Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα (Φ.1827)

Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Βουλευτής Κορινθίας

«Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας»


Άρθρο του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστου Δήμα , στην εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής».
  

Η αυγή του 2023 βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με προκλήσεις που μέχρι και πριν από λίγο καιρό εκτιμούσαμε ότι ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η επιστροφή του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης συνθέτει πλέον ένα αρκετά διαφοροποιημένο γεωπολιτικά σκηνικό, το οποίο απαιτεί εγρήγορση και αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση και την αποτροπή των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Διότι όπως είναι γνωστό, οι εξωγενείς προκλήσεις ορίζουν πολλές φορές, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να πορευθεί μια χώρα, αλλά και τη στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο μπαράζ προκλήσεων, επιθετικής συμπεριφοράς και αμφισβητήσεων από την γείτονα χώρα. Η απάντησή μας είναι σαφής και αμετάκλητη και επαναλαμβάνουμε με κάθε τρόπο, σε όλα τα φόρα, ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση.

Από την αρχή της θητείας μας, θέσαμε ως προτεραιότητα να ενδυναμώσουμε τον παραδοσιακό και ιστορικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της, ενισχύοντας τις προοπτικές της οικονομίας της, την διεθνή και ενεργητική παρουσία της και παράλληλα, θωρακίζοντας την Εθνική Άμυνα της χώρας.

Με σύνθημα να χτίσουμε την «Ελλάδα της αυτοπεποίθησης» ξεδιπλώσαμε ένα οργανωμένο πλέγμα ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτουμε περισσότερους και ισχυρότερους συμμάχους, έχοντας υπογράψει ήδη δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες, με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Όμως, η διπλωματική μας ασπίδα δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από ένα δίχτυ εθνικής αποτροπής, σύγχρονο, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, στις γεωπολιτικές εξελίξεις, την κρισιμότητα των καιρών και στον ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσουμε.

Στην πρώτη μεγάλη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στα εθνικά μας θέματα,τον Μάρτιο του 2020, αποτρέψαμε την εργαλειοποίηση παράνομων μεταναστευτικών ροών που κατά δεκάδες χιλιάδες επιχείρησαν τότε να εισβάλουν στη χώρα μας από τα σύνορα στον Εβρο.

Μετά από αυτή την αποτελεσματική άμυνα την οποία υψώσαμε, ακολούθησε ένα πολύ σημαντικό σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία και στην καθημερινότητα, ειδικά των ακριτικών περιοχών.

Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα αποτελεί και το ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε.

Άλλωστε η ασφάλεια των συνόρων, αποτελούσε μια προεκλογική μας δέσμευση και όχι μόνο θωρακίσαμε τα χερσαία σύνορα επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο, αλλά και αυτά που για κάποιους δεν υπήρχαν, στην θάλασσα του Αιγαίου.

Παράλληλα, τα πρώτα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς, ενώ στη Γαλλία ήδη ναυπηγούνται οι δύο πρώτες από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν στον στόλο μας από το 2025.

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει πολύ σημαντικά και απαραίτητα, μετά και την 10ετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, εξοπλιστικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: η εφαρμογή της Συμφωνίας εν Συνεχεία Υποστήριξης των «Μιράζ» 2000-5 και η αναβάθμιση των F-16 στην εκδοχή “Viper”. Προχωρά επίσης η κατασκευή του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, ένα έργο που ενισχύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ που αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, δρομολογείται η παράδοση των τριών πρώτων ανθυπροβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου ROMEO εντός του 2023, το κορυφαίο ίσως στο είδος του στον κόσμο.

Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων/ικανοτήτων της εθνικής μας ισχύος αποτελεί δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα επίπεδα. Τα νέα και υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα σηματοδοτούν μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής καθώς για παράδειγμα καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την θέση της χώρας μας.

Πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και θα είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Για την Ελλάδα κάθε πρωτοβουλία ενίσχυσης της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης.

Το μήνυμα των καιρών είναι η ανάπτυξη, η ευημερία, η συνεργασία και η σταθερότητα. Σε αυτό το δρόμο οφείλουμε να βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν τον δρόμο μεριμνούμε και επαγρυπνούμε να προστατεύουμε.

Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα του 2023 είναι μια διαφορετική χώρα σε σχέση με εκείνη του 2019. Ισχυρότερη οικονομικά, κοινωνικά και διπλωματικά.




Δήλωση του Υφ.Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, για το στάδιο της Αρχαίας Νεμέας στα Social Media

31/1/2023 Το στάδιο Αρχαίας Νεμέας ανοίγει ξανά αύριο (1.2.2023) τις πύλες του για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του!

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να εξασφαλιστεί η φύλαξη του χώρου, μια απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα και την ομαλή λειτουργία του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου ευρύτερα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Αναβίωσης Νέμεων αγώνων και προσωπικά τον κ. Βασίλη Φουρλή που στηρίζουν διαχρονικά την Αρχαία Νεμέα.

Επίσης να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και ειδικότερα την διευθύντρια Παναγιώτα Κασίμη, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Δήμος Νεμέας 

Η Αρχαία Νεμέα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Η σπουδαιότητα του Μουσείου, ο ναός του Δία και το Στάδιο προσελκύουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών ετησίως από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστώντας τη περιοχή μας πολιτιστικό πόλο έλξης.

Είναι κάτι που όλοι μας οφείλαμε στο Στέφανο…!



Δεν υπάρχουν σχόλια