Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1867)

 Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα

Την απουσία εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα από σειρά κυβερνήσεων, συνέπειες της οποίας αποτελούν, μεταξύ άλλων, “η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των καλλιεργειών, καθώς και τα ελλείμματα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων” διαπιστώνει, ανάμεσα σε άλλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε ψήφισμά του, μετά από την συζήτηση για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, η οποία προηγήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του σώματος, προχθές Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, με το ίδιο ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί, μεταξύ άλλων, “να εκχωρηθούν από το υπουργείο οι αρμοδιότητες της αγροτικής πολιτικής, για την ενίσχυση του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, μεταφέροντας βέβαιια τους αντίστοιχους πόρους καθώς και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό”.

Αιτείται επίσης το σώμα “άμεση αποκατάσταση των λαθών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη μειωμένη προκαταβολή των ενιαίων ενισχύσεων που δόθηκαν στους παραγωγούς”.


Συναντήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην Κόρινθο

 


 Συνάντηση και συνεργασία είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στην Κόρινθο, με τον μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο.

Αντικείμενο αποτέλεσε η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Κορίνθου για την δημιουργία ενός διορθόδοξου πνευματικού ιδρύματος και συνεδριακού κέντρου, σε έκταση 35 στρεμμάτων στην περιοχή του Λουτρακίου.

Κατά τη συνάντηση, παρουσία και υπηρεσιακών στελεχών από την ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, εξετάστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης του πιο πάνω έργου από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 και -σε συνεργασία με την κυβέρνηση- από το τομεακό πρόγραμμα του αρμόδιου υπουργείου.

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας είχε συνάντηση με την πρόεδρο Μαρία Χρισταρά και στελέχη της διοίκησης του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Τεχνών και Πολιτισμού της Κορίνθου – Foundation Kalou.

Οπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει το εν λόγω Ιδρυμα, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τους, με αντικείμενο δράση ενθάρρυνσης της ανάπτυξης της τέχνης της μουσικής στην ΠΕ Κορινθίας.

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην WTM London 2023 το τριήμερο 6 με 8 Νοεμβρίου

 


Στην έκθεση WTM London 2023 (World Travel Market London 2023), που έλαβε χώρα στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα – το τριήμερο από τις 6 ώς και τις 8 Νοεμβρίου-, μετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με μπουθ  στο εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ.

Τον χώρο της Περιφέρειας, την οποία εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, συνδοευόμενη από υπηρεσιακά στελέχη, επισκέφθηκε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, με την οποία η αντιπεριφερειάρχης συζήτησε σχετικά με τις προοπτικές και τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου του καταδυτικού και του αναρριχητικού τουρισμού και την δημιουργία των σχετικών υποδομών.

Ακόμα, επισκέψεις πραγματοποίησαν ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, τουριστικοί πράκτορες, bloggers και δημοσιογράφοι Τουρισμού, oι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά με τις καμπάνιες προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου με θεματικές -μεταξύ άλλων- όπως τα Wine Tourism, Mani Sightseeing και Αncient Corinth archaeological sites, όπως και εκπρόσωποι από τις ΜΚΤ Greece και GTP (Greek Travel Pages).

Εξ άλλου, στο πλαίσιο του sustainability marathon που διοργάνωσε το γραφείο ΕΟΤ του Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας -που μέσω της πλατφόρμας ΤΤG απευθυνόταν σε επιλεγμένο κοινό τουριστικών πρακτόρων και media- η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Aννα Καλογεροπούλου παρουσίασε το Festival Peloponnese Food Stories (tasting sustainability in Peloponnese) το οποίο εμπεριείχε δράσεις βιωσιμότητας για zero waste food και zero kilometres σε ό,τι αφορά στα τοπικά προϊόντα και τις ενέργειες ώστε να καταλήγουν από το χωράφι κατ’ ευθείαν στους καταναλωτές.

Ακόμα, η αντιπεριφερειάρχης συμμετείχε και σε gala dinner για τα greek travel awards που διοργανώθηκε από τον ΕΟΤ και παρουσίασαν οι νικητές του BBC master 2019 Irini Tzotrzoglou και του Celebrity Masterchef 2016 Alexis Conran.

 

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Αθήνα

 

Παρουσία θα έχει -για μία ακόμα χρονιά- η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας, που υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 1η έως και 3 του ερχόμενου Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει με περίπτερο στην εν λόγω διοργάνωση, στο οποίο θα φιλοξενηθούν όσοι μελισσοκόμοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μετάσχουν μέσω της Περιφέρειας στο φετινό 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας.

Στόχος της Περιφέρειας είναι, μέσω της παρουσίας της σε ευρέως αναγνωρισμένες εκθέσεις και φεστιβάλ, να προβάλει και να προωθήσει προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, να ενισχύσει το εμπόριο και τις εξαγωγές και να συμβάλλει στη διεύρυνση των συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Φεστιβάλ αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό στον τομέα του και τη σημαντικότερη εκδήλωση του μελισσοκομικού τομέα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

 

Σύμβαση για παρεμβάσεις στην πυρόπληκτη περιοχή του Σχίνου

 

 

Έργα αντιπυρικής προστασίας στον οικισμό του Σχίνου είναι το αντικείμενο σύμβασης που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η εν λόγω σύμβαση, με συνολική δαπάνη 71.221,77 ευρώ, προβλέπει εργασίες στα όρια των οικισμών Πίσσια και Σχίνος και συγκεκριμένα παρόδιους καθαρισμούς σε συνολική έκταση 66,12 στρέμματα και συντήρηση οδικού δικτύου συνολικού μήκους 3,5 χιλιομέτρων.

 

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο 9ο συνέδριο της ΕΝΠΕ που θα γίνει στα Γιάννενα το διήμερο 22 και 23 Νοεμβρίου

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μεταβαίνει στα Γιάννενα αύριο το μεσημέρι, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του 9ου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας).

Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου, θέμα του οποίου είναι “Οι Περιφέρειες στη νέα εποχή” θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, ενώ από πλευράς του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας θα κάνει παρεμβάσεις σε όλες τις θεματικές που θα αναπτυχθούν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια