Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (Φ. 1853)

 Ψήφος Απόδημων:

Επιστολή Κεραμέως στους Έλληνες της διασποράς

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

 


Τι ανέφερε στην επιστολή της στους Έλληνες της διασποράς η υπουργός Εσωτερικών

Επιστολή με την οποία γνωστοποιεί τη νομοθέτηση της άρσης όλων των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού απέστειλε στους Έλληνες της διασποράς η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναμορφωμένη πλατφόρμα apodimoi.gov.gr αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη, στην επιστολή της η Νίκη Κεραμέως αναφέρει ότι αποτελεί «ιστορικό προνόμιο» για την ίδια η αναγγελία της νέας ρύθμισης στα μέλη των οργανώσεων της ομογένειας που διατηρούν δικαίωμα ψήφου. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα αυτό ως στρατηγική προτεραιότητα, η οποία μετουσιώθηκε σε πράξη, με τον πρώτο νόμο της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο εισηγηθήκαμε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.

«Οι Έλληνες πολίτες μπορεί να ψηφίζετε χωρίς προϋποθέσεις»

Πλέον, οι Έλληνες πολίτες που είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όπου και αν ζείτε, μπορείτε να ψηφίζετε χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς περιορισμούς. Με την εγγραφή σας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών και δίχως κανένα δικαιολογητικό, μπορείτε να ασκείτε το δικαίωμα της ψήφου σας από το εξωτερικό» αναφέρει ακόμη η υπουργός Εσωτερικών στην επιστολή της.

Σημειώνει δε ότι η υπερψήφιση της σχετικής ρύθμισης από 208 βουλευτές «στέλνει ένα ηχηρό ότι η Πατρίδα σάς διευκολύνει στην άσκηση του βασικού συνταγματικού σας δικαιώματος – της ψήφου σας- από όπου και αν βρίσκεστε».

«Πραγματώνεται μία ιστορική εθνική υποχρέωση»

«Για τη Δημοκρατία μας πραγματώνεται μία ιστορική εθνική υποχρέωση, με τρόπο που ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς που ενώνουν τους απόδημους Έλληνες με τη μητέρα Πατρίδα και ενισχύει τις προσπάθειές σας να λειτουργείτε ως πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα» καταλήγει η Νίκη Κεραμέως.

Η επιστολή Κεραμέως έρχεται στη συνέχεια ανοικτής επιστολής που είχε συντάξει το φόρουμ των προέδρων των δευτεροβάθμιων οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών ενόψει της ψήφισης της ρύθμισης με την οποία καλούσε την ελληνική Βουλή να άρει κάθε περιορισμό για την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της διασποράς.

«Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την άσκηση του δικαιώματος που μάς παρέχει το Σύνταγμα» ανέφεραν στο κάλεσμά τους το οποίο, σύμφωνα με ομογενειακά μέσα είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 600.000 υπογραφές ομογενών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Εκατοντάδες εκτάσεις καίγονται καθημερινά σε όλη την ΕλλάδαNewsroom

41 πυρκαγιές -κυρίως δασικές- κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική μέσα σε ένα 24ωρο

Μπορεί οι μεγάλες φωτιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα τις τελευταίες ημέρες να μην έχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο, για άλλη μια μέρα η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα. Ο κίνδυνος για πυρκαγιά την Κυριακή (30.07.2023) παραμένει μεγάλος σε έξι Περιφέρειες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το Σάββατο (29.07.2023) εκδηλώθηκαν 41 φωτιές που ήταν κυρίως δασικές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ  31.7.2023γρήγορα ελέγχθηκαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μελίσσια Ασπροπύργου, καθώς και σε αγροτοδασική έκταση στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας.  Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές από τη Δευτέρα 32.7.2023.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια