ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ. ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΜΕΣΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!.
Τι έγινε μετά από την εσκεμμένη μεταβολή είναι φανερό. Ο σκοπός αποδυνάμωσης του θρησκευτικού φρονήματος και των Ενόπλων Δυνάμεων δια της μεταφοράς σε ημέρα ήσσονος εορτασμού και μάλιστα σε ημέρα εργασίας; Πέτυχε στον στόχο του. Όπως όλα συμβαίνουν τις τελευταίες δεκαετίες τα πάντα στοχεύουν στην αποεθνοποίηση, στην κατάλυση και μείωση της Πίστης προς την Ορθοδοξία και την εξόντωση των Ελληνοχριστιανικών Αξιών από την πράξη και το λεξιλόγιό μας. Υπάρχουν και άλλες επισημάνσεις, αλλά θα παραμείνουμε στην εξής. Επιβάλλεται όμως, να βρεθεί ένας Στρατιωτικός Ηγέτης να απαιτήσει την επαναφορά του εορτασμού στην πρότερη κατάσταση. Θα βρεθεί ή θα περιμένουμε την εφαρμογή της Θείας δικαιοσύνης;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 





Η «Ομερτά» για τον «Τύμβο Καστά»



Υπέπεσε στην αντίληψή μου ανασκαλίζοντας τα αρχεία της ΦΩΝΗ ΜΑΣ το παρακάτω απόσπασμα από δημοσίευμα: « Οκτωβρίου 1, 2015: Τα πιο εντυπωσιακά από τα ευρήματα που δημοσιοποιήθηκαν ήταν, οπωσδήποτε, τα εγχάρακτα μονογράμματα του Αντιγόνου του μονόφθαλμου (382-301 π.χ.) – Η κυρία Περιστέρη σημείωσε ότι οι εργασίες συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων συνεχίζεται στο μουσείο. Αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι, είτε απαξίωναν συνολικά το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, είτε το χρονολογούσαν σε περίοδο πολύ μεταγενέστερη από την Μακεδονική έδωσαν οι κύριοι υπεύθυνοι της ανασκαφής με ομιλίες τους σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου με τίτλο Ερευνώντας τον Τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014».Χρησιμοποιώντας ως αδιάψευστα τεκμήρια ορισμένα κρίσιμα νέα δεδομένα, κατ’ αρχήν η επικεφαλής της ανασκαφής, η αρχαιολόγος κυρία Κατερίνα Περιστέρη, κυρίως όμως ο αρχιτέκτονας κ. Μιχάλης Λεφαντζής, αποκάλυψαν ότι ο Τύμβος είναι έργο του Δεινοκράτους, του τελευταίου τετάρτου του 4ου προ Χριστού αιώνα -όπως, άλλωστε, ανέκαθεν υποστήριζαν

Ο Δεινοκράτης (ή Στασικράτης) υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλεξάνδρου, θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους αρχιτέκτονες της αρχαιότητας -και οπωσδήποτε της ελληνιστικής εποχής. Ανέλαβε το έργο στην Αμφίπολη κατ’ επιθυμία και εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος θέλησε με διάφορα ηρώα ανά τον κόσμο να τιμήσει τον αδελφικό του φίλο, πιστό συνοδοιπόρο και συμπολεμιστή Ηφαιστίωνα, επιβάλλοντας, μάλιστα, τη λατρεία του περίπου ως ημίθεου. Τα πιο εντυπωσιακά από τα ευρήματα που δημοσιοποίησαν για πρώτη φορά το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της ανασκαφικής ομάδας ήταν, οπωσδήποτε, τα εγχάρακτα μονογράμματα του Αντιγόνου του Μονόφθαλμου (382-301 π.Χ.) ο οποίος παρέλαβε το έργο αμέσως μετά την αποπεράτωσή του, καθώς και επιγραφές με το όνομα του Ηφαιστίωνα. Τα σημάδια αυτά, τα οποία βρέθηκαν σε διάφορα σημεία μέσα και έξω από το ταφικό μνημείο αποκλείουν οριστικά οποιαδήποτε άλλη χρονολόγησή του πέραν της Μακεδονικής περιόδου...»
Το δημοσίευμα αναφερόταν σε συγκεκριμένα ευρήματα Αρχαιολογικού περιεχομένου, που αποδείκνυαν τη συσχέτιση με τον Ελληνισμό, την Ελληνική Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο… Εδώ και οκτώ χρόνια δεν βλέπω να δημοσιεύονται από δημόσιες Αρχές κάποιες πληροφορίες σχετικά με το Ταφικό Μνημείο Κάστα Αμφίπολης και αναρωτιέμαι: Τι συνέβη ή τι συμβαίνει και εφαρμόστηκε η Ιταλική Μετρά στην Ελλάδα; Ποιος ή ποιοί κρύβονται οι τόσον ισχυροί που επέβαλαν αφωνία στο Εθνικό αυτό Ελληνικό Αρχαιολογικό Εύρημα; Μπορεί κάποιος να δώσει μια εξήγηση;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»






Εκρηκτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή…


Όπως έχετε προσέξει αναφέρομαι συχνά ανάλογα με την επικρατούσα διεθνή κατάσταση σε γεωπολιτικά θέματα, που έχουν σχέση με την Πατρίδα μας, αλλά και γενικότερα. Μας καθησυχάζει το «Σύστημα» που διοικεί την ανθρωπότητα, αλλά αυτοί που κρύβονται στις σκιές μας θεωρούν όλους αναλώσιμους. Πίστη μου είναι αυτό που έχω μάθει και ενστερνίζομαι ότι, « ο καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης».

