Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1851)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ» ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ & ΜΑΘΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ
Την Ι. Μητρόπολή μας και συγκεκριμένα τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, επισκέφτηκαν το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023, υπότροφοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που φιλοξενούνται από την «Αποστολική Διακονία» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για μια ομάδα 30 φοιτητών, οι οποίοι προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου, είναι υποψήφιοι Κληρικοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και συμμετέχουν σε πρόγραμμα που διοργανώνει η «Αποστολική Διακονία» της Εκκλησίας της Ελλάδος για ένα μήνα και περιλαμβάνει τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και τη γνωριμία με τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό. Τους φοιτητές συνόδευσε ο καθηγητής του Προγράμματος κ. Χρήστος Παλασκώνης.

Τον Καθηγητή κ. Παλασκώνη και τους φιλοξενούμενους φοιτητές υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος τους καλωσόρισε στην Αποστολική Ι. Μητρόπολή μας εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του, αφού προ εικοσαετίας ο ίδιος και ο Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος θέσπισαν το Πρόγραμμα αυτό, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν με θαυμάσια αποτελέσματα οι φιλοξενούμενοι φοιτητές. Στην συνέχεια τους μίλησε για την πλούσια ιστορία της Κορίνθου, που απαριθμεί περισσότερα από 4.000 χρόνια ζωής και φυσικά για τον Απόστολο Παύλο που έδρασε και κήρυξε εδώ πριν από 2.000 χρόνια και για τις «Προς Κορινθίους Επιστολές» Του και την σημασία που έχουν για τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία.

Η Εκκλησία της Κορίνθου υπήρξε η πρώτη οργανωμένη Εκκλησία στην Ευρώπη και γι’ αυτόν τον λόγο οι Πάπες της Ρώμης αλληλογραφούσαν με τους Επισκόπους της Κορίνθου προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για τον τρόπο, με τον οποίο ο Απόστολος Παύλος δίδαξε τους Κορινθίους για θέματα οργάνωσης, λειτουργικής ζωής και θεολογίας, ακόμα και για τον εορτασμό του Πάσχα. Εκφράσεις, από τις επιστολές του Απ. Παύλου, όπως: «Ἡ χάρις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ μετὰ πάντων ὑμῶν·» (Ρωμ. ιστ’, 24), «Λάβετε, φάγετε …» και «πίετε εξ αυτού πάντες…» κ.ά. έχουν περάσει στις Λειτουργίες του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Μεγάλου Βασιλείου, καθώς επίσης πολλά από τα Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας μας βρίσκουν την βάση τους στις προς Κορινθίους Επιστολές Του.

Από την Κόρινθο ο Απ. Παύλος έγραψε και απέστειλε με την Διάκονο της Εκκλησίας των Κεγχρεών Αγία Φοίβη την προς Ρωμαίους Επιστολή του και από εδώ έγραψε και τις δύο προς Θεσσαλονικείς Επιστολές Του.

Ο Ποιμενάρχης μας πληροφόρησε τους φοιτητές για την σχέση των σημερινών Κορινθίων με τον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας, για την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν γι’ αυτόν, καθώς επίσης και για τις κατ’ έτος καθιερωμένες Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμή Του υπό τον τίτλο: «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ» και ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο σύγχρονο Ποιμαντικό και Κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Κορίνθου.

Αμέσως μετά οι φιλοξενούμενοι φοιτητές και ο κ. Καθηγητής μετέβησαν στην Αρχαία Κόρινθο όπου και ξεναγήθηκαν από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας στους χώρους της Αρχαίας Αγοράς και στο Βήμα του Γαλλίωνος, εντός του Αρχαιολογικού χώρου. Μετά την ξενάγηση παρατέθηκε γεύμα στο Συνεδριακό Κέντρο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» της Ι. Μητροπόλεώς μας στο Ι. Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο.

Ο Σεβασμιώτατος αποχαιρέτησε τους προσκεκλημένους με αναμνηστικές ευλογίες και μια Ι. Εικόνα του Αποστόλου Παύλου προκειμένου να εμπνέονται από τον Μέγα Απόστολο μας. 

 

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ


 

Γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προσκλήσεως των επιτρόπων της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, που υποβλήθηκε δια του ηγουμένου της Πανοσ. Αρχιμ. κ. Προδρόμου Λαυριώτου και μετά από την κυριαρχική άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. κ. Διονύσιος ανεχώρησε δια το Άγιον Όρος, ώστε σύμφωνα με τις προσκλήσεις και τις άδειες των οικείων εκκλησιαστικών αρχών, να προεξάρχει της Ι. Πανηγύρεως της ως άνω Ι. Μονής την Δευτέρα και Τρίτη 4-5/17-18 τρέχοντος μηνός προς τιμήν του εορτάζοντος Οσίου Πατρός της Εκκλησίας μας Αθανασίου του Αθωνίτου.

Τον Σεβασμιώτατο συνοδεύουν ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, οι Ιερείς του Ιδιαιτέρου του Γραφείου π. Δημήτριος Στεργιόπουλος και π. Πέτρος Καγιούλης και ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς.

Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του μετά την Ιερά Πανήγυρη θα μεταβούν προς προσκύνηση και σε άλλα σεμνεία του Αγίου Όρους προκειμένου να προσευχηθούν και να λάβουν την ευλογία εξ αυτών, για την πνευματική τους ενίσχυση και βοήθεια στην επιτέλεση των καθηκόντων τους.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια