Header Ads

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΕ ΠΑΣΑΡΕΛΕΣ (Φ.1828)

ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΝΥΦΙΚΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ ΘΡΟΝΟ
  


Γράφει και Επιμελείται ο: ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΣΑΡΕΛΑΣ


Διαμαρτυρόμεθα σαν Έλληνες διότι οι κρατικές υπηρεσίες της Αλβανίας, μας έχουν τώρα πρήξει τα ου....λα. Τη μια μας απειλούν οι τσαμήδες πως θα έρθουν στην Θεσπρωτία, την άλλη μας καίνε τη σημαία στη Χειμάρα, την άλλη ζητάνε να γκρεμίσουν τα σπίτια των Ελλήνων που ζούνε εκεί στη Χειμάρα. Τέλος πάντων ας μας πούνε τι ζητάνε, μήπως οι τσάμηδες όταν έφυγαν από τη Θεσπρωτία τι διέπραξαν φεύγοντας από την Ελλάδα, έχουν καταδικαστεί ως ερήμην από το στρατοδικείο των Ιωαννίνων γύρω στις 1100 φορές.

Ας το σκεφτούν καλά. Μετά από 30 χρόνια δημοκρατίας σ’ αυτόν τον ιερό χώρο να δίνουν άδεια που βεβηλώνουν τα ιερά και τα όσια της ορθοδοξίας της εκκλησίας μας. Ανάφερα την εκκλησία της Αλβανίας. Μεταξύ άλλων στην αίτηση της που λάβαμε να μας γράφουν να επιστραφούν οι ναοί, οι μονές, τα λείψανα και οι εικόνες από την Βόρειο Ήπειρο, αναλυτικά ο ορθόδοξος αυτοκέφαλος εκκλησία της Αλβανίας και να γίνει κληρικολαϊκή συνέλευση στην οποία μετείχαν 300 μέλη. Οι κληρικοί και λαϊκοί εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών περιφερειών άνδρες και γυναίκες και νέους προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές να γίνει αίτηση για επιστροφή των ναών, μονών, και των αντικειμένων λατρείας. Οι φωτογραφίες που δείχνουν νεαρές γυναίκες να διαφημίζουν νυφικά φορέματα πάνω στο δεσποτικό θρόνο και την ωραία πύλη της αγίας τράπεζας, του εικονοστασίου του ορθόδοξου ιστορικού ναού, που βρίσκεται στο χώρο ΜΠΕΡΑΤΙ και στο χωριό Αλπασαν αποτελούν μεγάλη προσβολή για τον ελληνικό λαό και της ορθοδοξίας μας σαν Έλληνες. Και έχουν μπροστά στην αγία τράπεζα γδυτές γυναίκες και διαφημίζουν τα εσώρουχα τους μπροστά στις εικόνες της ορθοδοξίας και της εκκλησίας. Αυτά αποτελούν ιεροσυλία και προσβάλουν γενικότερα το θρησκευτικό μας πιστεύω και αίσθημα όλου του ελληνικού λαού. Ασφαλώς αυτή η πράξη δεν συνάδει με τη θρησκευτική μας αρμονία για την οποία καυχάται η χώρα μας. Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοιες ιεροσυλίες δεν προβάλουν την πολιτισμική μας κληρονομιά και δεν έχουν γίνει σε άλλη θρησκευτική κοινότητα της Αλβανίας και διαμαρτυρόμεθα λοιπόν διότι οι κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες κατακρατούν μέσα από τριάντα χρόνια δημοκρατία τους ιερούς αυτούς χώρους να δίνουν άδειες που θεμελιώνουν τα ιερά και τα όσια της ορθοδόξου εκκλησίας μας και ζητάμε σαν Έλληνες ορθόδοξοι να εφαρμοστεί επιτέλους ο Νόμος 10057/22¬1¬2009 αριθ.22 παράγραφος 2, σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της ορθοδόξου αυτοκέφαλου εκκλησίας της Αλβανίας να επιστραφούν στην ορθόδοξη αυτοκέφαλη εκκλησία χωρίς άλλες καθυστερήσεις και προσχήματα όλοι οι ιεροί ναοί και οι μονές και τα ιερά λείψανα, οι εικόνες . και τα αντικείμενα λατρείας, που είναι σεβαστά και θέλω να παρακαλέσω όλες τις αδελφότητες της Ηπείρου να δημοσιεύσουν αυτό το ιστορικό γεγονός σε όλες τις επαρχιακές εφημερίδες που βγάζουν κάθε αδελφότητα. Και να σεβαστούν αυτόν τον τόπο που οι προγονοί μας το έβαψαν με αίμα για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου. Και είναι χρέος όλων μας να ανταποκριθούμε και να γράφουμε την ιστορία των προγόνων μας. Δεν είδα όμως κανέναν να γράψει από τις αδελφότητες... 

Και εγώ με τη σειρά μου έχω αρχίσει και γράφω την ιστορία στην εβδομαδιαία εφημερίδα, που μας φιλοξενεί και γράφουμε την ιστορία της Ηπείρου. Και επειδή ξέρω πως στο Περιστέρι υπάρχουν πολλοί Ηπειρώτες γιατί πρόσφατα διάβασα στον ελεύθερο διάλογο τον χορό που έκανε η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου «Ο ΠΥΡΡΟΣ». Και επειδή ξέρω πως βγάζουν και μια εφημερίδα ο ΠΥΡΡΟΣ και τυχαία έπεσε στα χέρια μου και τη διάβασα δεν είδα πουθενά μια τέτοια ιστορία για τη Βόρεια Ήπειρο και μην ξεχνάμε πως η Βόρειος Ήπειρος ήτανε και θα παραμείνει ελληνική και θέλω να ενημερώσω όλους τους Ηπειρώτες που ζούνε στο Περιστέρι να γίνουν συνδρομητές και να διαβάζουν τον «Ελεύθερο ΔΙΑΛΟΓΟ», που γράφει όλες τις ιστορίες μας που είναι η μόνη εφημερίδα στο Περιστέρι που τα γράφει όλα και τους ευχαριστούμε που μας φιλοξενεί. Κάθε Πέμπτη έρχεται στο σπίτι σας... Εγώ θα προσπαθήσω με τη φτωχή μου γνώση που έχω και την τα πεινή μου πείρα να ασχοληθώ με την ιστορία της Ηπείρου και να παρουσιάσω όλες τις ιστορίες της Ηπείρου και τα έθιμα του τόπου μας, γιατί η Ήπειρος αργοπεθαίνει σιγά ¬ σιγά. Και πα¬ ρακαλώ τον πρόεδρο της Ένωσης Ηπειρωτών «Ο ΠΥΡΡΟΣ» Κ. Κοντή ας μου στείλει την εφημερίδα ο ΠΥΡΡΟΣ που βγάζει η αδελφότητα τους. Τη διεύθυνση μου θα την πάρετε από τον «Ελεύθερο ΔΙΑΛΟΓΟ» και το τηλέφωνο μου. Σας ευχαριστώ και καλή πρόοδο στο έργο σας.

*Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας, είναι κειμενογράφος, κάτοικος Αγίων Θεοδώρων


Δεν υπάρχουν σχόλια