Αποδέχομαι ότι ο περιφερειακός Τύπος είναι αντίσταση ποιότητας. Σε μια δύσκολη περίοδο που κυκλοφορούν τα fake news, ενώ το διαδίκτυο έχει καταλάβει τη σκέψη μας και ποδηγετεί τα πάντα, ο περιφερειακός Τύπος μπορεί να παίξει το ρόλο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, αλλά και της προστιθέμενης αξίας στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, που έχουν σχέση με την ελπίδα της επιβίωσης. « Ο τοπικός Τύπος γνωρίζει από πρώτο χέρι τα θέματα, μπορεί να τα παρουσιάζει χωρίς στρεβλώσεις, είναι κοντά στον πολίτη», έχουν υποστηρίζει προγενέστεροι από εμάς.

Ευρισκόμενος μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή δεν μπορώ να παραμείνω αδιάφορος και να ρίχνω στάχτες στα μάτια σας με ειδήσεις του γλυκού νερού.

Οι Αμερικανοί ξέρουν τι έρχεται από την Τουρκία και το Ιράν, πού μπορεί να εξελιχθεί το θαλασσινό κομβόι των 1000 πλοιαρίων που ξεκίνησαν σήμερα από την Τουρκία. Τα πλοιάρια αυτά με προορισμό τα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου απέναντι από λιμάνι πόλεως του Ισραήλ πλέουν με σκοπό να εμποδίσουν τον εφοδιασμό και εξοπλισμό της χώρας, παίρνοντας τη θέση της ΧΑΜΑΣ. Όταν αυτές τις ημέρες υπάρχει ένα άλλο εκρηκτικό σκηνικό που απλώνεται στη Μεγαλόνησο Κύπρο με την μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών, πυρομαχικών, πλοίων, εξοπλισμού και στρατού χρησιμοποιώντας την Βρετανική Βάση της Δεκέλειας, δεν επιτρέπεται να μην το λαμβάνω υπόψη μου και να μην το μοιραστώ μαζί σας.

Το Ισραήλ δεν είναι μία τυχαία χώρα. Έχει προϊστορία, την πολυετή περιπλάνηση, τον νικηφόρο πόλεμο των έξι ημερών και το κτύπημα στους Τούρκους στο Mavi Marmara. Δεν θα ανεχθούν τα παιχνίδια του Ερντογάν και του Πούτιν με ό,τι αυτό συνεπάγεται Πού πάμε;;;

  Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ» 

 



Η Ετήσια Έκθεση της ΕΥΠ και το έργο της


«Εισάγοντας, για πρώτη φορά, στην χώρα μας μια πρακτική που ακολουθούν και άλλες Υπηρεσίες Πληροφοριών του εξωτερικού», αναφέρει στο 5Apostagma.gr ο Μαρίνος Γκασιάμης:

«Στη δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεσης Προτεραιοτήτων και Τομέων Δράσης για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2022 - Αύγουστος 2023 (Annual Report) προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), εισάγοντας, για πρώτη φορά, στην χώρα μας μια πρακτική που ακολουθούν και άλλες Υπηρεσίες Πληροφοριών του εξωτερικού» αναφέρει σε μια από τις σπάνιες ανακοινώσεις της η ΕΥΠ.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας πως: «Σε μια εποχή, που, υπό το φως της τρέχουσας επικαιρότητας, συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο η σημασία, που έχει για την ασφάλεια κάθε χώρας και ιδίως για την Ελλάδα, η έγκαιρη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, η Έκθεση παρέχει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για το πολύπλευρο έργο που πραγματοποιεί καθημερινά η Υπηρεσία για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Στην Έκθεση αποτυπώνονται οι κύριες προτεραιότητες και οι βασικοί τομείς δράσης της Ε.Υ.Π. και περιγράφονται συνοπτικά κίνδυνοι που αντιμετωπίστηκαν στα πεδία εξωτερικών απειλών, κατασκοπευτικών δράσεων, τρομοκρατίας, παράνομης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, κυβερνοασφάλειας και νέων τεχνολογιών, αλλά και η προετοιμασία της Υπηρεσίας για τις ποικίλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Επιπλέον, αναφέρονται σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τη μετεξέλιξη της Υπηρεσίας, όπως νομοθετικές πρωτοβουλίες, διαδικασίες αναδιάρθρωσης και ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού, με παράλληλη ιδιαίτερη μέριμνα για τη διαρκή εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και ατομικών δικαιωμάτων.

Βεβαίως, η ετήσια Έκθεση είναι αναπόφευκτα επιλεκτική και ελλειπτική, ακριβώς όπως απαιτεί η φύση μιας Υπηρεσίας Πληροφοριών. Περιλαμβάνει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία, που, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία και αποτελεσματικότητά της, βοηθούν στην κατανόηση, όχι μόνο του τρόπου δράσης και των προτεραιοτήτων της Ε.Υ.Π., αλλά και της σημασίας της Εθνικής Ασφάλειας για τη χώρα, του εύρους των σύγχρονων απειλών και της ανάγκης για αποτελεσματικά μέτρα προστασίας».

Επισημαίνεται ότι πριν από δεκάδες χρόνια η πρώην Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) τελούσε υπό Στρατιωτική Διοίκηση του ΓΕΕΘΑ, η οποία δούλευε άψογα για την γενικότερη Ασφάλεια των πολιτών και του Ελληνικού Κράτους. Οι Πολιτικοί την «μεταρρύθμισαν», ανέλαβαν την διοίκηση και την υποβάθμισαν με τα κομματικά τους παιχνίδια. Η Έκθεση αυτό το κενό αμφισβήτησης της ακεραιότητας πάει να καλύψει… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




Δεν υπάρχουν σχόλια