Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1859)





ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ.ΔΙΟΝΥΣΙΟ

 

 Προσκληθείς από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κορίνθου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, τέλεσε χθες Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023, Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου Δικαστικού έτους στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου, παρουσία του Εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου κ Λάμπρου Πατσαβέλλα, του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου κ. Αποστόλου Δεληγιάννη, της Διευθύνουσας του Πρωτοδικείου Κορίνθου και Προέδρου Πρωτοδικών κ. Αναστασίας Ξηρογιάννη, της Προέδρου Πρωτοδικών κ. Ελπίδας Κυρίμη, της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Παναγιώτας (Πένυς) Επιβατινού, των Δικαστικών Εισαγγελικών Λειτουργών, των Δικαστικών Υπαλλήλων και πολλών Δικηγόρων, μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απευθυνόμενος προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς επεσήμανε την σπουδαιότητα του να λαμβάνουμε την ευλογία του Θεού πριν από οποιαδήποτε δράση μας και τους υπενθύμισε την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο λεχθέν του Αποστόλου Παύλου: «η δικαιοσύνη είναι η καθολική αρετή, και λέγεται, και νομίζεται, και είναι», δηλαδή, αν διαβάσουμε την λέξη «δικαιοσύνη» στην Αγία Γραφή, εννοούμε τον ίδιο τον Θεό, γιατί σε Αυτόν υπάρχει όλη η αρετή και συνεπώς ο ενάρετος άνθρωπος είναι δίκαιος, ο δε άνθρωπος που υπεκφεύγει της δικαιοσύνης (πάσης αρετής) υπάρχει αυτοκατάκριτος.
Αναφερόμενος στην συνέχεια στο Χρυσοστομικό «πολλοῦ πόνου δεῖται καὶ νηφούσης ψυχῆς … Πολλὰ γάρ ἐστι τὰ συσκιάζοντα τὸ δίκαιον» κατέδειξε τον κόπο και την εγρήγορση της ψυχής, που απαιτείται στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς πολλά σκιάζουν το δίκαιο και το καθιστούν δυσκολοδιάκριτο για τα ανθρώπινα μέτρα, γι’ αυτό μέλημα όλων μας είναι να το διακονήσουμε ως την ανωτάτη αρετή.
Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την σύντομη αναφορά του μνημονεύοντας τον αοίδιμο προκάτοχό του, τον από Κορίνθου Αρχιεπίσκοπο, Αντιβασιλέα και Πρωθυπουργό κυρό Δαμασκηνό Παπανδρέου, ο οποίος ανήγειρε το Δικαστικό Μέγαρο που μας φιλοξενεί, υπενθυμίζοντας ότι Εκκλησία, Πολιτεία και Δικαιοσύνη, πάντοτε συνυπήρχαν και συνεμπορεύοντο αρμονικά, γεγονός που επιβάλλεται να συμβαίνει και σήμερα, ευχόμενος από καρδιάς στους Δικαστικούς μας «καλή δύναμη» στο έργο τους και ο Θεός να είναι πάντοτε μαζί τους!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΠΡΙΝΙΑ

 

Στον Ι. Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου «Παναγία Γιάτρισσα» Λουτρακίου τέλεσαν το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία και το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτ/ρου π. Παναγιώτου Μπρίνια.
Πριν την τέλεση του Ι. Μνημοσύνου ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομιλών προς τα παιδιά, τα εγγόνια, τους οικείους και τους Ενορίτες του Ι. Ναού, που επί δεκαετίες διακόνησε ο μακαριστός, αναφέρθηκε στα Ιερά Μνημόσυνα ως προσευχές για την ανάπαυσή και «άνεση» των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών μας. Αφού κανείς άνθρωπος δεν είναι αναμάρτητος, παρά τις όποιες προσπάθειες του απέναντι στον Θεό, δεν αποτελεί υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η Εκκλησία είναι το «πλυντήριο» των αμαρτιών. Δεν πράττουμε τίποτα άλλο στην Εκκλησία παρά να μεταδίδουμε την Θεία Χάρη, η Οποία «ξεπλένει» τον άνθρωπο από την αμαρτία, τον αγιάζει και τον παραδίδει στην πρότερη του κατάσταση, σ’ αυτήν που τον κατέστησε το Ιερό Βάπτισμα. Κι αν μάλιστα ένας άνθρωπος έχει και ιδιαίτερα χαρίσματα, απ’ αυτά που δίνει η Εκκλησία, όπως η Ιερωσύνη, τότε αυτός, δεδομένης της προσφοράς του απέναντι στους συνανθρώπους του, είναι εκείνος ο οποίος έσωσε κατά τον Αποστολικό νόμο ψυχές εκ θανάτου πνευματικού και κάλυψε πλήθος δικών του αμαρτιών (πρβλ. Ιακ. ε’,20). Είναι επομένως μεγάλη υπόθεση, να στέκεται κάνεις πάνοπλος με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος και δι’ Αυτού να καθαρίζει τους ανθρώπους από την αμαρτία οδηγώντας τους στην Βασιλεία των Ουρανών.
Ο πατήρ Παναγιώτης υπήρξε ένας όχι τέλειος, αλλά σίγουρα αγωνιστής Ιερέας, ο οποίος ήθελε, έβλεπε και μόχθησε, ώστε η Εκκλησία να είναι αυτό το καθαρτήριο, το «πλυντήριο» των ψυχών των ανθρώπων. Αγαπούσε δεδομένα και σταθερά την Εκκλησία και διά λόγου και διά έργων. Φρόντιζε, ώστε να μην έχει η Εκκλησία «σπίλον ἢ ῥυτίδα ἤ τι τῶν τοιούτων, ἀλλ᾿ ἵνα ᾖ ἁγία καὶ ἄμωμος.» (Εφεσ. ε’, 27) και επειδή τον έζησα, πιστεύω ακράδαντα ότι η βιωτή του θα αποτελέσει το εχέγγυο, έναντι του Δικαιοκρίτου Κυρίου μας, για την σωτηρία του. Ας προσευχόμαστε κι εμείς στον Θεό να τον συγχωρήσει, ώστε να ισχύσει και για εμάς αυτό που προσευχόμαστε «καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν», αλλά και για να μιμηθούμε το καλό του παράδειγμα!
Ακολούθησε το Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού π. Παναγιώτη με τον Ποιμενάρχη μας να μνημονεύει και την αοίδιμη πρεσβυτέρα του Φωτεινή.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια