Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1849)

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ

 Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων εκ Ρώμης, στην Ι. Μητρόπολή μας, στο Ιερό Προσκύνημα Τους στην Αρχαία Κόρινθο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Ιουνίου 2023 τελέσθηκε χοροστατούντος του προσκεκλημένου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονύσιου, Θεοφ. Επισκόπου Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολυκάρπου και συγχοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ο οποίος έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα στον περίβολο του Ι. Ναού. Τον Θείο λόγο παρεχώρησε ο Ποιμενάρχης μας, στον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε δια του ιερού υμνογράφου στον στοίχο: «Μεγάλων ἀξιωθέντες δωρεῶν, πανεύφημοι, ἐν ταπεινότητι βίου ἐν τῇ γῇ ἐπολιτεύσασθε» επισημαίνοντας ότι, μεταξύ των πολλών χαρισμάτων και των ταλάντων που ήταν στολισμένοι οι τιμώμενοι Άγιοι διακρίθηκαν και για την ταπείνωση τους. Απέδειξαν με τις πράξεις και με τη ζωή τους ότι είχαν όντως αυτή τη μεγάλη αρετή, την υψοποιό ταπείνωση, η οποία ανεβάζει τον άνθρωπο στα μάτια του Θεού, τον εξυψώνει και παρακινεί τον Θεό να του δώσει περισσότερη χάρη, ευλογία και δύναμη. Ολοκληρώνοντας κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν στις αρετές και στην ταπείνωση τους Αγίους Αναργύρους.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών. Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρουσίασε στους Πιστούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λευκουπόλεως και την συνοδεία του που διήνυσαν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρεθούν κοντά μας και τον ευχαρίστησε για την αγάπη του και για όσα πνευματικά προσέφερε στην Τοπική μας Εκκλησία συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αποστόλου Παύλου, ενώ τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει τα σέβη του στον Προκαθήμενο της Βουλγαρικής Εκκλησίας Μακαριώτατο Πατριάρχη Νεόφυτο. Ο άγιος Λευκουπόλεως στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την μεγάλη αγάπη του και την ζεστή φιλοξενία του επισημαίνοντας την μεγάλη του χαρά και την ευλογία της γνωριμίας τους.

Την επομένη το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2023, ανήμερα της εορτής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λευκουπόλεως κ. Πολύκαρπος και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσαν πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον ως άνω Ι. Ναό πλαισιούμενοι από τους συνοδούς τους Κληρικούς. Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή και με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αποστόλων επεσήμανε την έννοια της λέξης «Απόστολος». Ακούγοντας κανείς την λέξη αυτή αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο και το νόημά της. Αν και είναι ελληνική λέξη έχει παν-χριστιανικό νόημα που σημαίνει απεσταλμένος. Οι Άγιοι Απόστολοι ήταν απλοί αλλά πιστοί άνθρωποι που τους απέστειλε ο Χριστός να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας στον κόσμο. Κλήθηκαν κι άλλοι, που για 2.000 χρόνια τώρα, ως μια αλυσίδα, διδάσκουν το Ευαγγέλιο, βαπτίζουν στο όνομα του Τριαδικού Θεού και μέσω της πίστεως και επικαλούμενοι το όνομα του Θεού επιτελούν θαύματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι Άγιοι Ανάργυροι και μάλιστα όπως λένε οι βιογράφοι τους δεν εφάρμοζαν μόνο την ιατρική επιστήμη, αλλά ήταν βρύση απείρων θαυμάτων. Έτρεχαν τα θαύματα συνεχώς σαν από βρύση και όποιος επικαλούνταν το όνομά Τους δια του Χριστού γινόταν το θαύμα και θεραπεύονταν.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ικανοποίηση του και συνεχάρη τους πιστούς για την πάνδημη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023» διότι επιβεβαίωσαν το Κυριακό λόγιο ότι η Εκκλησία έχει συνέχεια και «πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς» (Ματθ. ιστ’.18).

             ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

«ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023»

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΙ ΕΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ»

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2023 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που με μεγάλη προσμονή αναμένεται από τους Κορινθίους πιστούς, επισφράγισε για άλλο ένα έτος την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί ενάμιση χρόνο ο Απόστολός τους.

Μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την Αρχαιολογική σκαπάνη, την Αγία Γραφή και την Τοπική Εκκλησιαστική Παράδοση χώρο, συγκεντρώθηκε σύμπασα η Τοπική Εκκλησία σε μια τρόπον τινά αναπαράσταση της ιστορικά αποδεδειγμένης ιεραποστολικής παρουσίας Του, δεχόμενη τον αγιασμό και την ευλογία Του.

Εκεί, επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλοχίου, και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος κ. Γεωργίου,  Ηλείας κ. Αθανασίου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολυκάρπου, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, του Θεοφ. Πρωτοσυγκέλλου μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε με απαράμιλλη θεολογική αρτιότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι ως Έλληνες είμαστε ευλογημένοι που έχουμε πνευματικό πατέρα και διδάσκαλό μας τον Άγιο Απόστολο Παύλο. Ο άγιος Πατρών αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον κατ’ εξοχήν ερμηνευτή του Αποστόλου Παύλου, χαρακτηρίζουν το κήρυγμα Του, που δεν είναι ανθρώπινες επινοήσεις, εφευρέσεις και διδασκαλίες αλλά η αποκάλυψη του Θεού, ο ίδιος ο Χριστός και το Ευαγγέλιο Του, ο Σταυρωμένος και Αναστημένος Ιησούς. Το κήρυγμα του Αποστόλου μιλάει για την Εσταυρωμένη Αγάπη που έφτασε «μέχρις άδου ταμείων» για να σώσει τον άνθρωπο. Είναι ο κήρυκας της Αγάπης. Ο Ιερός Χρυσόστομος κατέθεσε ότι ο Χριστός απέστειλε τον Παύλο, τους Αποστόλους και όλους εμάς τους Επισκόπους σε ποιμαντική διακονία φροντίζοντας να μην κατασπαράξουν το ποίμνιο τους λύκοι προκινδυνεύοντας για τα πνευματικά τους παιδιά και την Εκκλησία από τα σχίσματα και τις φατρίες. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τον Ποιμενάρχη μας, τόνισε ότι ο Θεός τον κατέστησε με την Αποστολική Διαδοχή, ως «στρατιώτη Ιησού Χριστού» αγωνιζόμενος εναντίον των πονηρών δυνάμεων υπέρ του ποιμνίου του, ως «γεωργό» καλλιεργώντας την Εκκλησία που έσπειρε και φύτεψε ο Απόστολος Παύλος αλλά και ως τίμιο και γνήσιο Ποιμένα για να διαφυλάττει το ποίμνιο του από τις παγίδες του διαβόλου και να τους οδηγεί στην σωτηρία.  Ως γνήσια τέκνα του Απ. Παύλου οφείλουμε να τηρούμε την διδασκαλία Του ως κόρη οφθαλμού γιατί αυτή έχει μεγάλο κύρος για την σωτηρία μας.    

         Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με έντονη συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο ομιλητή για το θαυμάσιο κήρυγμα του, όλους τους αγίους Αρχιερείς, Συνοδικούς και προσκεκλημένους, που, υπό τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο β’, μη φειδόμενοι κόπων και αποστάσεων έσπευσαν για να συμπανηγυρίσουν τον Μέγα Απόστολο Παύλο και να κοσμήσουν τα «ΙΖ’ Κορίνθου Παύλεια», την Επιτροπή των Παυλείων, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, τους Ιεροψάλτες, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους υπαλλήλους της, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τον Δήμο Κορινθίων, την Φιλαρμονική, τον Στρατό, την Αστυνομική Διεύθυνση, τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Κορινθίας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, όλα τα ΜΜΕ (τοπικά και ξένα) για τις συνεχείς καλύψεις των εκδηλώσεων και φυσικά τις χιλιάδες λαού που και εφέτος προσήλθαν σε όλες τις εκδηλώσεις των «ΙΖ’ Κορίνθου Παυλείων» για να τιμήσουν και να λάβουν την ευλογία του Πολιούχου και προστάτη τους Αποστόλου Παύλου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια